arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken

Erica = Happy @ Work

#Compliance #droombaan #Traineeship
Erica happy at work als trainee compliance (CDD-analist)
Na haar studie begon voor Erica de zoektocht: van welk werk werd zij echt gelukkig? Dat ging niet zonder slag of stoot, maar inmiddels zit ze bij TPS als trainee tot CDD-analist op haar plek. In deze blog neemt ze je mee in haar reis naar werkgeluk.

‘Dare2BeHappy@Work’: deze slogan van TPS heeft mij aan het denken gezet. Hoe zorg je voor werkgeluk? Voordat ik bij TPS aan de slag ging, heb ik een aantal banen gehad waar ik niet bepaald ‘happy’ was. Ik zat gewoon niet op mijn plek en vond geen voldoening in wat ik deed. Deze periode heeft bijna acht jaar geduurd en nu pas kan ik zeggen dat ik eindelijk werkgeluk heb gevonden. Waarom heb ik zo lang gestruggled? 

Studie criminologie

Na het afronden van mijn studie Forensische Criminologie maakte ik een wereldreis. In Australië heb ik met veel plezier de kost verdiend met het plukken van frambozen. Daar werd mij altijd verteld: “You don't live to work, but you work to live”Na deze reis focuste ik mij volledig op het vinden van een leuke baan binnen de Criminologie. Ik besefte me dat werk een groot deel van mijn leven zou uitmaken, dus ik wilde wel graag een baan vinden die mij gelukkig zou maken. Waar ik blij van word (als Criminoloog), is om het denken en handelen van mensen te analyseren en in het hoofd van een crimineel te kruipen. Waarom doen mensen wat ze doen? En hoe kan ik mijn skills inzetten om crimineel gedrag aan de kaak te stellen? Tientallen sollicitaties later, keer op keer afwijzingen, en het steeds 'net niet' worden, zorgden ervoor dat de moed in mijn schoenen zonk. Ik voelde mij enorm teleurgesteld en niet gewaardeerd, ik kreeg simpelweg geen kans omdat ik geen ervaring had. De economische crisis sloeg toe.

Waar het om draait, is dat je werk doet waar je voldoening uit haalt en energie van krijgt

Carriere als criminoloog

Uiteindelijk belandde ik in de deurwaardersbranche. Ik groeide snel van starter naar professional en het leek me voor de wind te gaan. Helaas begon op dat moment ook hier de crisis en werden de doorgroeimogelijkheden beperkt. Er stond mij een ontslag te wachten wegens ‘bedrijfseconomische omstandigheden’. Ik kreeg te horen dat ik na enkele maanden helaas zou moeten vertrekken. Ik behoorde tot de groep mensen die als laatst waren aangenomen en moest er dan ook als eerste uit. Toch kwam er na deze tegenslag weer hoop, want ik mocht door een aanpassing van de ontslagronde toch blijven. De tijd verstreek en leek het erop dat ik meer zekerheid kreeg. Het ging weer goed met het bedrijf, we gingen naar een nieuwe locatie en ik had het naar mijn zin. Ik kreeg mogelijkheden om mij op een hoger niveau te ontwikkelen. Als donderslag bij heldere hemel kwam er echter een nieuwe ontslagronde en dit keer was het voor mij definitief. Ik was werkloos, maar gelukkig kwam er een mooi project op mijn pad. Het was een vrijwilligersbaan als Criminoloog, maar dat maakte mij niet uit. Ik was zo blij dat ik eindelijk ervaring kon opdoen! Het was een mooie tijd, waarin ik veel heb geleerd. Helaas liep het project na vier maanden ten einde. Daarna stapte ik de hypotheekwereld in. Ik kon mijn ei niet kwijt in dit werk en voelde mij niet thuis in deze commerciële wereld. 

Traineeship tot volwaardig CDD-analist

Ondertussen bleef ik solliciteren en op een dag was het raak. Ik kreeg van TPS een uitnodiging om eens op de koffie te komen. Dare2BeHappy@Work, las ik op de website. Dat spreekt mij wel aan, dacht ik. Een leuk gesprek volgde, ik werd hier echt gewaardeerd om wie ik ben, met al mijn gebreken en talenten. Het voelde als een warm bad. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen ik werd aangenomen als trainee Compliance (CDD-analist). Blij met de kans die ik eindelijk kreeg, een nieuwe start van mijn carrière.

Inmiddels een half jaar later, kan ik zeggen dat ik het prima naar mijn zin heb. Ik heb volop mogelijkheden om mijzelf te ontwikkelen als CCD-analist en het beste uit mezelf te halen. Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk. Hoe dat kan? Ik heb gevonden wat ik zocht en wat essentieel is om werkgeluk te ervaren: stabiliteit, uitdaging, doorgroeimogelijkheden, flexibiliteit, interesse, goede sfeer, leuke collega’s en waardering! Ik merk bovendien dat ik werk doe dat mij echt interesseert. Als CDD specialist kan ik een cruciale rol spelen in het traceren van witwassen, fraude en terrorisme. Hier dagelijks mee bezig zijn geeft mij echt een kick, is dat niet gaaf?!

Dare to be happy at work!

Ik heb gelukkig veel geleerd de afgelopen jaren. Heb je het niet naar je zin op je werk? Bekijk dan eerst welke positieve invloed je hier zelf op kunt uitoefenen. Praat erover met je leidinggevende, met je collega’s en vraag jezelf af wat je mist. Zijn het omstandigheden die je niet kunt veranderen? Dan is het tijd voor iets anders. Onthoud wel: geen baan is volledig perfect, maar waar het om draait is dat je werk doet waar je voldoening uit haalt en energie van krijgt. Iets om vaker bij stil te staan: Dare to be happy at work!

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen