arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Business IT & Data

Traineeship switch: van hypotheekacceptant naar informatieanalist

#nextstep #Traineeship #ontwikkeling
TPS Ankie banken verzekeren
Puzzelen met cijfers, dat trekt Ankie aan als ze de beschrijving van het traineeship banken & verzekeren leest. Vol energie gaat ze aan de slag als hypotheekacceptant. Om een aantal maanden later een overstap te maken naar het traineeship business IT & data, in een rol als informatieanalist. We spraken haar over haar ervaringen, haar next step en de switch die ze heeft gemaakt.

Als Ankie een aantal jaar geleden een studie moet kiezen, wil ze het liefst iets waar ze nog alle kanten mee op kan. Ze houdt van reizen en nieuwe mensen leren kennen. Dat moet te combineren zijn met een studie, toch? Zo komt ze bij international business uit. “Andere culturen leren kennen vind ik heel interessant. Je perspectief wordt vergroot als je mensen leert kennen met andere normen en waarden. We kunnen veel van elkaar leren.” Voor haar minor ‘business in Latin America’ vertrekt ze voor een half jaar naar Peru. Een mooie ervaring, die haar nog altijd bijblijft. “Peru sprak me aan vanwege de geschiedenis, de taal en de cultuur. Mensen in Latijns-Amerika leven veel meer voor mijn idee. Ze zijn uitbundiger en iedereen is altijd buiten te vinden.”

UIT JE COMFORTZONE
Toch is er ook een keerzijde. “Ik ging naar de universiteit van Peru en ervaarde wel dat je er echt in een bubbel leeft. Kom je eruit, dan zie je dat de sociale ongelijkheid in het land groot is. Dat vond ik soms best lastig.” Eenmaal weer thuis kijkt ze terug op een leerzame periode. “Je gaat weg van alles dat je kent en iedereen die bekend is. Echt uit je comfortzone, om zelf te kunnen groeien. Dat vond ik heel waardevol.”

Die groei zet ze voort tijdens haar volgende stage en het schrijven van haar scriptie bij accountskantoor EY. “Mijn eerste stage was gefocust op accountmanagement. Samen met mijn begeleider toetste ik nieuwe methodes om de samenwerking tussen Nederland en Frankrijk te verstevigen. Dat was heel interessant.” Haar scriptie richt zich op een andere tak van sport. “Die was meer marketing-gerelateerd. Het bedrijf was bezig met het bouwen van een applicatie en ik deed onderzoek naar waar de behoeftes lagen. Om vervolgens te kijken hoe we de applicatie met goede marketing konden verkopen.”

Dat ze deze skills later in zou zetten als informatieanalist, weet ze dan nog niet. Maar we lopen op de zaken vooruit. Wanneer Ankie haar diploma haalt, weet ze nog niet zo goed wat ze er precies mee wil. “Ik heb een jaar in de horeca en tijdens evenementen gewerkt. Om daarna drie maanden te reizen door Colombia en Peru.” Bij thuiskomst in Nederland gaat Ankie terug naar haar vertrouwde horeca-honk. “Maar toen kwam corona en ging alles dicht. Dat was voor mij wel een moment om na te denken wat ik nog meer wilde doen qua werk.”

GOEDE GESPREKKEN: WELKE KANT WIL IK OP?
Precies in die periode krijgt ze via LinkedIn een bericht van TPS-recruiter Mirthe. “Het concept van het traineeship sprak me meteen aan. Je hebt zo de ruimte om je nog verder te ontwikkelen, terwijl je al aan het werk bent. Ook het feit dat je een projectmanager krijgt om coaching-gesprekken mee te voeren, vond ik erg fijn. En ik heb altijd al affiniteit gehad met cijfers.” Lang wikken en wegen hoeft Ankie niet, dus al snel is haar besluit genomen en start ze haar traineeship bij TPS.

Twee jaar geleden had ik niet verwacht dat ik hier uit zou komen

Haar eerste opdracht is bij Nationale Nederlanden, in de rol van hypotheekacceptant. “Daar kwam ik echt in een warm bad terecht. We moesten vanwege corona vanuit huis werken en dus ook het inwerkprogramma op die manier volgen. Dat was allemaal echt goed geregeld. Er waren daar veel andere TPS’ers. Met mijn projectmanager Els had ik meteen goede gesprekken. Zij kon me echt aan het nadenken zetten: welke kant wil ik op en wat kan ik zelf doen om hier te komen?” Vooruit, dat is wat Ankie wil. En in rap tempo graag. “Al snel had ik het acceptatieproces onder de knie en wilde ik meer. Eigenlijk was ik daar nog ‘te nieuw’ voor. Maar ik heb zelfs mijn vrije uren opgegeven om nieuwe dingen te kunnen leren. En zo kon ik aan de slag als klachtenambassadeur, ondernemersdossiers en verhuurhypotheken oppakken en nieuwe collega’s opleiden. Niet allemaal tegelijk natuurlijk, maar stapje voor stapje.”

ENERGIE STEKEN IN JE EIGEN ONTWIKKELING
Stilzitten is iets dat Ankie niet graag doet. Hoe heeft ze deze kansen naar zich toe getrokken? “Er is heel veel mogelijk binnen een bedrijf. Maar je moet wel aangeven wat je wil en er open over communiceren. Niet verwachten dat het je aan komt waaien, maar er zelf ook moeite en energie in steken.” Dat doet Ankie zeker, want elke keer pakt ze er meer verantwoordelijkheden bij. Ondertussen werkt ze ook aan de digitale e-learningmodules van TPS, Brainboost. Zo wordt het haar steeds meer duidelijk dat ze klaar is voor een volgende stap. Waarheen, dat is de vraag. Samen met Els oriënteert ze zich op het traineeship zorg en de functie van projectmanager. Dat blijkt het toch niet helemaal te zijn. Tot ze uitkomt bij business, IT en data.

“Analyseren vond ik altijd tof. Om na te denken over processen en hoe je deze kunt optimaliseren. Bovendien was ik op zoek naar een sector die wat sneller is dan de financiële dienstverlening. Waar echt innovatie plaatsvindt en er tempo gemaakt kan worden. Els heeft mij toen de contactgegevens van de projectmanager van business, IT & data gegeven. De verhalen klonken heel goed, ze hadden net allemaal mooie opdrachten binnengehaald. Werken in een innovatieve omgeving leek me heel gaaf. Ik besloot het te doen.”

De verwachtingen zijn hooggespannen. Toch is haar eerste BI&D-opdracht niet meteen een schot in de roos. “Ik ging aan de slag bij een verzekeringsmaatschappij, op de beheerafdeling. Hier moesten bepaalde gegevens uit het systeem komen. Als dat niet lukte, keek ik ernaar. Hoewel ik mijn werk prima deed, was het niet de uitdaging die ik zocht. Dat heb ik al snel aangegeven. Na drie maanden kon ik door naar mijn vervolgopdracht.” Die nieuwe uitdaging vindt Ankie bij IT-bedrijf Topicus, waar digitale platformen voor verschillende sectoren worden ontwikkeld. Hier gaat ze aan de slag als informatieanalist. “Wij bouwen de hypotheeksoftware die acceptanten gebruiken. Die voorkennis komt dus goed van pas. Als informatieanalist ben ik verantwoordelijk voor de vertaalslag tussen de informatie vanuit het bedrijf en de development teams.  Vanuit het bedrijf worden wensen geformuleerd waar het systeem aan moet voldoen. Dat moet vervolgens vertaald worden naar IT-oplossingen, die de developers bouwen. De schakel ertussen, dat ben ik.”

ALTIJD OP ZOEK NAAR INNOVATIE
Ankie werkt nu bijna een half jaar bij Topicus en heeft het erg naar haar zin. “Het is heel uitdagend en leerzaam. Het stuk software dat wij bouwen, is zo groot en complex. Er zijn allemaal verschillende componenten en onderdelen die met elkaar communiceren. Dat vind ik echt leuk. En het is fijn dat het een hypotheekproduct is, omdat ik daar ervaring en affiniteit mee heb.” Momenteel focust ze zich vooral op het vergaren van meer brede kennis. “Ik stel zoveel vragen, dat ik soms denk dat mijn teamgenoten er gek van worden, haha. Maar dat komt alleen maar om dat ik meer wil leren en nieuwsgierig ben.”

Nu ze terugkijkt op de afgelopen jaren, is ze blij met haar keuze voor een traineeship bij TPS. “Twee jaar geleden had ik echt niet verwacht dat ik hier uit zou komen. Maar ik ben er wel heel blij mee. Het is voor mij echt een goede eerste baan, waar veel ruimte is voor ontwikkeling, met een goede balans tussen werken, leren en leven. Je krijgt veel kansen bij TPS, maar je bent hier wel zelf verantwoordelijk voor. Er is zoveel mogelijk, zolang je er zelf veel energie in steekt. Zo hoort het ook te gaan.” Wat de toekomst haar brengt, weet ze nog niet. “Ik zie mezelf nog wel een aantal jaar als analist werken. Maar daarna weet ik het nog niet. Als ik maar op een plek ben waar ik mezelf kan blijven ontwikkelen. Het lijkt mij in ieder geval gaaf om altijd de innovatie op te blijven zoeken en iets te doen waarmee ik echt mijn steentje kan bijdragen aan de maatschappij.” Hoe dat eruit komt te zien? De tijd zal het leren!

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen