arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Zorg

Zo ging Gerald van twijfelaar naar TPS-trainee

#trainee #ontwikkeling #zorg
Gerald Grobben van twijfelaar naar TPS-trainee
Zijn handen uit de mouwen steken in de zorg. Mensen helpen, maar niet aan hun bed staan. Dat is zo’n beetje alles wat er op het wensenlijstje van Gerald staat als hij een jaar geleden zijn zoektocht naar een baan begint. In TPS vindt hij zijn perfect match. Als consulent bij Zilveren Kruis helpt hij nu iedere dag mensen om de zorg te organiseren die zij nodig hebben. Wij spreken Gerald over zijn ervaringen als zorg-trainee en de kansen die het traineeship hem biedt.

Als we Gerald spreken, is hij net klaar met zijn werkdag. Hij werkt samen met een heel team van TPS’ers, allemaal leeftijdsgenoten. “Iedereen zit op hetzelfde niveau en in dezelfde levensfase. We zijn allemaal net begonnen met werken, daardoor zit je echt op dezelfde golflengte.” Zijn gemiddelde werkdag trapt hij samen met zijn team af met een dagstart. “Daarin bespreken we wat ons opvalt, waar we tegenaanlopen, maar ook gewoon hoe de avond of het weekend was. Dan vertel ik bijvoorbeeld dat ik heb gesport, met vrienden voetbal heb gekeken of ergens heb geborreld.”

Na de dagstart is het voor Gerald tijd om als pgb-consulent zijn eerste ‘bewuste keuzegesprek’ voor te bereiden. Dit gesprek voert hij met mensen die zorg, ondersteuning of een hulpmiddel nodig hebben en hiervoor een persoonsgebonden budget (pgb) willen aanvragen. “In zo’n gesprek bespreek ik de situatie, de zorg die iemand nodig heeft en hoe dit het beste geregeld kan worden.” Dag in dag uit adviseert Gerald klanten over passende zorg. “Je verdiept je keer op keer in een ander dossier. Bij ieder dossier hoort een mens, dat houdt het interessant en persoonlijk.”

THE PERFECT MATCH

Mensen verder helpen is dan ook hetgeen waar Gerald voldoening uithaalt. “Ik krijg echt energie als ik iemands verhaal hoor en diegene goed op weg kan helpen. Iemand kan niet alles altijd zelf uitvogelen. Dat hoeft ook niet, daarvoor ben ik er.” Gerald gaat voor elke aanvraag de diepte in en pluist alles uit. “Vervolgens ga ik het administratief verwerken. Dat klinkt misschien suf, maar het is allesbehalve saai. Het zijn namelijk vaak complexe vraagstukken. Halverwege het proces kom je altijd wel iets onverwachts tegen. Ik zit er helemaal in en zoek alles van a tot z uit.” 

Ik wist wat ik niet wilde, maar niet wat ik wél wilde

Als we hem vragen of hij vindt dat hij hiermee impact maakt, antwoordt hij: “de zorgverleners maken de grootste impact.” Toch weet Gerald één ding zeker, hij wil niet aan het bed staan om zorg te verlenen. Zijn zakelijke instelling ontdekt Gerald tijdens zijn stage als werkconsulent. “Ik hielp mensen die langdurig ziek waren geweest weer terug naar de arbeidsmarkt. Dat vond ik heel waardevol werk om te doen. De zakelijke kant van de zorgsector sprak mij dus meer aan, al had ik voordat ik bij TPS ging werken nog geen idee welke functie bij mij paste. Daarom was TPS voor mij een perfecte match. Ik hoefde niet meteen te weten welke rol er precies bij mij past, daar zou ik snel genoeg achter komen.”

GEWOON DOEN

We blikken terug op het begin van Geralds zoektocht. Na zijn studie stelt Gerald zichzelf de vraag: ‘wat nu?’ Hoewel hij duidelijk voor ogen heeft welke functies hij kan uitoefenen met zijn Social Work diploma op zak, blijft een keuze maken lastig. “Ik wist wat ik niet wilde, maar niet wat ik wél wilde. In de horeca blijven werken was het ook niet helemaal. Ik besefte dat ik aan mijn toekomst moest denken en wilde graag wat met mijn studie doen.”

Als we het aan Gerald vragen, is er maar één manier om erachter te komen wat je leuk vindt. “Dat is door het gewoon te proberen. Niet twijfelen, gewoon doen.” Een traineeship aan de zakelijke kant van de zorg blijkt voor hem de perfecte match. Het biedt hem de kans om bij verschillende opdrachtgevers een kijkje in de keuken te nemen. Om te beginnen start hij als TPS-trainee bij het klantcontactcentrum van a.s.r.. “Dat was onwijs leerzaam. Misschien is het niet het leukste werk, maar ik zie het wel als een investering in mezelf. Je laat zien wie je bent en wat je kan. Uiteindelijk vind je een rol die je aanspreekt en bij jou past.”

“Op een gegeven moment heb ik tegen mijn persoonlijke coach Jasmijn gezegd dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging.” En die uitdaging pakt hij met beide handen aan. Als pgb-consulent bij Zilveren Kruis ontpopt hij zich binnen no-time tot de zorg-professional die hij vandaag de dag is. “Ik denk dat ik deze functie niet had kunnen uitvoeren als ik niet bij TPS had aangeklopt. Over het algemeen werken bij Zilveren Kruis mensen met meer ervaring. Dus ik denk dat ik zonder de korte lijntjes van TPS niet op de plek was geweest waar ik nu ben.”

PROFESSIONELE GROEI

Al met al heeft Gerald veel geleerd bij TPS. “Tijdens mijn studie was ik al veel bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling, maar bij TPS werd ik mij hiervan nog bewuster.” De grootste stappen zet hij misschien wel op professioneel gebied. “Hoe zwart/wit het ook klinkt: ik wil mijn werk goed uitvoeren, want ik krijg hiervoor betaald. Het is een wereld van verschil als ik kijk naar hoe lang ik over mijn scriptie heb gedaan en hoe snel ik nu een dossier afrondt. Ik ben nu serieuzer en werk gestructureerd.”

“Het is ook een mindset”, legt Gerald uit. “Met het inleveren van mijn scriptie maakte ik niemand gelukkig, behalve mezelf. Nu verwachten mensen wat van mij. Als ik mijn werk niet doe, zijn anderen daar de dupe van.” Als we hem nog eens vragen naar de impact die hij maakt, antwoordt Gerald: “Ik ben dan misschien een schakel, maar mijn werk is zeker de moeite waard. Het is wat zakelijker, maar je helpt er toch echt mensen mee.”   

GROWTH MINDSET

Bij Gerald valt zeker een growth mindset te bespeuren. Hij is bereid om fouten te durven maken, zich te blijven ontwikkelen en te blijven leren. “Ik ben nog lang niet uitgeleerd. Als ik iets aan mijn collega’s vraag en zij weten het wél, dan wil ik dat ook meteen leren. Er zijn altijd nog dingen die ik beter kan doen, zoals plannen.” Op de lange termijn wil hij nog meer verantwoordelijkheid op zich nemen. “Eerst wil ik beter worden in wat ik nu doe. Daarna zou ik hier iets naast willen doen om me breder te ontwikkelen. Zo wil ik doorgroeien naar een andere rol. “Dat kan van alles zijn, ook bij een andere opdrachtgever. Al heb ik het nu erg naar mijn zin bij Zilveren Kruis.”

“Tot die tijd leer ik iedere dag weer meer.” Learning on the job, zoals Gerald dat zelf noemt. “De beste manier om te leren, blijft door het gewoon te doen. Ik zou iedereen die twijfelt na zijn studie willen meegeven: investeer in jezelf.” Hoe je dat doet is volgens Gerald door aan jezelf te blijven werken en vooral niet aan jezelf te twijfelen.

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen