arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leven

De markthal: foodhotspot van Rotterdam

#Rotterdam #Food #Markthal
Markthal Rotterdam
De Rotterdamse Markthal is een plek waar jong en oud samenkomen om te genieten van heerlijk eten en drinken. De bourgondische levensstijl is het enige wat telt in deze hal. In dit architectonisch hoogstandje kan de bezoeker al zijn zintuigen prikkelen. De Markthal heeft een bijzonder verhaal, waar we je graag in meenemen.

We beginnen met een korte geschiedenisles. Halverwege de 13de eeuw wordt er in de rivier de Rotte een dam aangelegd. Rondom deze dam ontstaat een nederzetting, met de eerste bewoners van Rotterdam. Ze leven van visserij, maar al snel ook van handel. Hierdoor ontstaan de eerste Rotterdamse havens. De Rotte stroomt door het centrum, ook op de plek waar de Markthal nu gevestigd is. De plek wordt in die tijd al gebruikt als marktplein. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het centrum van Rotterdam gebombardeerd, waardoor er weinig historische gebouwen zijn overgebleven. De Laurenskerk op het grote marktplein is een van de weinige kerken die wel in stand is gebleven. Na de oorlog is Rotterdam weer stukje bij beetje opgebouwd, waarbij het marktplein en de Laurenskerk bewaard zijn gebleven. In 2009 is er gestart met de bouw van de Markthal.

In eerste instantie is de Markthal ontstaan door een wetswijziging. In 2009 is de wet voor verkoop van vers voedsel in de open lucht aangepast: de eisen hiervoor zijn een stuk strenger geworden. Op het grote marktplein wordt wekelijks een open lucht markt georganiseerd. Door de wetswijziging krijgt men het idee om hier een indoor markthal te plaatsen. In november 2009 begint de bouw van een vijfjarig project en op één oktober 2014 opent de Markthal tijdens een feestelijke opening haar deuren. Naast de Erasmusbrug, de Euromast en de Kubuswoningen is de Markthal ook niet meer weg te denken uit het Rotterdamse plaatje. Een iconisch gebouw is geboren.

In de Markthal is echt van alles te vinden: van Rotterdamse streekproducten tot kruiden uit Marokko.

Als je de Markthal binnenloopt, is het voedsel niet het eerste dat je aandacht trekt. Kunstenaar Arno Coenen heeft aan de binnenkant van de Markthal het grootste kunstwerk ter wereld gecreëerd: de Horn of Plenty, oftewel de hoorn des overvloeds. Dit kunstwerk, dat is bevestigd aan het plafond van de Markthal, heeft een totaaloppervlakte van maar liefst 11.000 vierkante meter. Het is de bedoeling dat je als bezoeker het idee hebt dat je op een grasveld naar de open lucht ligt te kijken.

Wanneer je bent bijgekomen van de overweldigende kunst kun je je gaan storten op één van de tientallen marktkramen. In de Markthal is echt van alles te vinden: van Rotterdamse streekproducten tot kruiden uit Marokko. Je kunt hier je alledaagse boodschappen halen of gewoon lekker rondstruinen en zien waar je mee thuiskomt. Dat wordt meteen duidelijk: de bekende Jonagold appels liggen naast de cactusvijgen en de chocoladefontein staat naast de stroopwafels. Natuurlijk kun je een tas meenemen en die volladen met producten, maar het is leuker om bij de verschillende kraampjes te proeven. Veel kramen zijn uitgerust met een bar, waar je kleine gerechtjes kunt bestellen. Dit zijn niet de standaard maaltijden, dus je moet wel een beetje experimenteel zijn ingesteld!

Wil je liever uitgebreid uit eten? Dat kan ook. Binnen de Markthal zijn er verschillende restaurants te vinden. Zo heeft Jaime Oliver hier een restaurant waar je kunt genieten van heerlijk Italiaans eten. Geen zin in Italiaans? Je vindt er ook sushi, burgers, tapas en ga zo maar door. Er is genoeg keuze! Voor een lekker dessert koop je een van de lekkernijen uit de Nutella-kraam of haal je chocoladekebab bij de chocoladekraam.

Ben je op zoek naar nog meer achtergrondinformatie over de Markthal? Dan kun je een rondleiding volgen. Tijdens de rondleiding neemt een gids je mee door het imposante gebouw en leer je meer over de ontstaansgeschiedenis. Een onderdeel van de rondleiding is het bezoeken van de opgegraven stukken uit een oude nederzetting. Tijdens de bouw van de Markthal is er een opgraving geweest en heeft men een eeuwenoude boerderij opgegraven, vol met spullen uit de 10e eeuw. Veel van de vondsten die toen gedaan zijn, kun je nu tijdens de rondleiding bezichtigen.

De Markthal is een fantastisch dagje uit, er valt genoeg te beleven! Neem je fototoestel mee en zorg ervoor dat je nog bijna niets gegeten hebt. Een laatste tip: plan de dag na je bezoek een balansdag in.

Wil je ook een keer langskomen in ons Rotterdamse Ontwikkelhuis
Lees één van onze andere verhalen