arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Finance & Control

Nieuw traineeship focust zich op de financial van de toekomst

#Traineeship #Finance #Control
Mohamed, Karleen en Rik traineeship Finance & Control
Maak kennis met Karleen, Mohamed en Rik. Ze begonnen alle drie als trainee bij TPS en werken nu bij TPS op kantoor, ieder in hun eigen rol. Ruim een jaar geleden ontstaat het idee om een nieuw traineeship te lanceren. Collega’s van TPS hebben veel contact met hogescholen en merken een behoefte bij studenten van de studie Finance & Control op. Er is namelijk geen specifiek traineeship dat aansluit op hun opleiding. Een mooie uitdaging voor Karleen, Mohamed en Rik dus. Met hun voorliefde voor het financevak spelen de drie in op deze vraag en ontwikkelen zij een ontwikkeltraject waarin professionals worden opgeleid tot controller, finance-specialist of GL-accountant. Ik spreek hen op de plek waar dit idee ontstond: het TPS-Ontwikkelhuis in Rotterdam.

ONDERNEMEN

Er is bij alle drie duidelijk een pioniersmentaliteit te bespeuren. Karleen: “We durven risico’s te nemen, denken in mogelijkheden en maken goed gebruik van elkaars ervaringen.” Karleen werkt sinds twee jaar bij TPS. Ze begon als trainee en is nu recruiter. Daardoor weet ze zich als geen ander in de starters te verplaatsen. Rik heeft als accountmanager bij TPS een zakelijke instelling en kent de fijne kneepjes van het financevak, hij heeft tenslotte zelf een hbo-diploma Finance & Control op zak. Mohamed werkt al bijna zeven jaar bij TPS en door zijn ervaring als people manager staat bij hem ontwikkeling nog altijd voorop.

Karleen, Mohamed en Rik geloven in de combinatie van inhoudelijke skills en persoonlijke ontwikkeling. De TPS’ers zijn zichtbaar goed op elkaar ingespeeld en hebben een heldere visie. Mohamed: “We bieden onze trainees de kans om hun talenten te ontdekken en het beste uit hunzelf te halen.” Rik vult aan: “We willen de potentie van young financials optimaal ontdekken en inzetten.” Karleen: “Daarmee helpen wij opdrachtgevers in het vinden, ontwikkelen en binden van starters met veel potentie.”

We willen de potentie van young financials optimaal ontdekken en inzetten

(VER)BINDEN

Mohamed is ervan overtuigd dat als je de tijd, energie en moeite steekt in de professionals, zij zich echt kunnen ontwikkelen en langer bij een werkgever werkzaam zijn. Bij TPS kunnen trainees rekenen op talloze workshops en trainingen. Voor finance-trainees is er daarnaast een Finance-academy opgericht. Het is dankzij dit opleidingsprogramma dat TPS’ers zich zichtbaar snel ontwikkelen bij opdrachtgevers. Trainees krijgen namelijk alle tools om hun rol te vervullen en echt de diepte in te gaan met hun berekeningen. Mohamed: “Hierdoor ontstaan snel nieuwe kansen en blijven professionals langer verbonden aan een opdrachtgever.”  

Als trainee volg je ieder kwartaal een inhoudelijke opleiding, waarbij je je onder andere verdiept in Excel voor financials, PowerBI (datatool) en SQL (databasetaal). Trainees leren niet alleen inhoudelijk sterk, maar ook sociaal vaardig te zijn. Onderdeel van het programma is ook ‘more than finance’, dat zich volledig richt op de competentie-ontwikkeling van een controller. Het eerste thema is ‘spreken in het openbaar’. Rik: “Je leert hoe je jezelf kunt verkopen en maakt kennis met alle ins & outs van presenteren. Als financial ben je namelijk niet alleen bezig met het intikken van financiële gegevens, dat wordt steeds vaker geautomatiseerd of geoutsourcet. Tegenwoordig gaat het erom dat je de verbinding maakt met verschillende afdelingen. Daarom is het programma naast vakinhoudelijk, ook gefocust op deze sociale skills.”     

FUTURE FINANCIAL

Karleen: “De TPS-professionals maken dus het verschil op de afdeling, doordat zij verder kijken dan hun eigen werkzaamheden en communicatiever zijn dan de standaard financial.” Rik: “Zij vervullen strategische rollen waarin zij hun team meenemen in hun inzichten en zowel gevraagd als ongevraagd advies geven aan de organisatie.”  

Mohamed: “De financial van de toekomst is analytisch, proactief en ambitieus.” Waar financials zich eerst bezighielden met financiële administratie en het verklaren van historische data, richten zij zich nu steeds meer op het nemen van strategische beslissingen. De moderne financial kan dus goed met cijfers overweg, draagt zelf ideeën aan en wil zichzelf graag ontwikkelen. “Maar,” zegt Mohamed, “dat hoef je nu nog niet te kunnen. Zo lang je maar de wil en de potentie hebt.” Als trainee begin je met de basis en word je klaargestoomd om door te groeien. Dat geeft je de kans om stappen te maken richting rollen als controller of GL-accountant.

Als GL-accountant (grootboekaccountant) controleer je de financiële cijfers van verschillende bedrijven. Het is ook mogelijk om als business of financial controller deze cijfers op te stellen. Je bent dan analytisch bezig en kan op den duur ook op strategisch niveau beslissingen maken binnen het bedrijf. Rik: “De business controller kijkt vooruit, naar de toekomst en de strategische koers van het bedrijf. De financial controller kijkt achteruit, naar de gedraaide omzet. Die maakt alle documentatie compleet. Dit moet gecontroleerd worden door een GL-accountant, om te kijken of alle financiële administratie klopt volgens de wet- en regelgeving.”   

UP-TO-DATE

De voorliefde voor het financevak gecombineerd met hun snelle reactie op de behoefte vanuit de markt lijkt het recept voor succes te zijn. Mohamed: “Wij zijn echt een springplank voor jonge talenten met ambitie.” Het is een springplank waar Rik graag gebruik van had gemaakt. “Als ik na mijn opleiding Finance & Control de kans had gehad om dit traineeship bij TPS te volgen, dan had ik het wel geweten. Het was voor mij de perfecte start voor een carrière in finance geweest.”

Veel toffe bedrijven willen met de financials van de toekomst werken. Niet alleen banken en verzekeraars, maar ook internationale transportbedrijven, supermarkten en andere winkelketens werken samen met TPS. Voor trainees betekent dit een breed scala aan verschillende opdrachten en opdrachtgevers.

Karleen, Mohamed en Rik staan nog steeds regelmatig in contact met studenten en net afgestudeerden. Karleen: “We houden altijd een vinger aan de pols, bijvoorbeeld tijdens de TPS-inhousedagen. We spelen in op trends die wij zien op hogescholen en universiteiten.” De drie TPS’ers merken dat studenten het fijn vinden om een kijkje te nemen in de keukens van verschillende bedrijven. Karleen: “Herkenbaar, want ook ik had het gevoel dat ik meteen moest weten wat bij mij past. Nu kunnen trainees ontdekken waar hun kracht ligt en welke functie hierbij past.”

IN CONTROL

Ook deze maand start er weer een nieuwe lichting finance-trainees. Karleen zet alles op alles om van de groep een hechte community te maken. “Als trainee bouw je een band op met andere TPS’ers en je komt elkaar regelmatig tegen. Hoe fijn is het om je traineeship te starten met een groep gelijkgestemden.”

Mohamed: “We blijven laagdrempelig en transparant, voor zowel opdrachtgevers als trainees.” Rik: “Ondertussen gaan we lekker door met ondernemen, om uiteindelijk onze stip aan de horizon te bereiken.” Karleen: “Wij willen dé opleider zijn voor financials en een betrouwbare businesspartner en adviseur zijn voor opdrachtgevers.” 

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen