Bucketlist proof: de marathon van Rotterdam
Jasper is één van hen. Met zijn blik op oneindig staat hij al klaar in het startvak. Zijn focus is ongeëvenaard. Alle seconden, minuten en uren van training hebben geleid tot de dag van vandaag. Vandaag komt het eropaan, vandaag gaat hij het halen. De adrenaline giert door zijn lijf. Er komen allerlei piekergedachtes voorbij in zijn hoofd, maar hier probeert hij zich van af te sluiten. Wat als hij zijn enkel verzwikt? Wat als hij het niet volhoudt? Hij besluit dat het er nu niet toe doet, het gaat maar om één ding: er vol voor gaan.
Er wordt afgeteld, in de verte klinkt het startschot: ze zijn begonnen! ‘Niet te snel gaan in het begin’, hoort Jasper de stem in zijn hoofd zeggen. Het is lastig, want de ontlading van energie is gigantisch. Mensen staan aan de kant te juichen en roepen zijn naam. Toch is het verstandiger om het tempo te verdelen, want iemand die te hard loopt, gaat 42 kilometer echt niet volhouden.
Een aantal jaar geleden is Jasper begonnen met hardlopen. Je zou hem inmiddels een ervaringsdeskundige kunnen noemen. Toch is het niet eerder voorgekomen dat hij zo’n grote afstand loopt. De marathon van Rotterdam lopen staat al een tijdje bovenaan zijn bucketlist, nadat hij al aan meerdere wedstrijden van tien kilometer heeft meegedaan. In de zomer van 2016 begint hij met trainen voor deze nieuwe uitdaging. Samen met zijn broer, die ook hardloopt, maakt hij een plan van aanpak en stelt hij een uitgebreid trainingsschema op. In het schema worden duurlopen gemixt met intervaltrainingen. Voornamelijk in het weekend loopt hij de lange afstanden, met een maximum van 35 kilometer. Doordeweeks heeft hij hier vanwege zijn fulltime baan minder tijd voor en doet hij vaak intervaltrainingen, om zijn uithoudingsvermogen te verbeteren. Zo komt hij elke keer een stukje dichterbij het eindresultaat.
De marathon van Rotterdam is een van de grootste hardloopevenementen in Nederland. Er doen veel bekende atleten mee en er worden goede tijden neergezet. Dat laatste is ook het doel van Jasper: hij wil de 42 kilometer binnen drie uur volbrengen. Tijdens het rennen volgt hij ‘de haas’: iemand die de marathon al een paar keer heeft gelopen en deze precies in drie uur volbrengt. De haas is herkenbaar aan een grote vlag, die boven hem uitsteekt. Zo helpt hij de deelnemers om het gewenste tempo vol te houden.
Natuurlijk heeft Jasper voor deze dag de nodige voorbereidingen getroffen. Zo heeft hij vloeibaar voedsel meegenomen, dat hij tijdens het hardlopen kan nuttigen. Goed blijven eten is belangrijk, want door een marathon te lopen, verbrandt hij ongeveer 2.500 calorieën. Voldoende drinken is ook een must: naast dat hij water krijgt bij vaste waterpunten, staan er familie en vrienden langs de kant om hem van extra water te voorzien. De steun is sowieso erg fijn, iedere keer krijgt hij toch even een mini-peptalk om weer door te kunnen gaan.
Na 30 kilometer wordt het pas echt zwaar. Zijn benen protesteren, zijn knieën willen de klappen eigenlijk niet meer opvangen en zijn hersenen krijgen voortdurend prikkels om ermee te stoppen. Verbeten loopt Jasper door. Hier moet hij doorheen, dit is juist de uitdaging die hij graag aan wilde gaan. Nog één uur, de finish is al bijna binnen handbereik. De toeschouwers juichen: ‘Kom op Jasper, je kan het!’ Niet veel later passeert hij het pronkstuk van de Hollandse havenstad: de Erasmusbrug. Het voelt bijna magisch om hierover heen te lopen en de hele skyline van Rotterdam om hem heen te zien.
De lopers passeren de Schiedamsedijk en lopen door naar de Coolsingel. Hier barst het feest echt los: er klinkt harde muziek, iedereen wordt luidkeels aangemoedigd en de stemming onder de deelnemers is opperbest. Jasper raapt zijn allerlaatste beetje energie bij elkaar en verhoogt nog eenmaal zijn tempo. De finish verschijnt in de verte. Nog een paar meter, dan heeft hij het volbracht. Dan heeft hij het gedaan. Dan is hij officieel een marathonloper. Zijn vriendin, ouders en vrienden staan al klaar om hem binnen te halen. En dan is het zover: zijn rechterbeen zet de laatste stap over de witte lijn. Hij heeft het gehaald! Meteen kijkt hij op het bord dat zijn tijd aangeeft: 2 uur, 59 minuten en 21 seconden. Zijn missie is geslaagd.