arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Compliance

Overstap naar Compliance

#Rechten #switch #Compliance #Leeuwarden
Marijn Compliance TPS
Marijn groeide op in de Randstad en studeerde rechten in Rotterdam. Toen hij een aanbod kreeg voor een baan in Leeuwarden, moest hij even slikken. Dat was best een eind weg. Toch besloot hij voor het avontuur te kiezen: hij huurde een studio in het hoge noorden en ging de uitdaging aan. TPS praatte met hem bij.

Van studie rechten naar bedrijfsjurist

12 jaar geleden kiest Marijn voor de studie rechten. “Ik vond dit altijd al interessant”, vertelt hij erover. “Als tiener las ik al boeken van de Consumentenbond over hoe het recht in elkaar steekt.” In 2012 studeert hij af, tijdens het hoogtepunt van de economische crisis. “Er waren geen vacatures voor starters, dus ik moest het doen met een bijbaan bij een incassobureau.” Uiteindelijk vindt hij na een paar maanden een baan in Zoetermeer, als jurist. Marijn is blij dat hij werk heeft gevonden dat aansluit op zijn studie, maar merkt dat hij zijn draai niet kan vinden. “Het was een hele brede functie. Dat was leuk, want ik kreeg met verschillende zaken te maken. Alleen op het moment dat het interessant werd, nam een advocatenbureau de klus uit handen. Ik besloot om wat anders te zoeken.”

Online komt hij de vacature van het traineeship Compliance tegen. “Het leek me wel wat: zo kon ik de overlap met rechten houden. Elke dag zorg je ervoor dat de wet wordt nageleefd." Om te kijken of het echt een match is, bezoekt Marijn een Career Event in Leeuwarden. “Het was wel anders dan ik me had voorgesteld, op een positieve manier. Ik dacht dat het Compliance was binnen de organisatie en je moest checken of collega’s zich aan de regels houden. Dit is anders: ik werk nu op de afdeling transactiemonitoring bij een grote bank en houd in de gaten wat mensen met hun rekening doen.”

Een nieuw leven in Leeuwarden

Voordat hij gaat beginnen, staat er eerst een verhuizing op het programma. “Ik heb er wel even over nagedacht en zag het eerst niet helemaal zitten. Maar hoe langer ik nadacht, hoe meer ik het een avontuur vond. Het leek me spannend om naar de andere kant van het land te verhuizen. En je moet ook niet overdrijven, het is niet alsof ik nu in Australië woon. Met het OV ben ik binnen drie uur bij mijn familie en vrienden.” Marijn huurt een studio in Leeuwarden en gaat aan de slag. Hij merkt wel dat het lastiger is om sociale contacten op te bouwen. “Toen ik student was, ging dat veel makkelijker. Nu hebben veel mensen een baan en kinderen en hebben ze minder tijd.” Vandaar dat hij op zoek gaat naar een hobby: op die manier leert hij nieuwe mensen kennen en doet hij iets sportiefs. 

Het leukste deel is als je nog niet precies weet wat er speelt en dat gaat onderzoeken

Op TV ziet hij een item over klimmen. Zijn interesse is meteen gewekt: vroeger heeft hij dit weleens gedaan en vond hij het erg leuk. Google vertelt hem dat er een klimmuur in Heerenveen is. Hij besluit te gaan kijken. “Het is me goed bevallen: het is een sport, dus je komt aan je dagelijkse beweging. En het is spannend, zeker in het begin. Elke keer als je hoger komt, is een overwinning. Je klimt verschillende routes. Het is echt gaaf als je een route uitklimt waar je al weken moeite mee had.”

Uitvoerig onderzoek

Op zijn werk weet hij zijn draai te vinden. “Ik heb het altijd leuk gevonden om met cijfers bezig te zijn. In mijn studententijd was ik penningmeester van mijn dispuut en een aantal commissies. De cases die ik nu behandel, zijn soms best complex: je moet zaken goed onderzoeken en keuzes maken. Het systeem houdt transacties in de gaten, wij krijgen een alert als er afwijkende transacties zijn. Soms is er niks aan de hand, andere keren is er grondig onderzoek nodig. Dat vind ik het leukste deel: als je nog niet precies weet wat er speelt en dat gaat onderzoeken. Vervolgens maak je de afweging: wat ga ik hiermee doen? Er zijn een paar klanten waar we afscheid van moesten nemen naar aanleiding van mijn onderzoek.” Extreme cases zijn er ook. “Collega’s van mij hebben weleens gehad dat ze afscheid hadden genomen van de klant en dat de FIOD daarna een inval bij diegene deed. Dat is wel mooi: het vermoeden dat jij al had, wordt bevestigd door de overheid.” 

Marijn werkt in een klein, zelf-organiserend team. “Je bent samen verantwoordelijk voor wat je doet. Dat is een andere mentaliteit dan die ik kende van bedrijven waar ik ervaring mee had.” Iedere dag begint het team met een stand-up meeting. “Dan kijken we naar wat we gisteren hebben gedaan en of we onze doelstelling hebben gehaald. Vervolgens kijken we naar wat we vandaag gaan doen. En we behandelen wat er goed gaat en wat er beter kan.” Binnen het team heeft ieder zijn eigen rol en wordt er verwacht dat het team zelf plannen maakt om doelstellingen te halen. “We zijn hier nu met vier man mee bezig en binnenkort presenteren we de plannen aan het management. Het is wel echt tof dat er een meer zelfstandige manier van werken wordt geïmplementeerd.”

Verder komen in je ontwikkeling

Samen met zijn projectmanager Anouk bespreekt hij ondertussen zijn persoonlijke ontwikkeling. “We zien elkaar eens per maand en dan kijken we naar hoe ik mij heb ontwikkeld en wat mijn doelen zijn. Ik vind het fijn dat het me gevraagd wordt, in plaats van dat ik zelf elke keer initiatief moet nemen als het om mijn ontwikkeling gaat. De interesse komt echt vanuit TPS. Ik kan best direct zijn en de confrontatie aan willen gaan. Hier heb ik aan gewerkt, waardoor het nu totaal niet meer speelt.”

Voorlopig zit het met de leercurve van Marijn wel goed. Zijn toekomst is nog onbepaald: “Ik weet nog niet of ik binnen het Compliance-vakgebied wil blijven of juist iets heel anders wil doen. Bij de bank waar ik werk, werken mensen in het team van de Money Laundering Reporting Officer. In mijn huidige functie vraag ik deze collega´s soms om advies, aangezien zij tweedelijns Compliance uitvoeren. Misschien dat dit iets voor mij is. Maar andere opties sluit ik zeker niet uit, ik ben me nu een beetje aan het oriënteren. Ik denk wel dat ik terug ga naar de Randstad. Voorlopig zit ik hier goed en kijk ik welke kansen er op mijn pad komen.”

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen