arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren
Compliance

De KYC-academy: de kick-start van jouw compliancecarrière

#Compliance #Traineeship #academy
KYC-academy TPS traineeship compliance
De wereld van compliance ligt vol met kansen en het aantal TPS-trainees in dit werkveld groeit gestaag mee. Deze TPS’ers werken voor organisaties die bepaalde wet- en regelgeving moeten naleven (comply). Als bedrijven hierin falen, hangt hen een flinke boete boven het hoofd. De Nederlandsche Bank (DNB) en financieel toezichthouder AFM tikken bank na bank op de vingers. Zo krijgt ING een aantal jaar geleden een witwasboete van 775 miljoen euro en betaalt ook ABN Amro dit jaar een witwasboete van 480 miljoen euro. Er is daarom een grote behoefte aan speurneuzen, zoals TPS-trainee Lars.

Sinds een halfjaar volgt Lars het traineeship compliance. Hij is een echte speurder, de titel financieel detective zou hem niet misstaan. Met gepaste zorgvuldigheid (due diligence) doet hij onderzoek naar klanten van ING, om te kijken of zij zich aan de regels houden en of zij bepaalde risico’s met zich meebrengen. Zo wil ING voorkomen dat hun klanten bijvoorbeeld geld wiswassen of criminele activiteiten financieren. Voordat Lars als CDD-analist (customer due dillegence) – anders gezegd KYC-analist (know your customer) – aan de slag gaat, neemt hij deel aan de KYC-academy van TPS. Hier leert hij alles over het werkveld en het onderzoek dat hij gaat doen. “Al die afkortingen en begrippen, dat was wel even wennen.”

VAN NETFLIXTIP NAAR CITYTRIP

Gelukkig is daar trainer Armin, die het jonge talent in twee dagen klaarstoomt voor het werk als CDD-analist. Tijdens de KYC-academy geeft Armin de compliance-trainees een voorproefje van het werk wat hen te wachten staat. “Ik maak een soort snelkookpan met allerhande onderwerpen die op de werkvloer voorkomen. En ja, grote banken zijn nu eenmaal dol op jargon.” KYC is tegenwoordig een hot topic bij banken. Het is voor banken essentieel om hun klanten te kennen, zeker nu criminaliteit zich naar de digitale wereld beweegt. “Voor compliance-trainees is dit een werkveld waarin zij, in de rol van CDD-analist, het verschil kunnen maken.”

Ik wil de knop omzetten, zodat jij gaat denken als een crimineel

“Stel je voor,” zegt Armin, “je hebt een pak met geld op tafel. Wat ga je er dan mee doen?” Het is een vraag die hij zijn trainees vaak stelt tijdens de KYC-academy. “Je gaat een keer chic uiteten en koopt designerkleding, maar wat doe je als het geld niet opraakt?” Het is een vraag die bij criminelen elke dag speelt. “Ik wil de knop omzetten, zodat jij gaat denken als een crimineel. Alleen op die manier kan jij risico’s opsporen op het gebied van fraude, witwassen of financiering van terrorisme. Door er zelf over na te denken, kom je namelijk vanzelf op veelgebruikte manieren om geld wit te wassen.” Als extraatje geeft Armin de TPS’ers nog een aantal kijktips op Netflix mee. “Kijk bijvoorbeeld naar Ozark, daar wordt de hoofdpersoon gedwongen om geld wit te wassen. Door series en films te kijken krijg je feeling bij het werk dat je doet. Dit combineer je met jouw kennis van de wet- en regelgeving.”

“Ik kan het allemaal wel vertellen, maar het is veel leuker om het zelf te ervaren.” Daarom neemt Armin met alle liefde TPS-trainees de stad in. Samen struinen ze door de winkelstraten van Rotterdam. Iets wat ook Lars is bijgebleven. “Je ziet winkels die er al heel lang zitten, maar waar nooit iemand komt. Dan begin je met rekenen. Om rond te kunnen komen, zouden ze best veel moeten verkopen. Waarom staat het er dan niet vol met mensen? Armin: “Je vermoedt iets, constateert iets en zoekt bewijs.” Lars: “Daarin speelt ook mijn gut feeling een rol. Je voelt het wel of je voelt het niet.”

POORTWACHTER

Armin richt zich tijdens de trainingen niet alleen op de inhoud, maar ook op het doel van het werk als CDD-analist. “Het is belangrijk dat je ervaart waarom je dit werk doet. Dus, Lars, wat is volgens jou het doel van dit vakgebied?” Daar hoeft Lars niet lang over na te denken. Hij geeft een kort en bondig antwoord. “Het doel is om het financiële stelsel veilig te houden.” Armin knikt goedkeurend. “Aan Lars de taak om de rotte appels eruit te vissen, zodat de overheid deze criminelen kan stoppen. Het is mooi dat hij daar een bijdrage aan kan leveren.” Lars vervolgt: “Ik ben iemand die slecht tegen onrecht kan. Dat is een karaktereigenschap die ik als CDD-analist goed kan gebruiken. Ik ben een poortwachter: ik sta bij de poort en controleer.”

Tijdens de KYC-academy beseft Lars ook wat compliance betekent voor banken en hun imago. “Banken doen hun best om alles op de rails te krijgen, maar het is nog niet waar het moet zijn. Tot op de dag van vandaag krijgen banken boetes, omdat zij niet voldoen aan de wet- en regelgeving.” Die regelgeving is volgens Armin het allermoeilijkste aan het werk van een CDD-analist. “De wet schrijft voor dat je als organisatie je best moet doen, maar niet precies wat je moet doen om te laten zien dat je je best hebt gedaan. Honderd procent waterdicht wordt het nooit. Je ziet nu eenmaal niet aan een biljet of het wit of zwart is. Want, waar verstop je het beste een boom? In het bos natuurlijk. Een goede witwasser vermengt het geld dus tussen gewoon geld.”

PUZZELEN

Met al deze kennis en wijsheden maakt Lars zelfverzekerd zijn start als CDD-analist bij ING. Hier levert hij zijn bijdrage aan een veilige maatschappij door zijn analytische skills in te zetten. Hij onderzoekt verschillende klantdossiers en cashflows. Op basis hiervan maakt hij een risicoanalyse voor de bank. “Puzzelen met gegevens en verbanden leggen in al die informatie, dat is het analytische werk dat ik leuk vind.”

“Door de trainingen van Armin leg ik nu veel sneller verbanden. Zijn ervaringen in het werkveld helpen mij in de ervaringen die ik nu opdoe. Dankzij de KYC-academy weet ik wat ik moet doen, welke gegevens ik nodig heb en waar ik dat kan vinden.” Als we Lars vragen wat hij het meest leerzaam vindt aan de KYC-academy, zegt hij: “om de verschillende partijen die betrokken zijn bij mijn werk te leren kennen.” Het lastigst zijn voor hem zonder twijfel alle begrippen. “Ik heb een studie Bestuurskunde gedaan, dus veel begrippen in het compliance-vakgebied waren nieuw voor mij. Dat was een kwestie van opschrijven en later teruglezen. Uit welke hoek je ook komt, je rolt er wel in.” 

Kan iedereen dan CDD-analist worden? Armin: “Het gaat om de vaardigheden die je in huis hebt, niet om jouw studieachtergrond. Ook een journalistieke achtergrond is zeer bruikbaar. Als analist is het ideaal als je in vrij korte tijd grote stukken kunt lezen en begrijpen. Zeker naarmate de processen en structuren complexer worden.” Tijdens de KYC-academy komen alle studierichtingen bij elkaar. Lars vertelt over de groep TPS’ers waarmee hij de vakinhoudelijke kennis opdeed en snel eigen maakte. “Juist omdat iedereen een andere opleidingsachtergrond heeft, vul je elkaar aan. Je leert niet alleen van Armin, maar ook van elkaar.”

VLIEGENDE START

Lars is voorlopig niet klaar met leren. “Ik wil wel werken, maar niet stoppen met leren. Bij TPS krijg je de ruimte om jezelf verder te ontwikkelen. Je wordt gestimuleerd en gemotiveerd om doelen te stellen en hiernaar toe te werken. Ik blijf mezelf prikkelen en neem niet snel genoegen met iets.” Volgens Armin heeft Lars groot gelijk: “Ga als je bij TPS binnen bent gewoon hamsteren. Blijf leren, lezen en erbovenop zitten. In het compliance vak blijft er altijd werk, altijd.”

Als trainer geniet Armin van het jonge talent dat zich ontwikkelt. “Het mooiste wat je hun kunt geven is die vliegende start.” Het liefst zou hij langer betrokken blijven bij hun ontwikkeling. “Ik voel me net een Amerikaans vliegdekschip. Er landen vliegtuigen op mijn schip en voordat je het weet stijgen ze weer op. Zo landen net afgestudeerden op mijn dek en slaan ze al na twee intensieve dagen hun vleugels uit.”

De twee mannen hebben duidelijk een goede klik. De vraag rijst bij Lars: “Armin, ga ik je dan wel nog een keer zien?” Een volmondig ‘ja’ is daarop Armins antwoord. Gelukkig is er een vervolg op de KYC-academy, namelijk de TPS-opleidingsmodules van Veiligheid & Integriteit. Er staan verschillende onderwerpen op het menu: fiscaliteit, balans lezen, crypto en rechtsvormen. “Zo kunnen trainees prima nog een keer op mijn schip landen, als een soort tussenstop. Af en toe moet je bijtanken, hè?”

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen