arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Oud-TPS’er Nigel: “Ik leef mijn droom”

#nextstep #droombaan #groei
Nigel Pluk TPS
Van jongs af aan heeft Nigel maar één droom: werken in de voetbalwereld. Afgelopen jaar verhuisde hij naar Brazilië om zijn jongensdroom te verwerkelijken. Nigel is de komende twee jaar hoofd jeugdopleiding en trainer van een jeugdteam bij Laranja Mecânica: een kweekvijver voor jong talent. “Mijn doel is om de club naar the next level te tillen.”

Het is ruim zeven jaar geleden dat Nigel zijn studie Commerciële Economie afrondt. Zijn zoektocht naar een baan begint. De financiële sector lonkt en al snel kan Nigel bij TPS aan de slag als acceptant. Hij zoekt de uitdaging in zijn functie en groeit in rap tempo door. Hij maakt stap na stap in het bedrijfsleven, maar in zijn achterhoofd blijft hij vasthouden aan zijn toekomstdroom. Nigel vertelt hoe zijn droom werkelijkheid werd.

HOMEBOUND

We spreken Nigel wanneer hij in Nederland is om zijn vrienden en familie te bezoeken. Het gesprek wordt kort onderbroken, omdat Nigel een kitten van zijn laptop af moet halen. Sinds hij in Brazilië woont, hebben zijn Nederlandse huisgenoten de kitten in huis genomen. Ze noemden hem, tot grote verbazing van de dierenarts, Nigel. “Ik hoor je denken. Leuke vrienden, lieve familie en een goede baan. Ik had het goed voor elkaar in Nederland. Maar in Brazilië ben ik nóg gelukkiger.”

“Zullen we bij het begin beginnen?” Nigel vertelt over zijn eerste jaar bij TPS. “Ik was acceptant, deed wat ik moest doen en ging daarna weer naar huis”. In zijn vrije tijd staat hij op het voetbalveld om training te geven aan de jeugd van het Utrechtse Kampong. “Uiteindelijk ging ik de dingen waar ik in mijn privéleven goed in ben, zoals coachen, ook op mijn werk uitproberen. Als je meer wil, moet je jezelf meer laten zien. Dat heb ik van mijn projectmanager Esther geleerd.”

Als je meer wil, moet je jezelf meer laten zien

Nigel speelt zichzelf steeds meer in de kijker. Dat geeft een boost aan zijn carrière. Niet alleen binnen de zakelijke dienstverlening. Hij krijgt namelijk de kans om in Brazilië jonge voetballers te coachen. Hiervoor vraagt hij drie maanden onbetaald verlof op bij TPS. Vervolgens vertrekt hij naar Brazilië. Van TPS krijgt hij ballen en shirtjes mee voor de jonge spelers. “Die betrokkenheid tekent TPS. Ze geven om jouw ontwikkeling als professional, maar ook om jouw ontwikkeling als mens.”

Eenmaal terug in Nederland gaat hij via TPS aan de slag als acceptant bij Nationale Nederlanden. Hij laat zichzelf van zijn beste kant zien en valt op. Na drie maanden treedt hij vast in dienst als interne accountmanager. Naast zijn werk blijft hij zichzelf ontwikkelen, door bijvoorbeeld opleidingen te doen. “Het was voor mijn carrière in het bedrijfsleven misschien handig geweest om een cursus accountmanagement te volgen. Toch koos ik ervoor om een cursus coaching te doen. Stiekem bleef ik in mijn voetbaldroom geloven.”

NOW OR NEVER

In augustus 2021 komt het aanbod waar Nigel al die tijd op heeft gewacht. Hij wordt gevraagd als hoofd jeugdopleiding en voetbaltrainer van het jeugdteam (12-18 jaar) bij Laranja Mecânica. “Ik hoefde niet lang te twijfelen, mijn eerste gevoel deed ertoe. Alle beren die ik daarna op de weg zag, veegde ik zo van tafel af. Ik zei tegen mezelf: als je het nu niet doet, ben je gek. Als je gelukkig wil worden moet je keuzes maken voor jezelf. De keuze om los te durven laten, heeft ervoor gezorgd dat ik ben waar ik nu ben.”

“Nu word ik elke dag wakker en heb ik zin om naar mijn werk te gaan. Ik ben nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan hoor. Maar het is nu toch anders. Ik heb nu soms geen weekend, omdat we op zaterdag en zondag een wedstrijd spelen.” Daar zegt Nigel geen moeite mee te hebben. “Terwijl, als ze mij voorheen zouden bellen met de vraag of ik op zaterdag en zondag wil werken … nee, bedankt.”

WORK HARD

“Toch was het mij niet gelukt zonder mijn ervaring bij TPS en Nationale Nederlanden. Ik dacht vijf jaar geleden dat ik goed wist hoe ik mensen kon aansturen en aanspreken. Nu vraag ik me af hoe goed ik toen was geweest als trainer. De ervaringen en ontwikkeling die ik heb doorgemaakt, heb ik nodig gehad om een goede voetbaltrainer te worden. Als trainer is je persoonlijkheid belangrijk. Zo heb ik van veel voetbaltrainers iets geleerd, maar denk ik niet dat het werkt als je iemand nadoet.” 

Als we Nigel vragen hoe de jongens uit zijn team hem zouden omschrijven, antwoordt hij: “betrokken, rustig en positief.” Dat laatste blijkt een verschil met Braziliaanse trainers. “Ik probeer de jongens te stimuleren, ook als ze de bal niet hebben. Dit doe ik om hen ervan bewust te maken dat ze iets goed doen. Als je iets blijft doen, dan word je er vanzelf beter in. Dus ook als je verliest, blijf je doelen nastreven. Dat soort dingen probeer ik hen mee te geven. Daarbij stel ik mezelf vaak de vraag wat mij als speler zou helpen en wat niet.”

MINDSET

Zijn eigen stijl en zijn connectie met Europa maken hem een aanwinst voor de club. Nigel wil de Braziliaanse winnaarsmentaliteit combineren met het Nederlandse relativeringsvermogen. “In Brazilië draait alles om winnen. In Nederland kiezen we vaker voor de veilige optie, door bijvoorbeeld een speler maar twintig minuten te laten spelen om blessures te voorkomen. Met een mix hiervan wil ik het verschil maken.”

Nigel droomt ervan om minstens een van de jongens uit zijn team naar de top te brengen. Het liefst brengt hij alle jongens naar het volgende level, maar niet iedereen kan het maken als profvoetballer. “Ik moet soms harde keuzes maken. Het is lastig om dan te zeggen: sorry, jouw droom valt in duigen.” Om zijn werk makkelijker te maken, probeert Nigel wat objectiever een gesprek met zijn jongens in te gaan. “Ik wil minder emotioneel betrokken zijn, zonder mijn empathie te verliezen.” Ook als een van de spelers afvalt, probeert Nigel hem verder te helpen. “Eerst help ik hen om de teleurstelling te verwerken. Daarna vraag ik: waar wil jij heen? Ik help de jongens niet alleen met het vinden van een nieuwe club, maar ook met school. Ik wil aan hun mindset werken en hen verder helpen in het leven.”

DREAM BIG

Als hoofd jeugdopleiding zorgt Nigel dat de jeugd planmatig wordt opgeleid. “Voor Braziliaanse jongens is profvoetballer worden een uitweg. Zij hebben vaak meer te verliezen dan Nederlandse jongens. Die komen er wel in het leven, ook als ze geen profvoetballer worden.” Nigel wil het verschil maken door zijn jongens zoveel mogelijk bij te brengen, bijvoorbeeld door hen te voorzien van Engelse taallessen. Die lessen komen goed van pas wanneer de spelers naar Nederland afreizen om mee te spelen bij eredivisieclubs. “Ik ben trots op wat wij voor de spelers kunnen betekenen. Onze high potentials trainen mee met Feyenoord en spelen wedstrijden tegen Europese clubs. Dat betekent dat die jongens hun hele leven kunnen blijven vertellen dat ze in Nederland zijn geweest. Dat we dat doen, is bijzonder.”

Het is duidelijk, Nigel leeft zijn droom. Iedere dag staat hij met zijn korte broek op het veld. “Ik ga lekker in mijn droom leven. Genieten van wat ik nu aan het doen ben en niet nadenken over wat ik ga doen als ik terugkom. Als ik het naar mijn zin heb, blijf ik nog twee jaar.” Oud worden in Brazilië ziet Nigel daarentegen niet snel gebeuren. “Daarvoor vind ik mijn vrienden en familie te belangrijk. Een job waarbij ik hen kan blijven zien en reizen met voetbal kan combineren, daar teken ik gelijk voor.”

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen