arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Zorg

Je eigen pad vinden in de zorgsector

#ontwikkeling #Zorgsector #Traineeship
Ilse traineeship Zorg TPS
Ilse is een oudgediende van TPS: ze heeft bijna acht jaar hier gewerkt, totdat ze een contract kreeg bij haar opdrachtgever, het zorgkantoor van Zilveren Kruis. TPS sprak met Ilse over de afgelopen jaren, de verschillende dingen die ze heeft gedaan en de ontwikkeling die ze heeft doorgemaakt.

Talenknobbel

Tijdens haar middelbare schoolperiode merkt Ilse dat taalkundige vakken haar goed liggen. Ze twijfelt: wil ze Engels of Nederlands studeren? De keuze valt richting Engels, maar na een jaar komt ze erachter dat haar moedertaal toch een betere keuze is. Een overstap wordt gemaakt en uiteindelijk gaat ze Nederlandse taal en cultuur studeren. “Ik vond mijn studie heel leuk, vooral de combinatie tussen historie en letterkunde. Graag wilde ik ermee verder, maar toen ik afstudeerde was de crisis in volle gang. Een passende baan vinden was lastig.”

Ilse gaat aan de slag als vrijwilliger bij het Historisch Centrum Overijssel. Het werk bevalt haar goed, maar ze kan niet eeuwig op vrijwillige basis blijven werken. “Daarna heb ik verschillende baantjes gehad bij uitzendbureaus. Ondertussen ben ik getrouwd en heb ik samen met mijn man een huis gekocht en dit verbouwd. Op een gegeven moment kwam ik een project van TPS tegen, het eindejaarswerk. Ik besloot te solliciteren.”

Knallend het jaar uit

Aan het eind van het jaar stappen veel mensen over van zorgverzekeraar. Daar moeten achter de schermen veel dingen voor worden geregeld. Ilse vertelt: “Daarom hebben zorgverzekeraars extra capaciteit nodig, die TPS kon leveren. Ik vond het een heel tof project, want je gaat echt met je team richting een doel: het target moest gehaald worden en de overstap van alle klanten moest in orde worden gemaakt. Hard werken samen schept een band.” In de tussentijd besluit Ilse om zich om te laten scholen, door een opleiding richting management- en directiesecretaresse te volgen op hbo-niveau. Dit met oog op de toekomst na het tijdelijke project. 

Maar als de hectische maanden voorbij zijn, stopt het niet voor Ilse bij TPS. Ze krijgt een rol aangeboden als casebehandelaar bij Zilveren Kruis. “Binnen deze functie meldde ik nieuwe klanten aan, zorgde ik ervoor dat zorgverzekeringen op verzoek werden beëindigd en voerde ik wijzigingen door in bestaande dossiers. Soms waren de casussen complex, maar niet altijd. Als het eindejaarswerk, wat wij vaak EJW noemden, weer om de hoek kwam kijken, was ik blij met de extra uitdaging.”

Ik heb veel over mezelf geleerd: waarom doe ik dingen, waar liggen mijn talenten en valkuilen?

Nadat ze drie jaar casebehandelaar is geweest en ieder jaar het EJW op heeft gepakt, is Ilse toe aan een nieuwe stap. Zilveren Kruis vraagt haar om de rol van polisspecialist op te pakken. In april 2015 is Ilse in verwachting van haar eerste kind en gaat ze met zwangerschapsverlof. Als ze terugkomt, wordt ze gevraagd als teamleider op het EJW-project. “Ik stuurde het team aan en zorgde ervoor dat we de kwalitatieve en kwantitatieve norm zouden halen. Daarnaast briefde ik de opleiders en zorgde ik voor de werkverdeling. Er kwam ook een stuk begeleiding bij kijken van de mensen die in mijn team zaten. Voor mij een mooie uitdaging.”

Groeien binnen de zorgsector

Na weer een paar succesvolle EJW-maanden, zet Ilse haar tanden in een nieuw project. “Ik begon bij het zorgkantoor van Zilveren Kruis. Hier pakte ik het project zorgbeoordeling op en was ik als het ware meewerkend voorvrouw.” Twee maanden later ziet ze een vacature binnen het bedrijf voorbijkomen, die haar meteen aanspreekt. “Het ging om een coördinerende functie bij nieuwe aanvragen van het persoonsgebonden budget, oftewel pgb. Hier heb ik op gesolliciteerd. Na een toch wel pittig gesprek kreeg ik het goede nieuws: ik was de nieuwe coördinator! Het was nog een vrij nieuw team en ook de functie was nieuw, dus dat was wel spannend. Maar ik had echt zin om ermee aan de slag te gaan.”

Ilse geeft ons een snelcursus over de zorgsector: “Binnen de Wet Langdurige Zorg (Wlz) komt een zorgbehoevende voor een keuze te staan: je kunt zorg ontvangen via een gecontracteerde instelling of aanbieder, dan wordt het voor je geregeld. Of je kiest voor een persoonsgebonden budget om je eigen zorg in te kopen. Hier moet je wel voor in aanmerking komen. Als coördinator faciliteerde ik de binnendienst en de consulenten die op pad gingen naar de budgethouders. De binnendienst bekijkt nieuwe aanvragen en kijkt of een pgb passend is. Vervolgens worden er afspraken met de klant gemaakt voor een bewustekeuzegesprek (BKG). Ik zorgde ervoor dat de medewerkers hun werk konden doen. Zo hield ik de werkvoorraad in de gaten, maakte ik rapportages op en hield ik de forecast, planning en capaciteit in de gaten. Op die manier was ik de verbindende factor tussen de teamleiders en het team.”

Ontwikkeling op je eigen manier

Ilse groeit in haar rol en heeft het naar haar zin op het werk. “Ik ben dol op dingen regelen en analyses maken. Op zijn tijd een probleem oplossen, vind ik een uitdaging. Die afwisseling vind ik heel leuk: niet de hele dag casussen behandelen, maar elke keer wat anders doen. Mensen echt kunnen helpen en dingen voor ze oplossen, zodat zij hun werk goed kunnen doen.” 

Bij TPS volgt Ilse niet het ‘standaard’ traineeship. “Eigenlijk is het traineeship bedoeld om bij meerdere opdrachtgevers te kunnen kijken, om er zo achter te komen wat jou het beste ligt. Ik heb natuurlijk altijd bij één opdrachtgever gezeten, omdat ik daar al op mijn plek zat.” Wel haalt Ilse gedurende het traineeship in de zorg haar Wft-diploma’s (o.a. het Wft zorg certifcaat) bij TPS en volgt ze workshops voor haar persoonlijke ontwikkeling. “Vooral de workshops over gedrag en communicatie vond ik erg interessant, met name de DISC. Tijdens deze workshop kom je erachter welke gedragsstijl je zelf vaak hanteert en hoe anderen hierop reageren. Ik kan best recht door zee zijn, daar reageert niet iedereen altijd even goed op. Dankzij de DISC-workshop heb ik geleerd hoe ik mensen met andere voorkeuren het beste kan benaderen.”

Een paar maanden geleden maakte Ilse haar meest recente stap: ze besloot zich als coördinator te focussen op huisbezoeken. “Deze huisbezoeken zijn erop gericht om te kijken of de zorg goed wordt geleverd en deels om te checken of er geen fraude wordt gepleegd.” Ze heeft een contract aangeboden gekregen bij Achmea, een gebeurtenis die maakt dat ze TPS nu verlaat. “Wat ik meeneem uit mijn tijd bij TPS, is vooral de energie die het bedrijf uitstraalt. Er worden veel leuke dingen aangeboden, waardoor je aan de slag kunt gaan met je eigen ontwikkeling. Ik heb veel over mijzelf geleerd: waarom doe ik dingen, waar liggen mijn talenten, wat zijn mijn valkuilen? Dat neem ik in de toekomst mee.” 

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen