arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Business IT & Data

Manager Bert-Paul: “Ik krijg energie van werken met young professionals”

#Werken #Carrière #Groeien
Traineeship Business, IT & Data
De grootste succesfactor van een organisatie? Dat zijn goede mensen. Dat klinkt simpel, maar het vinden, binden en laten ontwikkelen van (jong) talent kan best een uitdaging zijn. TPS helpt je hier graag bij. Bert-Paul is manager bij de Provincie Zuid-Holland en vertelt alles over zijn samenwerking met TPS, de omgang met young professional en zijn kijk op hun persoonlijke ontwikkeling.

TALENT VAN DE TOEKOMST

We ontmoeten Bert-Paul op één van de drukste punten van Den Haag: het Provinciehuis. Hier reist hij iedere werkdag met zijn speedbike naartoe vanuit zijn huis in Pijnacker. Het moge duidelijk zijn: Bert-Paul zit vol positieve energie. “Waar ik die energie van krijg? Simpel, door met jonge medewerkers met een frisse blik aan de slag te gaan.” Één van hen is Timo, hij volgt het Business, IT & Data traineeship bij TPS. “Timo is voor mij een heel belangrijke factor waarom ik mijn werk leuk vindt op dit moment.”

“Werken tijdens de coronacrisis vond ik niet prettig. Ik was net begonnen met werken bij de Provincie. Ik zag nog weinig mensen, terwijl je juist afhankelijk bent van anderen om verandering te bewerkstelligen. Na de crisis ontstond er een taskforce voor organisatieverandering, toen werd het opeens weer leuk. We werken veel samen, mijn netwerk wordt groter en ik begin meer invloed te krijgen.” Het doel van Bert-Paul is om de financiële administratie binnen de Provincie Zuid-Holland op orde te krijgen. Dat betekent rapportages draaien en data verzamelen, sorteren en opschonen.

De Provincie Zuid-Holland kon wel wat jeugdigheid gebruiken
Bert-Paul van Mil Provincie Zuid-Holland

“Binnen de provincie denkt men nog niet erg datagedreven. Daarvoor moet er nog heel wat veranderen in het gedrag van medewerkers. Het is belangrijk dat zij niet alleen leren hoe zij een rapport maken, maar ook het proces hierachter snappen.” Kortom, om het IT-landschap te veranderen kon Bert-Paul wel wat hulp gebruiken. Dat is waar Timo in beeld kwam. “Normaliter werd er dan een senior medewerker met minimaal 10 jaar ervaring aangenomen, maar ik vond dat de Provincie wel wat jeugdigheid en een frisse blik kon gebruiken. Verandering treedt niet op als je steeds dezelfde mensen binnenhaalt.”

WIN-WINSITUATIE

Wanneer TPS-trainee Timo zijn team komt versterken, merkt Bert-Paul meteen verschil. “Timo gaat tot het gaatje om dingen uit te zoeken en zit midden in de processen en systemen, zoals PowerBI. Hij snapt hoe de politieke stromen lopen, kan zelf goed prioriteiten stellen en zelfstandig werken. Vanuit de data kan hij als geen ander processen in kaart brengen en begrijpelijk maken voor medewerkers. Er is niemand anders die er op deze manier naar kijkt. Timo brengt nieuwe technieken mee om zaken makkelijker in beeld te brengen.”

Ik geniet ervan als mensen op de juiste plek zitten

Bert-Paul en Timo lopen samen door de gangen van het hippe Provinciehuis, waar iedere ruimte een ander thema heeft. “Heel leuk, maar de moswanden stinken wel.” De twee worden regelmatig aangesproken door collega’s. “Je merkt dat veel medewerkers heel tevreden zijn met het werk van Timo. Hij kijkt op een andere manier naar zaken, maakt dit bespreekbaar en is niet bang om zijn mening te geven. Hij is hard op de inhoud, zacht op de relatie. Ik kan ervan genieten als mensen op de juiste plek zitten. Dit is echt een win-winsituatie.”

WERKEN MET TPS

Het is niet de eerste en ook zeker niet de laatste keer dat er een Business, IT & Data trainee bij de Provincie Zuid-Holland aan de slag gaat. “Ik vind het fijn om met TPS’ers te werken, iedere TPS’er is anders en heeft andere kwaliteiten. TPS denkt na over het verder brengen van young professionals en denkt altijd in het belang van de trainee. Dat is voor mij een heel belangrijke factor om met TPS samen te werken, ik heb er altijd een goed gevoel bij gehad. Daarnaast kan je kijken hoe een trainee en de rol zich ontwikkelen, dat is de vrijheid van werken met een detacheringsbureau.”

Kortom, werken met Gen Z bevalt Bert-Paul goed. “Wat mij opvalt aan de huidige generatie is hun geldingsdrang of bewijsdrang. Ik probeer de druk weg te halen en stimuleer andere managers om hetzelfde te doen. Coachend leiderschap is belangrijk, zodat de young professionals zich gesteund voelen. Als ze zich gesteund voelen en de tijd krijgen om in te werken, dan haal je samen betere resultaten. Mijn gouden tip: ga uit van de intrinsieke motivatie van je medewerkers en geef ze eens wat meer vrijheid.”

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen