arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Zo houd jij je goede voornemens wél vol!

#Nieuwjaar #goedevoornemens #goals
Goede voornemens in 2018
De maand waarin we allemaal het verkeerde jaartal bij een datum opschrijven is weer aangebroken: januari! Een nieuw jaar, dat toch voelt als een nieuw begin. Wie weet wat 2018 voor jou in petto heeft… Misschien zet je wel een grote sportprestatie neer, maak je een mooie stap in je ontwikkeling op werk of is dit het jaar waarin jij de liefde van je leven tegen het lijf loopt. Wat er ook gebeurt, je hebt er altijd zelf een aandeel in. Daarom zijn goede voornemens zeer praktisch, want wat wil je zelf dat er gebeurt? Wil je een paar kilo’s kwijt, stoppen met die ene ongezonde gewoonte of een toffe verre reis maken? TPS geeft je tips om je voornemens te verwezenlijken.

Kies iets wat dicht bij jezelf ligt
Je goede voornemen hoeft niet in de top vijf van meest voorkomende goede voornemens te staan. Kies liever voor iets wat dicht bij jezelf ligt, zodat je het voornemen daadwerkelijk kan volbrengen. Bijvoorbeeld: meer tijd spenderen met je (groot)ouders, alleen op reis gaan of op werk een belangrijk project naar je toe trekken om te laten zien wat je kan. 

Maak het concreet
Door je voornemen voor jezelf concreet te maken, wordt het ineens een werkbare doelstelling. ‘In 2018 wil ik wat kilo’s kwijt’ wordt lastig. Je kunt er beter 'in 2018 wil ik 10 kilo afvallen, waardoor ik op mijn streefgewicht van 65 kilo kom’ van maken. Dit omdat die tweede uitspraak een meetbare doelstelling bevat, waarvan je daadwerkelijk kunt bepalen of je hem gehaald hebt en welke stappen er nog nodig zijn om tot het eindresultaat te komen.

Grote dingen komen in kleine stappen
Meestal zijn je goede voornemens grote dingen, waar je misschien wel als een berg tegenop ziet. Hak je voornemen eens in kleine stukken en begin bij het begin. Wil je bijvoorbeeld in het nieuwe jaar minder geld uitgeven? Bekijk dan eerst welke stappen je hierin zou kunnen maken. Begin klein en zorg ervoor dat je niet alle stappen tegelijkertijd wil nemen. In dit geval kun je beginnen door een overzicht te maken van alle inkomsten en uitgaven. Vervolgens kun je kijken waar je op kunt besparen en welke stappen daarvoor nodig zijn (aanbiedingen van de supermarkt bekijken, je oude spullen verkopen, een goedkoper telefoonabonnement afsluiten etc.). Begin bij stap 1 en zet elke keer weer een klein stapje verder!

Niet helemaal gelukt? Doorgaan!
Iedereen gaat weleens de mist in en doet dan dingen die tegenstrijdig zijn aan het goede voornemen. Dat is helemaal niet erg, als je het daarna wel weer oppakt. Denk nooit dat je het al verpest hebt, maar ga met extra motivatie door om het wél vol te houden.

Denk in mogelijkheden
Een goed voornemen hoeft geen straf te zijn. Afvallen, stoppen met roken of minder stressen kan je veel brengen. Als je afvalt, voel je je fitter. Idem voor stoppen met roken. En minder stress zorgt voor rust in je hoofd, waardoor je uiteindelijk productiever en gelukkiger bent. Als je het op deze manier bekijkt, is het geen straf maar juist iets moois.

Ook al lijkt het misschien onmogelijk om je doel te bereiken, bedenk altijd: als je echt iets wil bereiken en er hard voor werkt, dan gaat het je lukken!  

Enthousiast over TPS? 
Lees één van onze andere verhalen