arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren
Business IT & Data

Niek: “Grenzen aangeven en mezelf openstellen: dat leerde ik in Valencia”

#Werken #Leren #Leven
Niek Business IT Data traineeship Valencia
Uit je comfortzone en je versneld ontwikkelen in de Spaanse stad Valencia. Een maand fulltime remote werken, workshops volgen en wonen in een co-living: een ervaring om niet snel meer te vergeten. Zes TPS’ers gingen samen de uitdaging aan. Een van hen is Business, IT & Data trainee Niek. We vragen hem naar zijn ervaringen.

Als Niek het vliegtuig in stapt richting Valencia denkt hij maar één ding: “Laat het maar gebeuren. Ik ga de uitdaging aan!” Die ‘uitdaging’ betekent een maand lang werken, leren en leven met andere young professionals. De agenda’s gevuld met samenwerken in de co-workingspace, samen koken in de co-living en samen leren tijdens de co-learnings op dinsdag. Als kers op de taart staat er om het weekend een impactsessie voor de trainees klaar. Niek: “Daarnaast blijft er genoeg tijd over om de stad beter te leren kennen, andere digital nomads te ontmoeten of culturele activiteiten te plannen.”

PACK YOUR BAGS AND GO

Zo’n 5 jaar geleden joint Niek The Perfect Start en na het traineeship Zakelijke Zorg maakte hij de overstap naar het traineeship Business, IT & Data. Nu werkt als hij Business Intelligence consultant bij MySolution. “In de afgelopen jaren heb ik mezelf ontwikkeld, waarin eerst de focus wat meer lag op professionele ontwikkeling en later meer op persoonlijke ontwikkeling.” Dat het versnelde ontwikkeltraject in Valencia wel wat voor hem was, werd nog eens bevestigd op de Spaanse avond. En door zijn people manager Joost. Niek: “Joost zei meteen: doen, dit past bij jou!”

Niek wil werken aan zijn ontwikkeling en staat open voor een traject met impact. “Ik zie het als een expeditie: je begint samen een ontdekkingstocht. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel leerzaam.” Zijn doel: “Mezelf uitspreken en mijn emoties en gevoelens uiten. Valencia is de uitgelezen gelegenheid om hieraan te werken. Een unieke kans die ik niet snel meer zal krijgen in mijn carrière.”

Dit is een kans die ik niet snel nog een keer krijg in mijn carrière

ON IT

In Valencia gaat Niek meteen met zijn persoonlijke ontwikkeldoel aan de slag. “Als je ergens gaat werken, kom je in een nieuwe omgeving terecht. Daar hangt een bepaalde sfeer, de collega’s op de werkvloer maken je wegwijs en nemen je mee. Als je remote gaat werken en je tegelijkertijd met andere TPS’ers in het vliegtuig stapt, kom je ook in een nieuwe omgeving terecht, maar een die je zelf nog kan vormen. Hoe gaan we dit samen vormgeven en hoe stel ik mezelf op? Zo hebben we samen een veilige omgeving gecreëerd, waarin je op jezelf en anderen bent aangewezen.”

“Als ik ongemak ervaar, dan word ik het meeste uitgedaagd om over mezelf te leren. In een nieuwe situatie ga ik sneller buiten mijn comfortzone, mezelf de drempel over helpen. In Valencia ging ik meteen de diepte in. Door mezelf open te stellen help ik mezelf en de mensen om me heen. Als ik iets deel, ben ik het even kwijt en dat geeft me rust. Daarnaast vind ik het fijn als iemand met mij meedenkt en nuttige adviezen geeft. Aan de andere kant weten zij dan ook beter wat er in mij omgaat en hoe zij hierop in kunnen spelen. Door dingen met elkaar te delen, leer je ook om wat vaker bij anderen in te checken.”

Door in mijn journal te schrijven maak ik mijn ervaring duurzaam

BACK AT IT

Valencia heeft Niek uitgedaagd, bevraagd en veel inzichten gegeven. “In Valencia leerde ik mezelf openstellen en mijn grenzen aangeven.” Hij is vooral bezig met het hier en nu en denkt dat hij de grootste verandering misschien wel merkt als hij terug in Nederland is. “Ik wil in Nederland natuurlijk niet terugvallen in oude gewoontes. Wat mij daarbij helpt is om mijn ervaringen in Valencia terug te koppelen naar de gesprekken met mijn people manager Joost. Daarnaast schrijf ik aan het einde van de dag hoe ik die dag heb ervaren. Door in mijn journal te schrijven maak ik mijn ervaring duurzaam.”   

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen