arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Banken & Verzekeren

Jouw droombaan creëer je zelf

#Hypotheekadviseur #ontwikkeling #TPSNext
Traineeship hypotheken TPS
Niels zette zijn plannen om een wereldreis te maken on hold toen hij een kans kreeg bij TPS. Inmiddels is hij doorgegroeid van trainee tot hypotheekadviseur en heeft hij hierin zijn eigen pad bewandeld. Vandaag spreek ik hem over zijn carrière, zijn achtergrond, de stappen die hij heeft gemaakt en het werken als hypotheekadvsieur.  

Al bellend loopt Niels naar de receptie bij zijn opdrachtgever, een grote bank. Ik vang nog net een flard op van het gesprek dat hij voert met een belangrijke klant. Niels belooft om snel terugkoppeling te geven op de vraag die de klant stelt en rondt op een hartelijke manier het gesprek af. Vervolgens stapt hij op mij af. “Sorry, er belde even een klant! Leuk om je te zien.” Samen lopen we verder naar een vergaderruimte en vervolgens is het tijd om het verhaal van Niels te horen.

Interesse in de vastgoedwereld
Als Niels klaar is met zijn middelbare school, weet hij nog niet zo goed welke kant hij op wil. Hij vindt veel dingen interessant en vindt het lastig om een keuze te maken. Uiteindelijk kiest hij voor de opleiding Facility Management. “Het was een brede opleiding, waar ik nog alle kanten mee op zou kunnen. Dat vond ik erg belangrijk. Na het eerste jaar kon je je al specialiseren door minors te volgen. Altijd trok de vastgoedwereld mij aan, dus ik besloot in die richting verder te gaan. De vakken die ik volgde gingen over het beheer en de aankoop van onroerend goed. Maar we behandelden ook vraagstukken, zoals: hoe transformeer je een kantoorpand naar een appartementencomplex? Dat vond ik onwijs interessant.”

In die tijd heeft Niels een bijbaan als koerier. “In een kleine auto reed ik door de hele Benelux, om pakketten te bezorgen. Ik was aan het sparen om een wereldreis te kunnen maken als ik afgestudeerd was.” Het loopt iets anders, want in de tussentijd komt TPS op zijn pad. “De financiële sector heeft natuurlijk raakvlakken met onroerend goed. Vooral op het gebied van hypotheken en vastgoed. Het leek me een mooie aanvulling op mijn studie om binnen deze wereld aan de slag te gaan. Voor mij is het belangrijk dat mijn persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Ik vond het fijn dat ik tijdens de start van mijn carrière hiermee geholpen werd, zodat ik kon kijken wat ik echt wilde en leuk vond.”

Ik heb geleerd om mezelf een doel te stellen en dit ook na te streven

Aan de slag
In sneltreinvaart haalt hij de benodigde Wft-diploma’s: Wft Basis, Wft Hypothecair Krediet, Wft Vermogen en Wft Consumptief Krediet. Daarna begint hij bij zijn eerste opdracht in de buurt van Rotterdam. Met Amsterdam als woonplaats betekent dit een lange reistijd. De inhoudelijke werkzaamheden blijken niet goed bij Niels te passen en dus trekt hij meteen aan de bel. In overleg besluit hij om bij TPS op kantoor aan de slag te gaan als Recruiter. “Het leek me heel leuk, maar ik kwam erachter dat dit niet goed bij mij paste. Ik moest veel sollicitatiegesprekken voeren en geschikte mensen zoeken. Ook dit heb ik toen aangegeven, waarna ik weer samen met TPS ging kijken wat er dan wél goed bij mij paste.”

Het is dus even een zoektocht, maar uiteindelijk komt Niels terecht bij een grote bank in Amsterdam. Hier belandt hij op de beheerafdeling, waar hij wijzigingen in bestaande hypotheken doorvoert. Al na vier weken stroomt hij door naar de Acceptatieafdeling, met de focus op hypotheken voor particulieren. “Hier heb ik een jaar gezeten. Ik begon er echt als broekie, maar in korte tijd heb ik ontzettend veel geleerd. Daar werd veel aandacht aan besteed, zowel vanuit TPS als de opdrachtgever. Op de werkvloer kreeg ik ruimte om procesverbeteringen aan te kaarten en door te voeren. Dat is wel tof, je krijgt echt de kans om het verschil te maken.”

De volgende stap
Na een jaar stroomt hij door naar de OIP-afdeling: “OIP staat voor Ondernemers In Privé. Op deze afdeling beoordeel je als hypotheekspecialist of een ondernemer privé iets kan kopen. Je kijkt naar jaarrekeningen en jaarcijfers en beoordeelt dan of iemand een lening kan krijgen of niet. Het is een stuk complexer dan het beoordelen van een particuliere hypotheek. Bij die laatste krijg je standaard gegevens, die je redelijk snel kunt beoordelen. Bij ondernemers moet je eerst alle cijfers doorgronden. Dat vond ik een mooie uitdaging.”

Met zijn leidinggevende vanuit de opdracht kan Niels het goed vinden. “Op een gegeven moment bood hij me de kans om meer de saleskant op te gaan. Hier hadden we al meerdere gesprekken over gehad en ik had aangegeven dat dit me wel wat leek. Ik kreeg een nieuwe opdracht en ging werken als hypotheekadviseur voor ondernemers. Dit doe ik nu een paar weken en het bevalt erg goed. Nu beoordeel ik geen hypotheken meer, maar geef ik proactief advies aan klanten. Ik laat ze de mogelijkheden zien die onze bank biedt, voer adviesgesprekken en bekijk samen met de klant de jaarcijfers. Samen kijken we of de klant een hypotheek kan afsluiten en hoe hoog het leenbedrag zou kunnen zijn. Eigenlijk ben ik van backoffice naar frontoffice gegaan. Ik vind het vooral fijn dat ik veel contact heb met klanten.” 

Werk combineren
Zijn huidige functie valt goed te combineren met zijn privéleven. Niels vertelt: “Onlangs ben ik gaan samenwonen met mijn vriendin in Amsterdam-Zuid. We doen veel leuke dingen samen, zoals koken, feestjes afgaan en gezellig met vrienden afspreken. Daarnaast maak ik tijd om sportief bezig te zijn: vaak ga ik na werk nog even joggen in het Amsterdamse bos. Of ik breng een bezoek aan de sportschool. Wat wel veranderd is, is dat ik in mijn nieuwe functie het werk meer mee naar huis neem. Vroeger trok ik gewoon de deur achter me dicht, nu moet ik bereikbaar zijn op het moment dat de klant me nodig heeft. Ik probeer hier wel een goede balans in te vinden.”

Niels heeft zijn opleiding tot hypotheekadviseur afgerond en valt nu binnen TPS Next. “Binnenkort ga ik vanuit de opdrachtgever een opleiding balanslezen volgen, daar kijk ik erg naar uit. Verder ben ik benieuwd wat de toekomst mij brengt. Graag zou ik over tien jaar mijn eigen bedrijf willen starten, waarbij ik ondernemers advies geef op het gebied van zakelijk vastgoed en hypotheken. Zo sla ik twee vliegen in één klap en heeft de ondernemer maar één contactpersoon voor deze zaken. Voordat het zover is, wil ik op zoveel mogelijk plekken en gebieden de benodigde kennis ophalen. Zo wil ik me in de komende jaren verdiepen in de kredietverlening voor MKB en grootbedrijf, en fusies van ondernemingen. Dit kan later gebruiken als ik ondernemers adviseer.”

Een eigen route
Het is opvallend dat Niels al een heel pad voor zichzelf heeft uitgestippeld. Toch was dit niet altijd al zo. “In het begin ben ik erg zoekende geweest. Het traineeship met uiteindelijk een opleiding tot hypotheekadvsieur heeft me hier goed bij geholpen. Daarom zou ik het anderen altijd aanraden, zeker als je nog niet weet wat je wil. Op deze manier krijg je de kans om te kijken welke kant je op wil en hoe je verder wil gaan. Het is een mooie opstap.” Als hij de vraag krijgt wat hij de afgelopen tijd heeft geleerd, denkt Niels even na. “Ik denk dat ik vooral heb geleerd om meer te luisteren, in plaats van alleen maar te praten. Daarnaast heb ik ontzettend veel kennis opgedaan. En ik heb geleerd om mezelf een doel te stellen en dit ook na te streven, om vervolgens weer nieuwe doelen te stellen.”

Dit weekend staat er een uitje gepland met een TPS-tintje. Niels gaat namelijk met een aantal (ex-)collega’s stappen in Groningen. De groep kent elkaar vanuit de Wft-klas en ze zijn altijd bevriend gebleven. “Het is altijd gezellig met deze groep. We spreken zo’n vier keer per jaar af, elke keer bij een ander. De ene keer in Utrecht, de andere keer in Eindhoven of Amsterdam. Dan gaan we lekker uit eten en een biertje drinken.” Dat bewijst maar weer dat hard werken en gezelligheid mooi op elkaar aansluiten.

Niels zit in ieder geval vol plannen om zijn toekomst verder vorm te geven. Zijn eigen droombaan, die creëert hij zelf.

Enthousiast over TPS? 
Lees één van onze andere verhalen