arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken

Werken vanuit Portugal & Spanje: why not?

#remote #Buitenland #Avontuur
Robert van Gool TPS
Thuiswerken, dat hebben we inmiddels wel allemaal onder de knie. Maar waarom zou je niet gewoon je koffers pakken en op een zonnige bestemming je laptop openklappen? TPS’er Robert gaf het goede voorbeeld en ging aan de slag vanuit Lissabon en Valencia. Hij deelt zijn ervaringen met ons.

Als zijn vriendin voor haar studie een scriptie moet schrijven, lijkt het haar een goed idee om dit vanuit het buitenland te doen. Ze doet immers geen onderzoek voor een opdrachtgever en kan dus overal aan de slag. Aan Robert de vraag of hij mee wil. “Mijn eerste reactie was: ‘ja natuurlijk!’”, vertelt hij. “Maar het moet wel kunnen met werk”. En dus stelt hij de vraag aan zijn projectmanager Joost en gooit hij een balletje op bij opdrachtgever a.s.r. Al snel komt het verlossende antwoord: Robert en zijn vriendin kunnen met hun nieuwe avontuur starten.

De plannenmakerij kan officieel beginnen. “De eerste stap was een bestemming uitkiezen. We vonden het allebei belangrijk dat het daar lekker warm was in de lente, want anders kan je net zo goed in Nederland blijven.” Uiteindelijk komen ze uit op Spanje en Portugal. “We hebben eerst naar Sevilla en Valencia gekeken. Maar in Sevilla konden we geen goede accommodatie vinden, dus werd het in plaats daarvan Lissabon.” Over de locaties van de geboekte appartementen is goed nagedacht. “In Lissabon zaten we midden in de stad. Voor Valencia hebben we een appartement bij het strand geboekt. Dat was echt top, die afwisseling tussen stad en strand was echt fijn.”

Het stel begint hun werktrip in Lissabon. “We hadden nog nooit samengewoond, dus dat was in het begin best even wennen. En het internet daar was toch niet helemaal wat ik gewend was.” Uiteindelijk vinden ze hun draai in de Portugese hoofdstad. Heimwee naar het thuisfront hoeven ze niet veel te hebben, want elk weekend komen er wel bekenden op bezoek. “Onze ouders, mijn zusje met haar vriend, een vriendin van mijn vriendin… Het was altijd gezellig in de weekenden.”

Natuurlijk moet er ook gewerkt worden. “Dat ging goed. Ik was al gewend aan thuiswerken, dus dat scheelt. Maar ik houd er wel van om op kantoor rond te lopen en mensen te spreken. Dan voel je de verbinding meer. Dat had ik nu natuurlijk niet. Maar desondanks ging het prima. Ik kon mijn dag daar flexibeler indelen dan thuis. In Lissabon ging ik regelmatig in een cafeetje zitten met mijn laptop. En in Valencia lunchte ik op het strand en ging ik erna nog even zwemmen. Die tijd haalde ik in de avonduren weer in.” Gelukkig laat Roberts functie als business analist dit ritme toe. “Als business analist breng ik de IT-gerelateerde wensen van stakeholders in kaart. Ik signaleer eventuele uitdagingen of problemen en zorg voor de oplossing. Zo ben ik de schakel tussen de stakeholders binnen het bedrijf en de IT’ers die softwareprogramma’s bouwen. Veel overleggen vinden digitaal plaats, dus kon ik prima op afstand werken.” 

Ik kon prima op afstand werken

Robert en zijn vriendin missen hun Hollandse leven soms wel. “Er is daar bijna geen afleiding. Dat is heel stressloos: het leven is simpel en je hebt veel tijd. Maar ik miste mijn leven thuis wel eens. Dat je doordeweeks even bij iemand gaat eten of een drankje gaat doen. Aan de andere kant is het ook wel lekker om niet met veel mensen rekening te hoeven houden. En dat je niet de hele tijd dingen moet plannen in je agenda.” Om toch een beetje in contact te komen met mensen die in een soortgelijke situatie zitten, doen ze samen mee met een bootcamp in Valencia. “De bootcamp werd gegeven door een Nederlandse trainer. Aangezien de locals niet altijd goed Engels kunnen, is het soms lastig om contact te maken. De andere deelnemers van die les kwamen ook allemaal uit het buitenland, dus daar konden we wel een praatje mee maken.”

Voor tips voor een buitenlandse werktrip kunnen we ook zeker bij Robert terecht. “Ik vond het zelf heel tof om met mijn TPS-auto een roadtrip te maken. Je kunt zo meer meenemen, dus het is praktisch. Maar ik vond het vooral heel leuk om door alle landen heen te rijden.” Een andere tip is om de werktrip te combineren met een vakantie. “Tussen de periode in Lissabon en Valencia hebben we een reis door Andalusië gemaakt. Eerst hebben we een paar grote steden bezocht, zoals Sevilla. Vervolgens hebben we de ‘witte dorpen route’ gereden. De naam zegt het al, je komt langs allemaal mooie Spaanse dorpjes met witte huizen. Dat was echt heel leuk, dus ik zal het zeker aanraden om ook een vakantie aan je werktrip vast te plakken. Je bent er dan toch.”

Er zijn veel mensen die het plan hebben om vanuit het buitenland te werken, maar weinig mensen die het daadwerkelijk doen. “Denk vooral na waarom je twijfelt. Als je het echt wil, moet je het gewoon doen. Het moet wel kunnen, je moet wel een rol hebben waarbij je op afstand kunt werken. Als dat zo is: kijk dan gewoon hoe je dit mogelijk kunt maken. Ga het gesprek aan met mensen, zoals je projectmanager en later de opdrachtgever. Ik kan het alleen maar aanraden, het was echt een coole ervaring.”

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen