arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Compliance

Cybersecurity: vakgebied vol kansen

#Cybersecurity #kansen #opdrachtgevers
TPS cybersecurity
TPS’ers Steven en Renske zien dagelijks veel kansen en mogelijkheden voor young professionals binnen verschillende vakgebieden. Renske vanuit haar rol als recruiter, Steven met een focus op sales. TPS sprak het tweetal over het vakgebied waarin zij zichzelf hebben ondergedompeld: de wereld van cybersecurity.

Voordat we hier verder op in gaan, is het tijd voor een korte introductie. Steven trapt af: “Als salesmanager ben ik altijd op zoek naar de juiste aansluiting tussen de vraag in de markt en ambities van professionals. Wat TPS anders maakt dan de concurrent, is dat we professionals vooropstellen en hen helpen om zich te ontwikkelen in de eerste jaren van hun carrière.” Steven werkt nauw samen met Renske, die als recruiter de juiste professionals selecteert. Renske: “Ik heb zelf Criminologie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Nu ben ik recruiter, met de focus op het vakgebied cybersecurity. Energie krijg ik als ik mensen een kans kan bieden, die goed aansluit bij hun achtergrond.”

DATA BEVEILIGINGEN

Bij cybersecurity gaat het om het beveiligen van data. Mensen vinden steeds meer manieren om aan gegevens te komen. Hoe zorg je ervoor dat deze data veilig blijft? Daar houdt een professional op het gebied van cybersecurity zich mee bezig.” Het beeld dat veel mensen bij cybersecurity hebben, is dat van hackers die uren achter hun computer zitten. “Het werkveld bestaat uit veel meer mensen dan alleen de hackers”, legt Renske uit. “We signaleren nu dat er een gap is tussen de ethische hackers en het management van bedrijven. Alles gaat tegenwoordig online en via de cloud, die data moet allemaal beschermd worden. Maar hoe doe je dat als groot bedrijf?” Steven vult aan: “Het is een ontwikkeling waarvan we nu aan de vooravond staan. Bedrijven hebben meer kennis nodig over hacken en hoe zo’n proces eruitziet. Om vervolgens te kunnen kijken naar oplossingen: welke tools en middelen zijn er om voor betere beveiliging te zorgen? Dat is een wereldwijd veiligheidsissue.” 

ADVISEURSROL BINNEN CYBERSECURITY

Het heeft ook te maken met het beschermen van het bedrijfsimago. Renske: “Als je bij de ene bank 20 phisingmails per dag krijgt en bij de ander sporadisch één exemplaar, dan voel je dat dit iets doet met de reputatie van het bedrijf. Banken hebben tegenwoordig een groot security operations center, waar ze gebruikmaken van zware softwareprogramma’s. Die programma’s analyseren waar de gevaren en mogelijke lekken zitten.” “Er zijn veel bedrijven die software aanbieden op het gebied van cybersecurity. Maar het is meer dan een tool die je even ergens tussen zet”, zegt Steven. ”In de toekomst zien wij een nieuwe adviesrol, richting organisaties toe. Er is namelijk meer nodig dan alleen software om problemen te signaleren, je moet er als organisatie proactief mee aan de slag. Hoe voorkom je aanvallen, hoe kun je wachtwoorden het beste inrichten en wat doe je als het wel een keer misgaat?”

De rol van cyberspecialist is er één die je overal ziet opkomen

Creëren van awareness staat hoog op de agenda van een cybersecurityprofessional. Renske: “Je moet eerst in kaart brengen waar de gevaren liggen en op welke manier deze tot uiting komen. Is het phising, zijn het DDOS-aanvallen of heb je te maken met een bepaalde vorm van mallware? Dat moet continu geanalyseerd worden door mensen die technisch onderlegd zijn en veel weten over IT, maar ook over wet- en regelgeving.” “Het gaat om communicatieve mensen, die maatschappelijk betrokken zijn”, vertelt Steven. “Zij hebben een adviserende rol en vormen de schakel tussen de technisch onderlegde hacker en de organisatie. Het zijn mensen die datgene dat de hacker ontdekt, in een mooi jasje kunnen steken, gecombineerd met gegevens over wet- en regelgeving. Zodat je een goed verhaal en een advies voor de organisatie hebt. Hier zien wij een kans voor TPS-professionals: een adviseursrol op het gebied van cybersecurity.” 

Visual TPS cyber

OVERVIEW OP DE MARKT

Momenteel zijn Steven en Renske bezig om de markt in kaart te brengen. Steven: “Er zijn veel mooie kansen voor professionals die een carrière ambiëren op gebied van cyber. De rol van cyberspecialist is er één die je overal ziet opkomen. In de markt gebeurt ontzettend veel.” Vanuit de recruitmentkant speelt Renske hier al op in. “Veel mensen die Criminologie studeren, willen later bij de recherche werken, maar daar zijn een beperkt aantal plekken. Terwijl er veel meer mogelijkheden zijn, zoals een functie als cyberadviseur. Het is onze taak om mensen hierin mee te nemen, ze te laten zien welke mogelijkheden er zijn en ze te enthousiasmeren voor het vak. Want het biedt ontzettend veel kansen en mogelijkheden.”

In samenwerking met opdrachtgevers leidt TPS jonge professionals op tot specialisten. Renske: “Naast vakinhoudelijke opleidingen, schenken we veel aandacht aan zelfontwikkeling. TPS’ers zijn de beste professionals die er zijn. Expertise op het gebied van IT is moeilijk te vinden en kennis hierover blijft meestal achter gesloten deuren. Als bedrijf houden wij de overview op de markt. Ieder bedrijf heeft zijn uitdagingen, het blijft toch maatwerk. En maatwerk, dat kan TPS leveren.” 

Binnenkort organiseren Renske Kieviet en Steven van Santen een kennissessie op het gebied van cybersecurity. Wil jij op de hoogte gehouden worden over deze sessie? Meld je dan nu vast aan! 

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen