arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Compliance

TPS ALUMNI: VAN POLITIEVRIJWILLIGER NAAR CIRCLE LEAD

#nextstep #Traineeship #Compliance
Anna Doedens TPS
Anna’s meisjesdroom is er eentje die niet veel leeftijdsgenoten met haar delen: ze wil bij de politie. Daarom studeert ze Criminologie. Maar op het moment dat zij haar studie afrondt, blijkt een baan vinden niet zo makkelijk. Om ervaring op te doen, begint ze als trainee bij TPS. Vervolgens gaat haar carrière in een sneltreinvaart. Nu, vier jaar later, werkt ze als Circle Lead bij ING. Wij spraken haar over hoe zij dit heeft bereikt.

Als Anna haar diploma in ontvangst neemt, begint ze meteen met solliciteren op haar droombaan binnen de politie. “Als je van de universiteit komt, denk je dat de hele wereld op je zit te wachten”, begint ze haar verhaal. “Maar dat was niet zo, zeker niet in de crisistijd van toen.” Iedere keer als ze op een vacature solliciteert, krijgt ze een standaardmail over dat er 250 andere kandidaten waren en er mensen tussen zaten met een geschikter profiel. “Ik wilde graag iets bijdragen aan de maatschappij. In politieseries op televisie zie je altijd dat ze misdaden oplossen en echt het verschil maken. De veiligheid van de maatschappij waarborgen. Dat wilde ik ook. Toen het niet lukte om fulltime bij de politie aan de slag te gaan, heb ik gekeken wat mijn andere opties waren om alsnog die bijdrage te leveren.”

Vrijwilliger bij de politie

Naast haar baan als teamleider bij de Albert Heijn, gaat ze als vrijwilliger bij de politie aan de slag. “Op die manier kon ik de organisatie beter leren kennen en dichter bij het vuur zitten. Ik deed van alles: alcoholcontroles, toezicht bij evenementen, lessen over vuurwerk geven op middelbare scholen… Dat was heel tof om te doen.” Ondertussen zoekt ze een vervangende job voor haar baan als teamleider. “Ik merkte dat ik daar niet op mijn plek zat. De organisatie is heel commercieel. Wat natuurlijk prima is, maar dat is niet een omgeving die bij mij past.”

Anna zoekt naar vacatures die aansluiten op haar achtergrond als Criminoloog. Tijdens deze zoektocht komt ze het traineeship Compliance van TPS tegen. “Ik had er wel eens van gehoord, maar had geen idee dat dit zo’n groot onderdeel was van banken. Ik wist ook niet dat er zoveel uitvoerend onderzoek plaatsvindt.” Haar nieuwsgierigheid is aangewakkerd en ze besluit te solliciteren. “Het gesprek dat volgde, voelde niet eens als een sollicitatie. Wel hadden we het erover wie ik ben, wat ik had geleerd en wat ik kan.” De match is er en al snel kan Anna aan haar traineeship beginnen.

Soms lijkt het een rotklus, maar wordt het uiteindelijk je grootste kans

Onderzoek naar risicolevel van klanten

“Toen ik mijn traineeship aftrapte met Wft Basis en de KYC-academy, merkte ik pas hoe erg ik de inhoud had gemist. KYC staat voor Know Your Customer, binnen het Compliance traineeship ging ik aan de slag bij het KYC Center van ING.” Als analist doet Anna onderzoek naar klanten van de bank. “In mijn geval waren dat zakelijke klanten. Ik deed onderzoek naar het risicolevel van klanten. Door te kijken welke bedrijfsactiviteiten de klant verricht, wie de belanghebbenden en vertegenwoordigers zijn en welke activiteiten je op de rekening ziet.” Banken willen zo min mogelijk risico lopen als het klanten betreft, want zij willen niet geassocieerd worden met bijvoorbeeld witwaspraktijken of financiering van terrorisme. “Onderzoek doen vind ik echt heel leuk om te doen. Vooral als er een mogelijk risico is en ik dat kan uitpluizen. Op die manier kan ik toch criminaliteit bestrijden, maar wel op een andere manier.”

Na een tijd heeft Anna het onderzoeken onder de knie en is ze toe aan iets extra’s. “Dat heb ik aangegeven bij mijn manager. Ik zat toen midden in een groot project, dus er waren niet meteen mogelijkheden. Maar op een gegeven moment kwam er een aanvraag voor administratieve werkstroom met veel klantcontact. De werkzaamheden waren niet spannend, maar het zou wel een mooie afwisseling zijn op wat ik deed. Ik besloot ervoor te gaan.” Een slimme keuze, zo blijkt achteraf. Het project begint klein, maar wordt steeds groter. Anna kan meegroeien in elke stap: “Eerst deed ik de uitvoering, daarna leidde ik mensen op, om vervolgens de stap te maken naar mensen aansturen.” Vooral dat laatste geeft haar veel energie.  

Leiderschap tonen

Dat blijft niet onopgemerkt, want als ze het project met succes heeft afgerond, komt de manager van het KYC Center naar haar toe met een voorstel. “Hij had gezien dat leidinggeven mij goed af ging en vroeg of ik als Circle Lead een herstelproject wilde draaien.” Dat betekent dat ze afscheid neemt van TPS en in vaste dienst gaat bij ING. Wel doet ze nog mee aan het TPS Next Managementprogramma, om haar leiderschap-skills naar een volgend niveau te brengen. “Ik had natuurlijk wel al ervaring als leidinggevende bij Albert Heijn, maar dat was een hele andere doelgroep. Daar stuurde ik mensen van begin 20 aan, die er een bijbaan hadden. Nu moest ik mensen begeleiden die professioneel met hun vak bezig zijn. Dat is echt anders.”

Inmiddels zijn we alweer een hele tijd verder en werkt Anna met veel plezier als Circle Lead. Toch is dit haar niet zomaar aan komen waaien. “Ik ben nooit te beroerd om extra dingen op te pakken, ook als het in eerste instantie rotklussen lijken. Als je alleen maar denkt ‘daar ben ik niet voor aangenomen’, komen er ook geen kansen voorbij. Op het moment dat we een administratieve werkstroom kregen, gooiden veel mensen hun kont tegen de krib: zij wilden dat niet doen. Ik ben het wel gaan doen en uiteindelijk kon ik dankzij dit project doorgroeien naar mijn huidige rol. Soms lijkt het een rotklus, maar wordt het uiteindelijk je grootste kans.”

Na dit interview is bekend geworden dat Anna vanaf augustus aan de slag gaat als financieel rechercheur bij de politie. Gefeliciteerd met je nieuwe baan en veel succes met deze uitdaging! 

Wil jij net als Anna aan de slag binnen Compliance?
Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen