arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leven
Banken & Verzekeren

Eva & Maarten overwinterden op Aruba: "Remote werken is het nieuwe werken"

#traineeships #remote #Werken
Eva & Maarten remote werken
Afgelopen jaar opende TPS een pop-up office op Aruba. Nederland is kampioen thuiswerken en de coronacrisis heeft bewezen dat dit voor de meeste kantoorbanen geen problemen oplevert. Wie thuis kan werken, kan ook aan de slag vanuit een kantoor op een zonnige bestemming. Tijd om naar het buitenland af te reizen om remote te werken. Trainees Eva & Maarten reisden af naar Aruba en vertellen ons over hun tijd daar.

NO DOUBT

Wanneer Maarten lucht krijgt van de mogelijkheid om op Aruba te werken, twijfelt hij geen seconde. “Dit moet ik doen!” Een periode op afstand werken leek hem wel wat. “Ik dacht aan een periode van twee maanden, tot een collega en ervaren reiziger mij adviseerde om daar drie maanden van te maken. Vervolgens belde ik mijn projectmanager Els op, die zei dat ik daar ook vier maanden van kon maken. Dat was natuurlijk helemaal top.”

Ook de opdrachtgever van Maarten & Eva reageerde erg positief. Maarten: “Nationale Nederlanden gunt het ons heel erg, zij zeiden meteen: gaaf!” Hoewel ze niet in hetzelfde team werken, voeren Maarten & Eva wel hetzelfde werk uit als hypotheekacceptant. Eva: “Onze functie leent zich echt voor remote werken. Het enige nadeel is dat je mensen niet fysiek ziet, maar dat komt bij terugkomst wel weer.”

WORKATION

Eind juli 2022 vertrekt Maarten naar Aruba en niet veel later stapt ook Eva in het vliegtuig. Eva is een ervaren reiziger en heeft al een keer een half jaar in Sydney gewoond. Daarentegen moest Maarten vlak voor vertrek nog wel even een paspoort aanvragen. “Ik was nog nooit alleen weggeweest en nog nooit buiten Europa geweest. Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten.”

Ik zie mezelf wel vaker remote werken in de winter

Eenmaal op het eiland is Maarten om. “Dit zie ik mezelf in de toekomst wel vaker doen, in de wintermaanden remote werken.” Eva: “Ik denk dat veel mensen sinds corona niet meer fulltime naar kantoor willen.” Maarten: Hybride werken is dé nieuwe manier van werken.” Als we hen vragen naar de voordelen van remote werken, wijzen ze allebei zonder wat te zeggen en met een big smile naar hun gebruinde huid. Een ‘workation’ klinkt misschien ideaal, maar het was ook best even schakelen voor de Randstedelingen.

LIFESTYLE CHANGE

Maarten: “Het is hier zó relaxt, maar ook traag (op Aruba: trankera). Alles rustig aan … Daar ergerde ik me in het begin kapot aan!” Eva: “Maar, alles went.” Maarten: “Behalve de prijzen, het leven op Aruba is duur.” Eva: “Ik heb mezelf er al bij neergelegd dat ik hier geen avocado of zalm meer ga eten.” Maarten: “Je betaalt voor een kratje bier 35 dollar.” Of ze dan geen alcohol meer drinken? Eva en Maarten barsten in lachen uit: “Nou …”

Maarten: “De weken vliegen voorbij. Bij mij komt er niemand uit Nederland langs, want voor je het weet ben ik weer terug.” Stiekem bevalt het hem goed om op eigen benen te staan. Nu woont hij nog bij zijn ouders in Scheveningen, maar daar komt binnenkort misschien verandering in. “Nu ik heb ervaren hoe het is om op mezelf te wonen, wordt het bij terugkomst tijd om een plekje voor mezelf te zoeken.” Het werken op Aruba doet wonderen: de trainees ervaren meer vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Ze leren bijvoorbeeld om hun werkzaamheden planbaar te maken en zelfstandig uit te kunnen voeren.

WORKING 7 TO 3

Ook het werken in een andere tijdzone (in Amsterdam is het 5 uur later dan op Aruba) is voor beiden even wennen. Maarten: “In Nederland begin ik om half 8 met werken, dan start ik rustig op en begint om 9 uur de drukte. Hier start ik om 7 uur, dan is het meteen knallen, want in Nederland is dan al 12 uur. Dat noem ik nog eens een kickstart van je dag, je staat gelijk aan.”

Eva: “Je went er snel aan. Na het werk gaan we vaak met onze TPS-auto naar het strand of zwembad. Met de groep TPS’ers spelen we dan een potje beachtennis of drinken we wat aan de bar. Dat stem je onderling met elkaar af, je houdt rekening met elkaar. Nu zijn mijn moeder en zusje op het eiland en zoek ik hen op na werk.” Maarten: “Iedereen doet wat hij/zij wil. Als je een keertje niet mee wil is het ook prima. Zo koken we ook niet samen, ik vind het lekker om op mezelf te zijn als ik mijn eten klaarmaak.” Eva: “Je hebt af en toe me-time nodig. Anders zit je 24/7 op elkaars lip.” 

DIGITAL NOMADS

Een laptop en goede wifi, dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt om vanuit het buitenland te werken. Al zijn volgens Maarten en Eva de TPS-auto, het TPS-kantoor en de groep medetrainees onmisbaar voor een goede workation. De twee kijken terug op een gezellige en leerzame tijd op Aruba. “Dit hadden we niet willen missen. We zijn zo blij dat we dit vanuit TPS mochten doen. Dit moét je gewoon echt een keer doen.” Over hun terugkomst wordt van tevoren niet veel nagedacht. Maarten: “Dat zien we dan wel. Op Aruba plannen we niet zoveel, dat wil ik in Nederland volhouden.”

Over één ding denken ze wel goed na: een vervolgstap in hun carrière. Maarten: “We zijn allebei toe aan een nieuwe stap, een nieuwe uitdaging.” Dus wordt er toch iets gepland: een sollicitatiegesprek bij de ING. Met succes, want Eva en Maarten kunnen zichzelf inmiddels financieel coach bij ING noemen.

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen