arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Behind the building: kubuswoningen

#architectuur #Rotterdam #kubuswoning
Kubuswoningen Rotterdam
Er zijn veel speciale gebouwen in Nederland. Bijvoorbeeld gebouwen met een bijzondere architectuur of gebouwen waar een uniek verhaal achter zit. In de rubriek 'behind the building' vertellen we je hier meer over. Deze week alle ins- en outs over de kubuswoningen in Rotterdam.

Iedereen die weleens in Rotterdam is geweest, zal de kubuswoningen in het centrum waarschijnlijk wel hebben gezien. Nederlands beroemde architect, Piet Blom, ontwierp de kubussen bij de Blaak door een normale woning 45 graden te draaien en op een phylon te zetten. Hij zag het als een groot bos: elke kubus vormt een boom en gezamenlijk vormen zij een bos.

Eerder experimenteerde Blom al met bijzondere woonvormen. Zo heeft hij ook de Kasbah, een complex met paalwoningen in Hengelo, ontworpen. Deze paalwoningen zijn gebouwd in kolommen, waardoor het onderste deel van de woning vrij is en gebruikt wordt voor gemeenschappelijke voorzieningen. Een ander bijzonder project van Blom is woonhuis de Waal in Amersfoort. Deze woning wordt ook wel ‘een klein Russisch paleis’ genoemd.

Na deze twee gerenommeerde projecten begon Blom aan zijn kubuswoningen, die eerst in Helmond en later ook in Rotterdam werden gebouwd. Een kubuswoning is niet altijd heel praktisch. Geen enkele wand is recht, dus de bewoners moeten creatief zijn met meubels kopen. De meeste kubussen zijn namelijk gewoon woonhuizen, bestaande uit drie woonlagen. Ook zijn er twee grote kubussen, die dienen als bedrijfshuisvesting. In één van die grote kubussen kun je als geïnteresseerde een nachtje blijven slapen, aangezien deze kubus is ingericht als een hostel. Ideaal voor als je een weekendje Rotterdam hebt geboekt!

Wil je een keer langskomen in ons Rotterdamse Ontwikkelhuis?
Lees één van onze andere verhalen