arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leven

Julian terug uit Zuid-Korea

#trainee #reizen #Ervaring
TPS Julian Business IT Data
Julian nam drie maanden onbetaald verlof op voor een droomreis naar Seoul in Zuid-Korea. Voor zijn vertrek nam hij ons mee in zijn reisplannen. Nu is hij terug en vertelt hij alles over zijn ervaringen. Benieuwd of hij zijn dromen heeft waargemaakt?

ZELFVERTROUWEN

In december 2021 vertrekt Julian naar Zuid-Korea. De taal leren is niet zijn enige leerdoel. Hij wil zelfredzamer, zelfstandiger én zelfverzekerder worden. Op de vraag of hem dat gelukt is, antwoordt hij volmondig ja. “Sinds ik op mezelf woon, kan ik mezelf heel goed redden. Zo heb ik ook leren koken. Ik ben nog steeds geen sterrenchef, maar toch.”

Het is niet zijn eerste trip naar Zuid-Korea. Voor zijn minor reisde hij al eerder af naar het land, waar hij zijn huidige vriendin ontmoette. Tijdens zijn minor verbleef hij op een campus met veel internationale studenten. Nu woont hij samen met zijn vriendin tussen de lokale bevolking. Ook overnacht Julian een weekje bij zijn schoonfamilie thuis. “Daar kwam ik de eerste cultuurverschillen tegen. Ik mocht in het ouderlijk bed slapen. Mijn vriendin, haar broertje en haar ouders sliepen op matjes in de huiskamer.”

GENERALE REPETITIE

Het is voor Julian de eerste keer dat hij met zijn vriendin samenwoont. Ze genieten meteen volop van de quality time. “Door de coronamaatregelen en de kou spendeerden we veel tijd met elkaar in huis. Dat was heel erg gezellig. Het was een soort generale repetitie voor samenwonen.” Wanneer de meeste coronaregels en kou (-15 °C) zijn verdwenen, kunnen Julian en zijn vriendin Yurim (유림) er eindelijk op uit.

Ik ben zelfverzekerder geworden

Julian dompelt zich onder in de Koreaanse taal en cultuur en kan zichzelf inmiddels goed verstaanbaar maken. Zijn favoriete uitspraak: oftewel Chan! Dat betekent ‘proost’, iets wat hij en zijn vriendin met regelmaat zeggen. Kortom, Julian is niet alleen een ervaring rijker, maar ook een diploma rijker. En dat voelt goed. Julian: “Ik ben wel zelfverzekerder geworden, denk ik.” Hij lacht: “Ja, dat is zéker gelukt.”

NEW BEGINNINGS

In maart 2022 is het zover en kan hij met een voldaan gevoel naar huis, denkt hij. Maar zoals hij zijn avontuur begon, sloot Julian het ook af: in quarantaine. Vlak voor zijn vertrek terug naar Nederland krijgt hij corona. Daarna wordt zijn verblijf nog langer verlengd, doordat vliegen over Oekraïne onmogelijk werd. “Ik vond het natuurlijk niet heel erg om langer te blijven.”

Eenmaal thuis kan Julian al snel met zijn nieuwe opdracht aan de slag. In maart solliciteerde hij op de functie financieel coach, waarna hij zijn Wft-diploma Vermogen haalde en op 1 april aan zijn nieuwe baan begint. Op het ING-kantoor in Apeldoorn ontvangt hij in een soort huiskamersetting klanten met verschillende vragen. Veel kan de klant zelf digitaal, maar Julian helpt ze altijd naar meer. “Vanaf mijn nieuwe huis loop ik binnen tien minuten naar kantoor. Daar ben ik de hele dag met mensen bezig, dat vind ik leuk!”

HUMAN TOUCH

Hij maakt snel een persoonlijke connectie met zijn klanten. Julian: “Doordat ik buiten mijn comfortzone ben getreden, kwam ik met veel verschillende mensen in aanraking. Geen vraag is meer te gek voor mij. Vragen die ik eerst ongemakkelijk had gevonden, vind ik nu makkelijk.” Julian blijft in ontwikkeling en volgt via TPS en ING meerdere workshops en trainingen. “Ik heb net mijn ‘human touch’ training afgerond, maar blijf mijn gesprekstechnieken verbeteren.”

Met een mooie reis achter de rug, een nieuwe woning en toffe functie heeft Julian het goed voor elkaar. Toch ontbreekt er nog wel iets voor de Banken & Verzekeringen trainee. “Mijn vriendin emigreert binnenkort vanuit Zuid-Korea naar Nederland. Hopelijk vindt ook zij hier een leuke baan. Ze heeft een achtergrond in civiele techniek en is zich nu aan het bijscholen op het gebied van UX-design.” Daarin hebben de twee elkaar gevonden: blijven leren. Om te investeren in jezelf, dat kan hij dan ook iedereen aanraden.

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen