arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leven

Julian gaat op reis en neemt mee

#trainee #reizen #ontwikkeling
Julians reis Korea TPS
Ruim twee jaar geleden belandt Julian voor zijn minor in Korea. Het land waar hij zichzelf, maar ook zijn huidige vriendin leert kennen. Eenmaal terug in Nederland vervolgt hij zijn ontdekkingstocht en begint hij aan een traineeship bij TPS. Niet wetende dat hij ooit nog drie maanden onbetaald verlof op zou vragen om terug naar Korea te gaan. Julian neemt ons mee in zijn plannen.

Het is een kwestie van aftellen. Nog maar een paar dagen en dan gaat Julian zich voor een langere periode onderdompelen in de cultuur van Korea. Tijdens zijn studie commerciële economie komt Julian voor het eerst in aanraking met het land, als hij hier zijn minor volgt. Hij kiest vakken zoals Koreaans en duikt in de geschiedenis, economie en politiek van Oost-Azië.

In korte tijd leert hij veel over het land en tegelijkertijd leert hij veel mensen kennen, waaronder één iemand in het bijzonder. “Ik leerde in Korea mijn vriendin kennen, waar ik nu anderhalf jaar een lange afstandsrelatie mee heb. Al sloeg de vonk pas echt over toen we twee maanden later beiden in London waren. Zij was daar voor werk en ik op vakantie.” Hoewel zijn vriendin in Korea woont, komt ze wel een aantal keer naar Nederland. “Vanwege corona was het voor mij lastiger om naar Korea te reizen, maar in december is het nu echt mijn tijd om die kant op te gaan.”

BESTEMMING BEKEND

“Seoul, om precies te zijn. Het idee om hierheen te gaan ontstond afgelopen zomer. Ik ging in gesprek met Joost, mijn persoonlijke coach bij TPS. Toen ik aangaf dat ik graag naar Korea wilde, ging hij meteen na wat de mogelijkheden waren. Ook mijn opdrachtgever dacht mee.” De mogelijkheid om drie maanden onbetaald verlof op te nemen is er en al snel kan Julian beginnen met het plannen van zijn reis.

Ik ga nu als een heel ander persoon op reis dan een aantal jaar geleden

Onderdeel van zijn trip is dat Julian een taalcursus volgt, waardoor hij ook een visum weet te bemachtigen. “Een goed voorbeeld van werken, leren en leven. Ik ga met onbetaald verlof van werk, om in Korea een taal te leren en te kijken hoe het is om daar – samen met mijn vriendin – te leven. Het werken, leren en leven bij TPS is blijkbaar meer dan een leuke slogan. Het persoonlijke, betrokken karakter van TPS past bij mij, daardoor was de drempel om mijn plannen aan te kaarten heel laag.”

Het valt even stil en dan begint Julian: “Als ik erover nadenk, komt het werken, leren en leven altijd terug in mijn gesprekken met Joost. Eerst praten we over leuke dingen en hoe het met mij gaat. Daarna gaan we door over mijn werk en wat ik nog wil leren. In samenspraak beslissen we of het nog nuttig is om bijvoorbeeld een bepaald Wft-diploma te halen. Ik heb zelf de regie in handen. Joost denkt met me mee en probeert mij uit mijn comfortzone te halen, door mij bijvoorbeeld om wat andere taken te laten vragen. Dat is gelukt.”

BAGAGE

Met een rugzak aan zelfkennis en inzicht in anderen, stapt Julian over een paar dagen het vliegtuig in. “Ik ga nu als een heel ander persoon op reis dan een aantal jaar geleden. Sinds ik bij TPS werk en allerlei workshops en opleidingen heb gevolgd, heb ik mezelf echt beter leren kennen. Ik ben zelfverzekerder geworden en durf meer buiten mijn comfortzone te treden. Ook leg ik makkelijker contact met mensen dan voorheen. Dat is wel zo handig als je naar een land gaat waar je, op één iemand na, niemand kent.”

Op de vraag hoe anders zijn leven eruit gaat zien in Korea, antwoordt Julian lachend: “Heel anders. Reken maar dat ik met extra ervaringen terugkeer bij TPS. Ik denk dat ik zelfredzamer word, doordat ik in Korea op mezelf aangewezen ben en alles zelf moet uitvogelen. Niet alleen kom ik zelfstandiger terug, maar waarschijnlijk ook zelfverzekerder. Je bent in Korea en moet daar zien te overleven. Ik blijf mezelf ontwikkelen.”

HELLO, GOODBYE

Zijn volgende stap bij TPS heeft Julian al duidelijk voor ogen: “Als ik terugkom uit Korea wil ik graag hypotheekacceptant worden. Ik heb nu één keer iets met leningen gedaan, één keer iets met verzekeringen en nu wordt dit mijn volgende stap.” Als hij terugblikt op de afgelopen tijd weet hij dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. “Een baan vinden bleek zo makkelijk nog niet en ik wilde juist meerdere aspecten van banken en verzekeraars leren kennen.” Om ervaring op te doen, begint Julian daarom als Business & Data trainee bij TPS. “Op die manier kon ik in verschillende keukens een kijkje nemen en erachter komen wat ik wel en niet leuk vind.”

“Ik denk dat ik na mijn reis naar Korea zeker weer zin heb om met een opdracht aan de slag te gaan. Hopelijk komt mijn vriendin me achterna. Dan kan zij een studie of baan zoeken. Hoe dat precies gaat lopen, weet ik niet. Wie weet kan ze wel een traineeship bij TPS volgen. Ik zou het haar zo aanraden. Je doet binnen een korte tijd veel goede ervaringen op binnen een branche waar jij nieuwsgierig naar bent en je krijgt er een flinke portie persoonlijke ontwikkeling bij. Dat vind ik de perfecte combi. Als ik zelf opnieuw zou mogen kiezen, had ik het zo weer gedaan.”

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen