arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Yoga On Tour

#Ontspanning #Yogales #Mindfulness
Yogales TPS Yoga Now
Het is woensdagmiddag als ik me meld bij een grote bank, één van de opdrachtgevers van TPS. Amazonia komt me met een brede glimlach tegemoet. Zij is trainee bij TPS en doet vandaag mee aan de yogales. Vol energie loopt ze door het kantoor, totdat ze bij het terrein van Elvira uitkomt. Vandaag is zij onze yogadocente. Elvira kennen we van het Healthy Lifestyle Festival, dat in juni plaatsvond. Op deze zomerse dag verzorgde ze yogalessen in de Dome, waar alle TPS’ers even tot rust konden komen tussen al het feestgeruis door.

Nu is ze op locatie aan het werk: vandaag geeft ze twee verschillende lessen. Iedereen mag meedoen, of je nu een TPS’er bent of niet. Dat zorgt voor een bont gezelschap, dat langzaam binnendruppelt. Veel mensen hebben deze les al in hun agenda staan, voor hen is het nu al vaste prik op woensdag. “Voorheen deed ik vaak mee aan bootcamps na het werk, nu doe ik yoga. Ik had het nog niet eerder geprobeerd, maar ik vind het wel heel fijn!”, vertelt één van de deelnemers me.

Elvira is ondertussen in kleermakerszit op haar yogamat gaan zitten. ‘Now is right on time’ staat er op haar shirt, een tekst die meteen de toon zet voor de les. Op de achtergrond klinkt rustgevende muziek. Iedereen die binnenkomt, wordt persoonlijk begroet. Als het tijd is om te beginnen, neemt Elvira eerst met de groep door of er iemand blessures heeft. Voor  de mensen die hun hand opsteken, heeft ze een persoonlijk advies. ‘’Het belangrijkste is dat je het zelf goed in de gaten houdt en de houding aanpast als je hem niet kunt uitvoeren. Maar natuurlijk let ik daarop en geef ik je advies”, verzekert Elvira de groep. De les kan nu echt starten.    

De heupen vormen vandaag het aandachtsgebied. Elvira vertelt dat stress meestal effect heeft op je nek en rug, maar dat dit ook door kan stralen naar je heupen. Het is dus goed om hier regelmatig even bij stil te staan en te kijken of je je heupen soepel kunt houden. Voordat het echte werk begint, doen we een ademhalingsoefening om ons te concentreren. “Zorg ervoor dat je even uit je hoofd gaat en niet bezig bent met alle gedachtes van de dag. Kijk hoe je je voelt op dit moment en laat gedachtes komen en gaan.”

Iedereen is bezig met zijn of haar eigen bewegingen en eigen proces

Dat is nog best een uitdaging, want ik merk dat er telkens wel iets nieuws in mijn gedachten opkomt. ‘Dit moet ik nog doen, dat is er vandaag gebeurd, wat staat er morgen in de agenda?’ Dankzij de tips van Elvira kan ik het steeds meer loslaten, totdat ik alleen nog maar bezig ben met mijn houding op dat moment. Verschillende poses komen voorbij, zoals de downward facing dog, de cobra en de yoga-squat. Het is mooi om te zien dat iedereen bezig is met zijn of haar eigen bewegingen en eigen proces. Er wordt totaal niet gelet op wat de ander doet en dat is heel fijn.

Aan het einde van de les is er een ontspanningsoefening. Met zachte stem begeleidt Elvira de groep en zorgt ze ervoor dat iedereen optimaal ontspant. Yoga heeft soms het imago om zweverig te zijn, maar deze les is dat zeker niet. Elvira is heel erg down to earth en wil mensen alleen helpen zich meer te ontspannen door beweging. Dat werkt: na de les voel ik me een stuk relaxter. Zo te zien ben ik niet de enige, want iedereen oogt heel rustig en ontspannen.

Wil jij ook leren hoe je je meer ontspant? Houd dan de website in de gaten, want Elvira geeft ons binnenkort tips in een nieuwe rubriek.  

Enthousiast over TPS? 
Lees één van onze andere verhalen