arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Compliance

Van Criminologie naar Compliance

#Compliance #Criminologie #Bank
Lesley traineeship Compliance TPS
In de eerste week van haar studie Criminologie wordt al tegen Lesley gezegd dat ze lastig een baan gaat vinden als ze afgestudeerd is. Bij de politie en het openbaar ministerie zijn banen als criminoloog immers schaars. Toch blijft ze bij haar keuze en maakt ze de studie af. Als ze haar scriptie schrijft, komt ze erachter dat er genoeg mogelijkheden en kansen voor criminologen op de arbeidsmarkt liggen, maar in een hele andere hoek... Vandaag vertelt ze er meer over.

De 26-jarige Lesley is een geboren Amsterdammer: al van kleins af aan woont ze in de hoofdstad. Nadat ze haar diploma voor de middelbare school in ontvangst neemt, weet ze niet zo goed wat ze precies wil. “Ik heb twee tussenjaren gehad, waarin ik vooral veel heb gewerkt”, vertelt ze hierover. “Mijn studiekosten moest ik zelf betalen, dus het was sowieso handig om veel te sparen. Een mooie bijkomstigheid was dat ik wat extra tijd had om een studiekeuze te maken.” Tijdens deze tussenperiode werkt ze op de zangschool van haar tante.

Criminologen in een andere wereld

In het begin werkt ze vooral aan de administratie en bemant ze de receptie, maar later pakt ze ook de financiën op. “Altijd had ik al iets met cijfers, ik was goed in wiskunde.” Ondertussen hangt de studiekeuze als een donkere wolk boven haar hoofd. “Na twee jaar kreeg ik steeds vaker de vraag ‘wat ga je nu studeren’? Het werd toch tijd om een keuze te maken.” Als ze leest over de studie Criminologie, triggert het haar meteen. “De combinatie van psychologie, sociologie en rechten sprak me aan. Ik wilde dit nooit als vak apart studeren, maar samen vond ik het wel interessant.”

Drie jaar later schrijft ze haar scriptie, die gaat over criminologen in de Compliance-wereld. “Compliance betekent letterlijk: in overeenstemming met wet- en regelgeving. Een Compliance-afdeling houdt zich bezig met het naleven van wetgeving. Eigenlijk heeft het twee oorzaken dat er veel criminologiestudenten uiteindelijk binnen Compliance aan de slag gaan. De eerste reden is vraag en aanbod: er zijn veel criminologen beschikbaar en er zijn veel mensen nodig binnen Compliance. De tweede reden is dat criminologen het heel goed doen binnen het vakgebied. Ze kunnen analytisch denken en leren tijdens de studie al om verder te kijken dan alleen naar dat wat zwart op wit staat.” Tijdens haar onderzoek komt Lesley TPS tegen. “Ik onderzocht welke functies er waren binnen Compliance en kwam verschillende detacheerders tegen, waaronder TPS.”

Detacheren houdt in dat je in vaste dienst bent bij een organisatie, maar als het ware uitgeleend wordt aan andere bedrijven. Het voordeel hiervan is dat je zelf je eigen carrière kunt sturen en veel begeleiding krijgt. “Het voelde meteen goed bij TPS, de sfeer was heel relaxt, open en gezellig.” Nadat ze haar studie én het boekjaar voor de zangschool heeft afgerond, start Lesley met het traineeship compliance. Het behalen van de Wft-certificaat is de eerste stap. “Als je in de financiële dienstverlening aan de slag wil, heb je een Wft-certificaat nodig, wat staat voor Wet op het Financieel Toezicht. Bij TPS haal je die in één week, samen in een klas vol leeftijdsgenoten. Dat was echt super gezellig, een goed begin. Ik kan echt zenuwachtig zijn voor toetsen en heb soms een beetje faalangst, maar als je goed voorbereid bent, ga je er relaxt in.” In één keer haalt ze haar examen.

Veel mensen krijgen kansen om door te groeien

Risicoanalyse

ING is de opdrachtgever waar ze begint. “In de eerste drie weken ga je al drie dagen aan de slag op kantoor, de andere dagen volg je de KYC-academy, waarin je veel leert over het vakgebied en ING. Na die drie weken ben je helemaal ready to go.” Dan is het moment daar: Lesley kan beginnen. “Als Compliance-trainee doe ik onderzoek naar klanten van de ING. Ik kijk of zij zich aan de regels houden en of ze bepaalde risico’s met zich meebrengen. Dit onderzoek ik, om vervolgens een analyse te schrijven en bewijsstukken aan te leveren. Op die manier zorg je ervoor dat financiële criminaliteit wordt tegengegaan.”

Tijdens haar traineeship leert Lesley onwijs veel. “Je komt in je werk van alles en nog wat tegen, waaronder verschillende bedrijven en branches. De afgelopen paar maanden kwam ik in aanraking met allemaal verschillende bedrijfsstructuren, waar ik voorheen geen kennis van had.” De baan sluit volgens haar niet 100 procent aan bij de stof die ze tijdens haar studie heeft geleerd. “Maar bij Criminologie leer je een bepaalde manier van denken en schrijven die heel toepasbaar is bij deze functie. Het analytische aspect en het kunnen inschatten van bepaalde risico’s, dat kan je al. De inhoudelijke kennis leer je razendsnel.”

Naast het werken, zijn leren en leven onderdelen die terugkomen in haar traineeship. “Ik heb een persoonlijke projectmanager, Alana. Samen zitten we iedere maand om te kijken hoe het gaat. Het is prettig om met iemand te kunnen praten die hier niet elke dag zit, maar je wel kan helpen met de dingen waar je tegen aanloopt. Ik kan soms bijvoorbeeld best afwachtend zijn, Alana daagt mij uit om assertiever te zijn. Dat moet hier ook wel. Je hebt geen tijd om te wachten tot iemand je helpt, je moet zelf proactief aan de slag.” Gelukkig is er genoeg tijd voor leuke dingen naast het werk. “TPS organiseert veel toffe dingen, zoals festivals en feestjes. Op die manier leer je veel mensen kennen, echt ontzettend leuk.”

Voor Lesley is dit een mooi begin van haar carrière: “Je leert veel in een korte tijd. Het is wel belangrijk dat je affiniteit hebt met de sector en echt deze kant op wil.” Wat de toekomst haar brengt, weet ze nog niet. Maar: “Veel mensen krijgen hier kansen om door te groeien en zich te ontwikkelen. Hopelijk kan ik deze stap maken als ik wat verder ben.”

Wil je meer weten over het traineeship Compliance?
Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen