arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Kick-start in de Wft-klas

#Wftklas #ontwikkeling #Diploma
Wft klas
Bijna iedere TPS’er kan erover meepraten. Een aantal gesprekken met een recruiter leiden tot een positief gevoel over het bedrijf en je besluit te starten in één van de traineeships. Maar… dan moet de eerste horde wel genomen worden: je moet je Wft-examen(s) halen. Gelukkig word je niet aan je lot overgelaten en mag je je samen met een groep toekomstige collega’s alle wet- en regelgeving eigen maken op een hippe kantoorlocatie in Rotterdam.

Begin december stappen we het TPS-ontwikkelhuis in Rotterdam binnen bij de Wft-Xperience van Rick Breeuwer. We peilen de eerste reacties en ervaringen van een kersverse lichting trainees Bank & Verzekering. Deze week zijn ze bezig met Wft Basis en volgende week staat de Xperience voor Wft Hypothecair Krediet op het programma. Kenmerkend is de verscheidenheid van studieachtergronden van de groep. Van facilitymanagement tot bestuurskunde en alles wat ertussen zit. Ook waren er al mensen die doorstroomden vanuit een andere baan. “Daar werd echt gezegd; hier heb je werk, ga er maar mee aan de slag. Het feit dat er bij TPS veel begeleiding wordt geboden, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak, zorgde ervoor dat ik hier terechtkwam.”

Hoewel niet iedereen even concreet is over hetgeen zij willen bereiken met de start van het traineeship zijn er altijd mensen die wél iets meer weten wat ze willen. “Ik wil graag gaan adviseren, al kan dat bij mijn eerste opdracht nog niet, maar dan is het alsnog goed om alvast de productkennis op te doen.” Een ander vertelt dat hij graag het groeipad naar Business Analist wil inslaan. “Bij mijn vorige baan vond ik het leuk om de schakel tussen twee groepen mensen te kunnen zijn. Ik denk dat ik daarin in dat traject goed verder kan.”

Als bonus laat Rick alle highlights van Rotterdam zien

Genoeg vergezichten. Terug naar het heden. Twee weken lang worden de trainees volgestopt met kennis over de financiële wereld. Alle basiskennis, regeltjes en vooral alle uitzonderingen passeren de revue. Als bonus laat Rick alle highlights van Rotterdam zien. Vervolgens wordt er verteld over de ervaringen van de afgelopen week. “Ik dacht dat het hele lange dagen zouden worden, zo van 9 tot half 8, maar voor je het weet heb je alweer pauze of gaan we even naar buiten. We hebben de Euromast al beklommen en zijn al met die supersnelle watertaxi geweest. Deze activiteiten zijn voornamelijk voor de ontspanning, maar met enige regelmaat wordt ook de link gelegd met de lesstof.” Alle indrukken zorgen voor hoge verwachtingen voor de volgende week.

Desalniettemin zijn dergelijke trainingsweken toch intensief. Zoals bij een nieuwe stap vaak gebeurt, zijn er ook wel wat zorgen. “Wanneer krijg ik mijn contract? Eén van mijn medetrainees heeft het al!” en “Wanneer start ik nu precies? Wanneer krijg ik meer informatie? Wie is mijn projectmanager?” Begrijpelijk natuurlijk en bovendien is het tekenend voor het enthousiasme waarmee wordt gestart.

Ook zijn er zorgen over het halen van de Wft’s. Waar Wft Basis niet zoveel problemen oplevert, is er wel wat meer schrik voor Hypothecair Krediet. “Die Xperience duurt ook een dag langer dan die voor Wft Basis.” We kunnen wel stellen dat dit weinig afwijkt van de traditie. Gelukkig wordt er aan alle kanten gewerkt om iedereen een bliksemstart te geven, al moet iedereen in de eerste plaats zelf aan de slag.

Dit artikel is geschreven door TPS'er Louis Roghair. 

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen