arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Banken & Verzekeren

Nieuwe baan: financieel adviseur

#Traineeship #ontwikkeling #financiële sector
Niels traineeship financieel adviseur TPS
Niels werkt sinds kort als trainee financieel adviseur bij een grote bank. Het worden van een financieel adviseur via een traineeship is nieuw bij TPS, Niels is één van de eersten die de opleiding tot dit gewaardeerde specialisme volgt. We spraken hem over zijn ontwikkeling en hoe het werken als financieel adviseur tot nu toe bevalt.

Toen hij klaar was met de middelbare school, besloot Niels een mbo-opleiding richting Marketing en Communicatie te volgen. “Dat diploma heb ik gehaald”, vertelt hij. “Ik wilde erin verder en heb gekeken wat de mogelijkheden waren voor een vervolgopleiding. Sporten vond ik heel leuk, dus dacht ik dat ik die twee best kon combineren. Ik koos voor een hbo-studie Sportmarketing aan de Hogeschool van Amsterdam.” 

De opleiding zelf bevalt Niels goed. Als hij klaar is, merkt hij wel dat het lastig is om er verder mee te gaan. “Het werkaanbod in de sportsector is in Nederland niet zo groot, dus het was best lastig om iets te vinden wat aansloot. Achteraf gezien had ik beter Commerciële Economie kunnen volgen.” Na zijn studie gaat Niels aan de slag bij een uitzendbureau als intercedent. “Ik wilde zo uitvinden of dat iets voor mij zou zijn.” Het blijkt niet helemaal zijn ding te zijn, want na tijdje besluit hij weer om zich heen te kijken. “Ik moest veel mensen telefonisch benaderen om ze dingen te verkopen. Dat waren vrij moeizame gesprekken, omdat die mensen er niet altijd op zaten te wachten. Op zich is dat prima voor twee uurtjes, alleen sprak het mij niet aan om dat dag in, dag uit te doen.”

Switch naar financiële sector
In zijn zoektocht komt hij op LinkedIn een advertentie van TPS tegen. “Ik heb me wel goed ingelezen voordat ik solliciteerde. Ik las de artikelen op de website, bekeek video’s op YouTube en kwam er zo achter dat deze organisatie weleens bij mij zou kunnen passen. Ik was al een beetje aan het rondkijken in de financiële dienstverlening. Dat heeft me –naast de sportwereld- altijd aangetrokken. Zelf ben ik op zoek naar een woning, dus ik was al een tijd met hypotheken bezig. Daarnaast ben ik onlangs begonnen met beleggen. Deze wereld vind ik echt interessant.”

Niels gaat op gesprek bij TPS en besluit al snel om deze kans aan te grijpen. “Ik kon kiezen of ik meteen wilde starten als hypotheektrainee, of ik kon iets later beginnen met een nieuw traineeship dat binnenkort zou starten.” Hij besluit om voor de laatste optie te kiezen. “Bij het nieuwe traineeship kon ik aan de slag gaan als adviseur dagelijkse bankzaken. Dat houdt in dat ik bij een bankkantoor klanten ontvang en ze adviseer over verschillende financiële producten. Ik werk nu drie weken als financieel adviseur en ik vind het echt heel leuk en afwisselend.”

Ik krijg energie van complexe vraagstukken, waarbij ik mensen kan helpen met belangrijke dingen in het leven

Hard werken als financieel adviseur
Iedere dag is anders dan de vorige sinds hij adviseur is. “De ene keer komt er iemand langs die voor het eerst een hypotheek wil afsluiten. Dan help ik diegene verder en maak ik een afspraak met de hypotheekadviseur. De andere keer help ik iemand met zijn of haar algemene bankzaken. Het is hard werken als finaniceel adviseur, maar dat vind ik juist wel fijn. Ik kijk nooit op de klok of het al zes uur is, de tijd vliegt voorbij.” 

Dit vereist wel een breed kennisniveau. Niels: “Ik leer steeds meer producten kennen, want ik kan over alles een vraag krijgen. Er komen mensen die bijvoorbeeld een bankrekening willen openen, hun inboedelverzekering willen aanpassen of een vraag hebben over internetbankieren. Ik inventariseer de vraag of probleem van de klant en verwijs diegene vervolgens door naar een personal banker of hypotheekadviseur. Om de benodigde kennis op te doen, krijg ik tijdens de trainee opleiding lessen via een e-learningsysteem, waarin ik examens moet afleggen. Ik heb een buddy vanuit de opdrachtgever toegewezen gekregen, die mij begeleidt. En vanuit TPS heb ik een projectmanager die me helpt bij mijn persoonlijke ontwikkeling.” 

Wil jij net als Niels financieel adviseur worden?

Toekomstplannen
Klanten verder helpen is wat Niels het meeste energie geeft. “Vooral de complexe vraagstukken, waarbij je echt de diepte in kan gaan.  Door die vraagstukken op te lossen, help je mensen verder met belangrijke dingen in het leven. De afgelopen tijd heb ik veel geleerd over de producten van de bank, hoe je klanten moet behandelen en wat de juiste insteek is van een gesprek.” Wat Niels precies in de toekomst wil doen, staat nog niet vast. Wel heeft hij al een beetje een richting in zijn hoofd. “Nu denk ik erover na om hypotheekadviseur of beleggingsadviseur te worden, maar misschien wordt het wel iets heel anders. Misschien word ik wel vestigingsmanager of leidinggevende van een afdeling. Momenteel ben ik bijvoorbeeld regelmatig 'floormanager': diegene die klanten aan de juiste adviseur wijst en het aanspreekpunt is voor alle klanten. Dat vind ik echt leuk om te doen. Wat ik wel weet, is dat ik het leuk vind om met mensen te werken en mensen aan te sturen.” Het traineeship financieel adviseur is voor Niels in ieder geval een goede eerste stap!     

Wil jij ook trainee worden bij TPS?
Lees één van onze andere verhalen