Behind the scenes: werken als kredietacceptant
Het is augustus 2017, Davina is druk bezig met haar scriptie en heeft maar één doel: afstuderen in augustus. Er komt een berichtje voorbij op LinkedIn, van een bedrijf dat TPS heet. Het bericht krijgt geen aandacht, ze heeft immers heel wat andere dingen aan haar hoofd. Een maand later is het zover: met vlag en wimpel slaagt Davina en bepaalt ze haar diploma van de opleiding Bedrijfseconomie. “Ik was het berichtje van TPS al helemaal vergeten, maar toen kreeg ik een melding dat het bericht nog open stond”, vertelt Davina hierover. “Ik besloot er nog een keer naar te kijken en te reageren, want het klonk interessant.”
Werkervaring opdoen
Als Davina het TPS-kantoor in Amsterdam binnenstapt, valt haar meteen de open sfeer op. “Iedereen ging meteen al op een relaxte, informele manier met mij om. Eigenlijk zag ik mezelf hier al meteen werken.” Na een tweede gesprek besluit ze te kiezen voor het traineeship. “Op deze manier kan ik bij verschillende bedrijven kijken en ervaring opdoen.” Haar traineeship begint met een opdracht bij een grote bank. “Hier werkte ik in het klantcontactcentrum, waar alle vragen van klanten binnenkwamen. Ik was voor hen het eerste aanspreekpunt en probeerde de klanten zo goed mogelijk te helpen. Vaak verwees ik ze door naar een adviseur en plande ik meteen een afspraak in.”
Na negen maanden is Davina klaar voor een volgende stap. “Ik vond het klantcontact heel leuk, maar 40 uur per week was voor mij wel te veel van het goede. Tijdens een gesprek met mijn projectmanager heb ik aangegeven dat ik graag wat anders wilde doen.” Al snel belt Bas, één van de salescollega’s, haar op met het nieuws dat de rol van kredietacceptant is vrijgekomen bij opdrachtgever SVn. “Bas had mijn profiel aangeleverd bij SVn en niet veel later hoorde ik dat ik op gesprek mocht komen. De match was er, dus mijn volgende stap werd gemaakt!”
Aan de slag als kredietacceptant
Enthousiast vertelt Davina over haar huidige opdrachtgever: “SVn is een fondsenbeheerder en biedt verschillende financieringsoplossingen, zoals bijvoorbeeld de starterslening. Zelf werk ik op de afdeling die zich bezighoudt met het Nationaal Energie Bespaarfonds. Mensen kunnen hier een lening aanvragen als ze energiebesparende oplossing in hun huis willen toepassen. Denk hierbij aan zonnepanelen, kunststof kozijnen of een warmtepomp.” Als kredietacceptant beoordeelt Davina deze aanvragen. “Ik ontvang de aanvraag en check alle stukken, zoals bankafschriften, legitimatiebewijzen, salarisstroken en verklaringen van aannemers. Vervolgens kijk ik of iemand in aanmerking komt voor een lening en keur ik de aanvraag goed- of af. Als klanten een vraag hebben, beantwoord ik deze.”
Werken bij SVn bevalt haar goed. “Het is een zelfstandige functie met veel verantwoordelijkheid. Ik kan mijn eigen werktijden bepalen en binnenkomen wanneer ik wil. Dat vind ik heel fijn. Verder is de organisatie heel flexibel. We werken in een klein team, dus je kent iedereen. Dat is wel makkelijk als je vragen hebt, want dan loop je gewoon snel even naar iemand toe.” Davina is niet de enige TPS’er op haar afdeling. “Ik denk dat we nu in totaal met tien TPS’ers zitten. Op de werkvloer merk je het verschil totaal niet, als TPS’ers doen we ook gewoon mee met de activiteiten van SVn. Voor mij heeft het alleen maar voordelen om via TPS te werken: ik kan gebruik maken van de mogelijkheden en workshops van TPS en naar gezellige borrels en evenementen. En daarnaast doe ik ook mee met alles wat SVn organiseert.”
Met plezier naar je werk
Elke dag gaat ze met plezier op de fiets naar kantoor. “Het werk lijkt heel zwart-wit, maar uiteindelijk is elk dossier zo anders. Soms krijg je een dossier waarvan je verwacht dat het makkelijk wordt, maar dan kom je meerdere inkomstbronnen en twee hypotheken tegen. Dan wordt het ineens een heel uitgebreid vraagstuk.” Haar dag is pas echt goed als ze de planning netjes heeft afgerond. “Het liefst doe ik eigenlijk net iets meer. Dat je doet wat er van je wordt verwacht, vind ik belangrijk. Altijd je beste beentje voor zetten.”
Met haar projectmanager Rivka bespreekt ze regelmatig haar ontwikkeling. “Bij TPS kun je workshops volgen, onder andere op het gebied van gedrag en communicatie. Alles wat je daar leert, kun je vervolgens in de praktijk brengen en dat bespreek je weer met je projectmanager. Op die manier ga je er zelf goed over nadenken. Daarnaast bespreken we mijn doelen en op welke manier ik deze kan halen. Zo kom ik iedere keer een stap verder.”