arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Banken & Verzekeren

Yin & Stefan: de kick-start van hun carrière

#Starters #Traineeship #ontwikkeling
Yin en Stefan TPS
Allebei zijn Yin en Stefan pas afgestudeerd en net begonnen bij TPS. Ze werken nu bij een grote bank op de hypotheekafdeling. TPS interviewde het tweetal om te kijken of ze een goede start hebben gemaakt.

De zomer van diploma’s
Voor Stefan is dit zijn eerste baan. “In de zomer ben ik afgestudeerd aan de Universiteit. Ik heb Economie en Bedrijfskunde gedaan. Daarna ben ik een tijdje op zoek geweest naar een geschikte baan. Ik ben bij meerdere detacheerders op gesprek geweest, omdat een traineeship me wel wat leek. Bij TPS was het gevoel meteen goed, iedereen was erg vriendelijk en het traineeship past goed bij mij.”

Ook Yin heeft deze zomer haar diploma gehaald: “Ik heb Management, Economie en Recht gestudeerd, in deeltijd. Daarnaast werkte ik al bij een andere grote bank, op de hypotheekafdeling. Toen ik afstudeerde, wilde ik wel iets anders gaan doen, omdat ik meerdere dingen wilde zien en meemaken. Robin van TPS benaderde mij via LinkedIn en toen ben ik het gesprek aangegaan.  Daarna is het heel snel gegaan; voordat ik het wist, begon ik met het halen van mijn Wft-diploma’s.”

Stefan en Yin hebben samen in de Wft-klas gezeten. Stefan: “Ik vond het best pittig, want je maakt lange dagen. Je staat vroeg op en moet veel leren in een korte tijd. Het was goed dat je niet alleen maar aan het blokken bent, maar juist naar buiten gaat en andere dingen doet om ervoor te zorgen dat je de stof goed onthoudt.” Ze volgen in twee weken twee verschillende Wft-trainingen: Wft Basis en Wft Hypothecair Krediet. Daarna gaan ze aan de slag bij hun eerste opdrachtgever. “We zijn begonnen met vijf weken interne training bij de bank”, vertelt Yin. “Daarna konden we doorstromen naar hypotheekacceptatie. We beheren hypotheekdossiers en hebben contact met tussenpersonen. Het is de bedoeling dat we zo snel mogelijk allround kunnen werken. Dan kunnen we vragen beantwoorden via de telefoon of mail en bijvoorbeeld leningen opstellen.”

Echt beginnen
De afgelopen maand komt er veel op het tweetal af. Met frisse energie pakken ze hun nieuwe werk op. Stefan zegt: “Ik vind het heel interessant, want er komt van alles voorbij. Ieder hypotheekdossier is weer anders en heeft zijn eigen uitdagingen.” Yin: “Ik werk op een andere afdeling dan Stefan. Iedere afdeling heeft zijn eigen regio. Ik heb Noord-Holland, Stefan heeft Brabant en Zeeland.”  Naast de dossiers krijgen ze allebei veel ruimte om hun eigen dingen op te pakken. “Zo maak ik de planning voor mijn afdeling”, vervolgt Yin. “Ik kijk hoeveel dossiers er worden opgepakt. Bij onze opdrachtgever staan ze erg open voor verbeteringen en krijg je veel ruimte om hier voorstellen voor te doen.”

Stefan: Ik wil kennis opdoen, allround worden en anderen kunnen helpen

Hier heeft Stefan al ervaring mee: “Het viel me op dat we bij een bepaalde handeling contact moesten hebben met de tussenpersoon, terwijl dat contactmoment eigenlijk overbodig was. Dit heb ik toen aangekaart en nu hebben we het uit het proces gehaald. Het was wel leuk om te zien dat ik meteen serieus genomen werd, zelfs al werk ik hier pas een korte tijd.” Ook Yin ervaart dat ze meteen vanaf het begin veel mag doen: “Laatst was ik voorzitter van de dagstart. En ik heb me opgegeven om een feedbacksessie te organiseren met de hele afdeling, dus dat ga ik binnenkort samen met een collega oppakken.”

Werken met hypotheken heeft het tweetal altijd al aangesproken. Stefan legt uit: “Je helpt mensen met het kopen van een huis, iets wat voor hen een hele grote stap is. Het is secuur werk, waar je echt iemand verder mee helpt.” Soms moet je, juist om mensen verder te helpen, een ‘nee’ verkopen. “Daar heb ik al ervaring mee”, vertelt Yin. “Ik moest een tussenpersoon bellen om de hypotheek af te wijzen. Dat vond ik wel spannend, want je moet wel achter je besluit blijven staan.” “Soms proberen tussenpersonen het dan op een andere manier”, vult Stefan haar aan. “Of ze benaderen een collega. Het is belangrijk dat we allemaal dezelfde regels volgen.”

Be a Columbus 
Genoeg uitdaging dus, hoewel het tweetal nog meer toekomstplannen heeft. Yin: “Mijn focus de komende tijd is vooral om meer kennis op te doen. Als ik nu een vraag krijg, moet ik het antwoord soms checken bij een collega. Binnenkort wil ik dat zelfstandig kunnen en allround werkzaam zijn.” Stefan: “Ja, dat is ook mijn doel. Daarnaast wil ik meer verschillende taken gaan oppakken en mijzelf op professioneel vlak ontwikkelen. Binnenkort ga ik mijn workshops bij TPS inplannen en start ik met het halen van mijn volgende Wft-diploma, Wft Vermogen.”

Over een paar weken staat het eerste werkbezoek op de planning voor Yin: “We gaan samen met de relatiebeheerder een tussenpersoon bezoeken. Dan leren we diegene persoonlijk kennen, in plaats van dat we alleen telefonisch contact hebben. Bovendien kunnen we dan kennis opdoen en kijken hoe zij hun werk precies uitvoeren.” 

Yin en Stefan zijn goed op weg om hypotheekacceptant te worden. Dan doen ze met behulp van het motto ‘Be a Columbus’. Stefan: “Het is belangrijk om altijd openminded te zijn, je flexibel op te stellen en je voor 100% in te zetten. Op die manier hoop ik verder te komen. Ik wil kennis opdoen, allround worden en anderen kunnen helpen. Zelf wil ik op waarde worden geschat en een volledig onderdeel zijn van het team. Daar ga ik de komende tijd hard aan werken!” 

Enthousiast over TPS? 
Lees één van onze andere verhalen