arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Business IT & Data

Business, IT & Data trainee Timo: “Bij de Provincie Zuid-Holland ga ik buiten mijn comfortzone”

#Werken #Traineeship #Business&data
Traineeship Business, IT & Data
Na zijn studie Bedrijfskunde in Breda stelt Timo zichzelf de vraag: wat nu? “Ik ben best breed opgeleid, vind veel dingen interessant en wil nog niet meteen kiezen.” Door zijn mateloze interesse in IT & data komt hij uit bij een traineeship Business, IT & Data bij TPS. “Op deze manier kan ik me oriënteren op de arbeidsmarkt en ontdekken welke richting ik mezelf op wil bewegen.”

INNOVATION ACADEMY

Samen met andere starters begint Timo aan zijn TPS-avontuur. Tijdens de Intro Days trapt hij zijn carrière op een onvergetelijke manier af. “Zo leerde ik TPS en mijn nieuwe collega’s beter kennen, dat was heel tof. Ik hecht veel waarde aan het sociale aspect en de sfeer.” Van de Intro Days door naar de Innovation Academy, het opleidingstraject van het traineeship Business, IT & Data. “Toen besefte ik me meteen: ik heb de goede keuze gemaakt. De theorie en praktijk kwamen bij elkaar en ik kreeg echt energie van wat ik leerde.”

Zonder TPS had ik nooit als business analist kunnen starten

Tijdens de Innovation Academy leert Timo wat hij met data voor een bedrijf kan betekenen. “Er werden veel vraagstukken behandeld die van toepassing zijn op het bedrijfsleven. We verzonnen IT-oplossingen voor zaken die in eerste instantie niet veel met IT te maken hebben. Zoals klimaatverandering voorspellen op basis van data.” In korte tijd werkt Timo veel aan zijn hard en soft skills. “Ik leerde programmeren en omgaan met programma’s zoals PowerBI, dit kwam tijdens mijn studie nauwelijks aan bod. Zonder deze trainingen had ik nooit als business/data analist kunnen starten.”

BOOST YOUR CAREER

In het najaar van 2022 begint Timo als business/data analist bij de Provincie Zuid-Holland. “Hier werd meteen gezegd: kijk wat er mogelijk is met jouw kennis en probeer ergens waarde toe te voegen. Ik krijg dus veel vrijheid om te bepalen waar ik naartoe wil. Dat past goed bij mij, want ik houd er niet van als de kaders voor me ingevuld worden en ik lukraak taken krijg toegewezen. Ik houd van uitdagingen en problemen oplossen. Daar krijg ik hier alle ruimte voor.”

De Provincie zorgt voor een flinke boost voor Timo’s carrière en cv. “Ik krijg opdrachten waar je eigenlijk senior voor moet zijn. Soms betekent dat ook dat ik buiten mijn comfortzone treed. Ik wil rapportages toegankelijk maken voor alle medewerkers binnen de Provincie. Bijvoorbeeld voor collega’s die bezig zijn met natuurgebieden en het inrichten van een gezonde biodiversiteit. Die moeten ook informatie over de financiën kunnen inzien. Daarom geef ik samen met een collega trainingen over het gebruik van rapportages. Iets wat ik nog nooit eerder had gedaan, maar mezelf wel vaker zie doen.”

GO FOR IT

Stilstaan is niets voor Timo. Hij is volop bezig met zijn professionele en persoonlijke ontwikkeling. Één ding is zeker: hij probeert maar al te graag nieuwe dingen uit. “Om het halfjaar probeer ik een nieuwe sport. In een vriendenteam voetballen, badmintonnen, tennissen, padellen en mijn laatste uitprobeersel: boulderen. Het leuke is dat de evenementenkalender van TPS hier goed bij aansluit.”

Ontdek waar je energie uithaalt en ga ervoor

“Bij TPS krijg je al snel een band met medetrainees, doordat zij in dezelfde levensfase zitten. Business, IT & Data trainees hebben vaak dezelfde interesses, maar toch een andere kijk op dingen door bijvoorbeeld een andere studieachtergrond. Er zijn genoeg mogelijkheden om te netwerken of gezellig te borrelen, bijvoorbeeld na een Boostday, met interessante sprekers van Bol.com en PwC.”

Voor starters zoals Timo die zichzelf na hun studie de ‘wat nu’-vraag stellen, heeft hij een advies. “Het is krom en ontmoedigend, de functie-eisen die gesteld worden bij sommige startersfuncties. Door TPS heb ik nu veel meer opties en verantwoordelijkheden en kan ik meerdere dingen uitproberen. Die zoektocht hoort erbij, je moet niet te snel perfect willen zitten. Mijn gouden tip is om rustig te kijken naar wat je echt leuk vindt, waar je energie uithaalt en dan daarvoor gaan!”

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen