arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Business IT & Data

Ontwikkel jij je tot business analist?

#nextstep #kansen #ontwikkeling
Malika traineeship business analist TPS
Van klantcontact op de hypotheekafdeling tot business analist bij een softwareontwikkelaar: Malika heeft de afgelopen drieënhalf jaar al een heel carrièrepad doorlopen. Momenteel zet ze samen met haar team een nieuw TPS-traineeship op voor business analisten. We spraken haar over dit proces, haar nieuwe rol en de ontwikkeling die zij door heeft gemaakt.

We gaan terug naar drieënhalf jaar geleden. Malika werkt als teamleider bij de lokale Albert Heijn en heeft daarnaast nog een baan in de horeca. “Ik merkte dat ik meer met mijn studie Bedrijfseconomie wilde doen”, begint Malika haar verhaal. “Alleen wist ik nog niet precies hoe ik daar invulling aan kon geven. Toen kwam ik TPS tegen en hoorde ik meer over het traineeship Bank & Verzekeringen. Dat leek me wel wat.” Al snel kan ze aan haar eerste opdracht beginnen bij Quion. “De eerste opdracht was best pittig. Ik had telefonisch contact met klanten, hypotheekadviseurs en notarissen over hypotheken. Het was niet meteen mijn droombaan, maar ik heb er veel van geleerd, vooral op het gebied van communicatie.” Vervolgens maakt Malika de stap naar hypotheekacceptatie bij dezelfde opdrachtgever. “Ik beoordeelde hypotheekdossiers en maakte daarbij gebruik van QSP, een gelijkmatig softwareprogramma als het systeem waar ik nu aan bouw. Dat is wel toevallig als je eraan terugdenkt.”  

EEN NIEUWE ROL

Een sprong in de tijd. Na anderhalf jaar bij Quion en acht maanden op de hypotheekafdeling bij Syntrus Achmea, wordt Malika gevraagd voor een compleet andere rol. “Bij Syntrus wisten ze dat ik eerder met het systeem QSP had gewerkt. Op dat moment waren ze bezig met de ontwikkeling van een nieuw systeem, Force, de opvolger van QSP. Dit in samenwerking met een IT-bedrijf. Ze vroegen of ik hieraan mee wilde werken, in een rol als tester.” Even twijfelt Malika, omdat dit compleet nieuw voor haar is, maar al snel besluit ze ervoor te gaan. “Hypotheekacceptatie had ik al onder de knie, het was tijd voor iets nieuws. Wat mij vooral aansprak, is dat dat ik kon meedenken over het nieuwe systeem: hoe kunnen we procesverbeteringen realiseren? Wat kan efficiënter of beter?”

De IT-wereld is nieuw voor Malika. “Een collega heeft me hierin meegenomen en zo heb ik me telkens een stuk ontwikkeld. Als tester test je de stukjes software die de developers hebben gemaakt. Output uit de tests koppelde ik vervolgens terug naar de business analisten. Hierbij legde ik alles vast in twee systemen, Jira en Confluence.” De nieuwe rol bevalt haar goed, maar toch merkt Malika al snel dat een andere rol nog beter bij haar zou passen. “Vaak dacht ik al twee stappen verder in oplossingen, maar dat past niet binnen het takenpakket van een tester.” Gelukkig blijft dit niet onopgemerkt en kan ze na twee maanden de stap maken naar junior business analist. 

BUSINESS ANALIST

“Als business analist heb je veel te maken met verschillende stakeholders, met elk een eigen mening over het systeem. Aan mij de taak om deze mensen te overtuigen van de door mij aangedragen oplossingen. Ik heb ontzettend grote stappen gemaakt, ook op persoonlijk vlak. Mijn projectmanager Els heeft me enorm geholpen. Ik moest bijvoorbeeld ineens met de directeur zitten om met hem de oplossingen door te nemen en hem te overtuigen, terwijl ik dat nooit eerder had gedaan. Daar heb ik veel van geleerd.” Haar carrière gaat in sneltreinvaart, want haar volgende stap dient zich alweer aan. In plaats van aan de kant van de klant te werken, gaat Malika aan de slag bij het IT-bedrijf dat de programma’s ontwikkelt, waaronder Force.

Er zijn veel kansen voor TPS'ers

KANSEN VOOR TPS’ERS

“Deze stap was voor mij nog groter, omdat de rol van business analist bij mijn nieuwe opdrachtgever veel technischer is. Ik was bang dat ik het niet zou kunnen, omdat ik de technische productkennis niet had. Al snel werd duidelijk dat ik niks te vrezen had, omdat het voor de developers juist fijn was dat ik kennis van de business had. Op die manier ontstond er een uitwisseling van kennis. Veel developers zijn namelijk heel sterk in het bouwen, maar hebben niet zoveel kennis van hypotheken. Ik heb die kennis wel en had met deze systemen gewerkt, dus die input is voor hen heel waardevol.” De afgelopen tijd heeft Malika veel contact gehad met TPS-collega’s Els en Daniel. “We hebben gezien dat er veel behoefte is aan business analisten binnen de IT-sector. De rol van een hypotheekacceptant gaat op een gegeven moment veranderen of grotendeels verdwijnen vanwege de digitalisering. Banken worden steeds meer IT-bedrijven. Hier kunnen we als TPS zijnde op in spelen. We hebben namelijk veel professionals in de hypothekenbranche, die een grote bijdrage kunnen leveren aan hypotheeksystemen."

Samen met Daniel zet Malika een compleet nieuw traineeship op. Collega Marjolein versterkt dit team en het drietal brengt het concept razendsnel naar een volgend level. Nu zijn ze druk bezig om de juiste professionals te selecteren. “We zijn nu aan het inventariseren voor welke TPS’ers dit een goede next step zou zijn.” Malika legt uit aan welke eigenschappen een goede business analist moet voldoen: “We zoeken mensen met een grote overtuigingskracht, die analytisch zijn ingesteld. Je moet goed kunnen schakelen en met verschillende mensen kunnen werken. De ene dag zit je tegenover een developer, de volgende dag praat je met de directeur, om de dag erna tijdens een sessie met gebruikers te spreken. Jouw rol als business analist is om te blijven doorvragen: wat is nu écht de wens van de klant? Wat is de vraag achter de vraag? Daar wil je achter komen, om dit vervolgens terug te koppelen aan de development-teams. Een goede dosis creativiteit is ook een must: niet alles kan opgelost worden door middel van IT, soms moet je juist procesmatig kijken wat er anders kan om uiteindelijk het doel te bereiken.”

WORD JIJ MALIKA’S NIEUWE COLLEGA?

Iedere werkdag is weer anders dan de dag ervoor. “In de ochtend drinken we met de ontwikkelteams een kop koffie en spreken we de dag door. We werken met de software-ontwikkelmethode scrum, dus vervolgens bekijken we aan de hand van die methode de planning. Dan kijk ik welke onderwerpen ik oppak en waarvoor ik dingen moet uitzoeken. Verder heb ik veel meetings, om te schakelen met de development-teams, de product owners en de klant. Eigenlijk ben de schakel tussen de verschillende stakeholders.”

De werving van nieuwe collega’s is een lopend proces. Malika: “Er zijn veel kansen voor TPS’ers binnen deze rol. Als professional moet je nadenken over hoe jouw rol er in de toekomst uitziet en hoe je toegevoegde waarde kunt bieden binnen de veranderende markt. Dan is dit denk ik de mooiste opstap die je kunt hebben. Deze organisatie heeft veel verschillende takken, waaronder zorg, overheid, onderwijs, legal en security. Dus zijn er veel mogelijkheden. Mocht je als TPS’er geïnteresseerd zijn, neem dan vooral contact op met je projectmanager. En wie weet word jij mijn nieuwe collega!”

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen