De start van de carrière van Jasper betekent werken op de CDD-afdeling van de ING. Hier akkert hij dagelijks vele dossiers door en schakelt hij een specialist in als er iets niet in de haak is. Al snel blijkt dat hem dit niet genoeg voldoening geeft. Als hij hierover in gesprek gaat blijkt dat er een project gaat starten waar een Customer Journey Expert voor nodig is. Hierin moet hij brieven naar klanten opstellen om gegevens te kunnen actualiseren. Hierin werkt hij samen met een data analist (om te kijken welke klanten een brief moeten hebben) en een communicatiespecialist om de brief zo goed en duidelijk mogelijk te maken. Samen met een andere collega is hij degene die het overzicht moet houden en het proces moet bewaken.
Als dit project is afgelopen wacht hem een nieuwe pilot: TPS2Go. Een project waarbij TPS’ers beschikbaar staan om grote pieken in werkzaamheden bij bedrijven op te kunnen vangen. In afwachting van een opdracht hierin zet hij tussentijds een project voor talent sourcing op bij TPS zelf. Daarna vertrekt hij naar de CDD-afdeling van Binckbank. In tegenstelling tot de klus bij de ING mag hij hier meer van zijn analytische vaardigheden aanspreken en is hij feitelijk zelf de specialist. Toch blijft het kriebelen en blijft hij in gesprek met TPS om een stuk verdieping te zoeken in zijn werk.
Op dit moment komt Jasper via Sandra, zijn projectmanager, op de mogelijkheid om een volgende stap te maken op het gebied van data-analyse. Hiervoor wordt binnen TPS een nieuw traject opgestart. Hoewel hij eerst wat kritisch tegenover een dergelijke functie staat, gaat hij toch op onderzoek uit. Het laatste wat Jasper namelijk wil is een technische functie in de IT.
Maar wat houdt dat nu in, BI-specialist, data analist? Jasper vertelt dat zijns inziens de verschillende termen te pas en te onpas worden gebruikt voor verschillende functies. Om het nog moeilijker te maken lijkt ook een functie van business analist in hetzelfde spectrum te passen. Ook voor de functie van business analist lopen momenteel nieuwe opleidingstrajecten binnen TPS.
Waar een data analist en BI-specialist zich echter vooral toeleggen op het inzichtelijk maken van gegevens aan het management of aan de uitvoerders op de werkvloer, daar vormt een business analist juist de schakel tussen de klant en de ontwikkelaars bij het ontwikkelen van computerapplicaties. Het uiteindelijke doel van een BI-specialist is anders. Bij BI gaat het om het visualiseren van informatie en trends en daarmee handen en voeten geven aan het beleid van een organisatie.
Gelukkig blijkt de angst voor een hele technische functie ongegrond. In dit vakgebied gaat het namelijk niet zozeer om het programmeren en bouwen van databases, maar meer om het begrijpen en inzichtelijk maken van beschikbare informatie. Jasper besluit vervolgens te starten met het opleidingstraject voor business intelligence specialist. Dit betekent weer, net als aan het begin van zijn TPS-loopbaan, een week lang naar kantoor om volgestopt te worden met kennis. Nu gaat het echter om een introductie in het vakgebied en workshops over veelgebruikte computerapplicaties: PowerBI en Tableau. Verder leert Jasper om te gaan met de eerste beginselen van het programmeren met de taal SQL.
Eenmaal klaar met zijn opleiding en na een korte tussenopdracht begint Jasper begin 2019 bij Nationale-Nederlanden op de HR-afdeling. Op deze afdeling is zijn functie nieuw en wordt hij dus volledig in het diepe gegooid. Jasper grijnst als hij vertelt dat je je functie dan ook zelf tot op zekere hoogte mag invullen, maar ook dat je een aantal keer flink op je bek gaat. Eén filter vergeten aan te zetten in je database kan bijvoorbeeld een volledig vertekent beeld opleveren van de werkelijkheid als je een presentatie moet geven aan het management. Dat vergeet je daarna nooit meer.
Jasper vertelt dat je in feite overal kan beginnen aan dit soort werkzaamheden. Zie je werkprocessen die niet goed lopen of die onlogisch zijn? Wordt er wel iets gedaan met bepaalde gegevens die in de loop der tijd zijn verzameld? Leidt een nieuwe blik hierop tot andere inzichten? Maak dit eens inzichtelijk, daar hoef je niet allemaal fancy computerprogramma’s voor te gebruiken, een Excel bestand werkt prima. Hou daarbij wel goed het doel in de gaten, het gaat altijd om het beter maken, efficiënter maken en sneller maken van een organisatie of werkproces.
Dit artikel is geschreven door TPS'er Louis Roghair.
Enthousiast over TPS?