arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Behind the building: A'DAM toren

#architectuur #Amsterdam #Dance
A'DAM Toren TPS
Er zijn veel speciale gebouwen in Nederland. Bijvoorbeeld gebouwen met een bijzondere architectuur of gebouwen waar een uniek verhaal achter zit. In de rubriek 'behind the building' vertellen we je hier meer over. Deze week alle ins- en outs over de A’DAM Toren in Amsterdam.

Achter Amsterdam Centraal Station vind je de A’DAM Toren: een toren van bijna 100 meter hoog, die zichzelf oprecht een blikvanger mag noemen. De toren is in 1966 al ontworpen, toen de Nederlandse architect Arthur Staal de opdracht kreeg van oliemaatschappij Shell. Veel Amsterdammers kennen de toren dan ook als ‘de Shell-toren’.

Het terrein dat Shell bezat in Amsterdam, was klein. Vandaar dat er besloten werd om een toren te bouwen, een opdracht die Arthur Staal graag aannam. Hij ontwierp een kantoortoren die 45 graden gedraaid staat ten opzichte van de IJ-oever. Shell is hier gevestigd tot 2009.

In 2014 wordt bekend dat de toren wordt omgetoverd tot hippe uitgaansgelegenheid met de naam A’DAM. A’DAM staat voor Amsterdam Dance And Music, dat is dan ook het nieuwe thema van de toren. Architectenbureaus Claus & Kaan Architecten en Oeverzaaijer Architecten gaan aan de slag met een grote verbouwing. Tegenwoordig zijn er 22 bedrijven, 3 restaurants en 1 nachtclub in de toren gevestigd. Alle bedrijven hebben een muzikaal of cultureel tintje. Opvallend is de Nachtclub Shelter, want deze vind je in de kelder van het gebouw. Je bereikt de club via een luik op het plein voor de toren.

Op de 19e verdieping van de A'DAM Toren vind je draaiend restaurant Moon, waar de tafels op een draaiende schrijf staan. In een uur tijd draait Moon rond, waardoor je een prachtig uitzicht hebt over Amsterdam. Ook op het dak heb je een prachtig uitzicht. Wil je nog net een stapje verder gaan, dan kan je schommelen op het dak in attractie ‘Over the Egde’. De naam zegt het al: je schommelt op honderd meter hoogte over de rand van de toren. Een onwijs toffe ervaring!

Kom je een keer op bezoek bij TPS in Amsterdam?
Lees één van onze andere verhalen