arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Banken & Verzekeren

Back on track dankzij Berry

#Traineeship #ontwikkeling #Verzekeraar
Berry traineeship TPS
Berry is een energieke duizendpoot: naast zijn werk als re-integratiebegeleider sport hij veel en zet hij zich in voor TPS’ers bij de ondernemingsraad. We spraken hem over zijn werk, passie en toekomstdromen.

Als Berry na zijn studie Human Resource Management aan de slag gaat met de personeels- en salarisadministratie van bedrijven, komt hij erachter dat hij toch niet helemaal op zijn plek zit. “Ik was veel bezig met processen, systemen en getallen. Ik miste een stukje van mezelf, het menselijke aspect. Na twee jaar kwam voor mij een beslismoment: is dit wat ik wil doen? Eigenlijk was het antwoord ‘nee’ en ging ik op zoek naar een andere baan, die beter bij mij zou passen.”

Berry komt erachter dat hij vooral energie krijgt van het werken met mensen. Net rond die tijd ziet hij bij TPS een vacature voor re-integratiebegeleider. “Het voelde voor mij echt als een match, deze vacature sloot precies aan op wat ik zocht. Nu kon ik het menselijke aspect bij mijn werk betrekken.” Via TPS gaat hij bij een grote verzekeraar werken. Hier houdt hij zich bezig met het re-integratieproces van zelfstandige ondernemers, die zich hebben verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. “Het kan een grote impact hebben op ondernemers als zij ineens uitvallen, door welke reden dan ook. Samen kijken we naar de oorzaak, wat de impact hiervan is en welke stappen we kunnen nemen om diegene verder te helpen. Hierbij streven we naar duurzame verbetering en terugkeer in eigen of ander werk.” 

Elke case heeft een eigen verhaal. “Soms is het al heel lastig als iemand een arm breekt. Bijvoorbeeld bij een timmerman, die kan dan niet verder werken. Als er niemand is om het op te vangen, staat de boel stil. Op zo’n moment bieden wij financiële zekerheid en hulp om te re-integreren. Dan ga ik met de klant in gesprek en kijken we naar de mogelijkheden om de inzetbaarheid in het werk op te bouwen. Samen met arbeidsdeskundigen, medisch adviseurs en andere partijen schakel ik om zo tot de best mogelijke oplossing te komen.” 

Het belangrijkste voor mij is dat ik werk doe waarbij ik bij mijzelf blijf

Het leukste aan zijn werk vindt hij het contact met de ondernemers. “Elke dag spreek ik verschillende ondernemers met uiteenlopende beroepen. Elk gesprek is als ware een kijkje in de keuken van deze bedrijven. De ondernemers spreken met veel passie over hun bedrijf en willen graag zo snel mogelijk weer aan de slag. Vaak staan mensen van tevoren niet bij stil de risico’s van arbeidsongeschiktheid. Als dit voor de eerste keer gebeurt, is het belangrijk om ze goed mee te nemen in het proces en te vertellen wat wij voor ze kunnen betekenen.”

Werken met verzekerden die lange tijd arbeidsongeschikt zijn, vindt Berry de grootste uitdaging. “Dit zijn mensen die hun huidige werk niet meer kunnen uitvoeren. De afgelopen periode heb ik bijvoorbeeld iemand uit de bouwsector verder geholpen die door hartklachten zijn fysiek zware beroepswerkzaamheden niet meer kan doen. Nadat we uitvoerig hadden gekeken naar verschillende opties, gaat deze klant nu een medische duale hbo-opleiding volgen. Daardoor kan hij in toekomst waarschijnlijk weer binnen een ander vakgebied aan de slag. Het is fijn om in dit traject een rol te spelen en die mensen verder te helpen.” 

Na zijn werk reist hij eens in de maand door naar het TPS-kantoor in Amsterdam, voor een vergadering van de ondernemingsraad. “Ik vind het leuk om mee te denken over TPS en om iets voor mijn collega’s te doen. Je werkt voor je plezier, dus mijn grootste doel is om me in te zetten zodat medewerkers met plezier naar hun werk gaan.” Momenteel is de OR bezig met een nieuwe bonusregeling. “Dat is een onderwerp waar iedereen mee te maken heeft, dus dat maakt het interessant. Ik vind het een groot pluspunt dat je binnen TPS je mening mag geven over dit soort zaken. Ik zou andere TPS’ers mee willen geven dat ze daar vooral gebruik van moeten maken!”

Berry’s toekomstplan is nog een ruwe schets. “Voor mij is het helder dat ik altijd met mensen wil blijven werken. Ik zie mezelf in de toekomst in een meer coachende en adviserende rol waarin mens, werk en inkomen centraal staan. Het belangrijkste voor mij is dat ik werk doe waarbij ik bij mijzelf blijf. Dan voelt het niet als werk, maar als iets wat je elke dag doet als persoon.”

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen