arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken

Wordt Charif de beste barista van Nederland?

#barista #kampioenschap #winnen
Charif Dutch Barista Championship
Barista Charif heb je vast weleens voorbij zien komen op onze socials of bij zijn mobiele koffiebar op locatie. Altijd weet hij op het gezicht van de mensen een lach te toveren door zijn ontzettend lekkere koffie. Nu is het aan Charif om ook de juryleden van het Dutch Barista Championship te overtuigen van zijn barista-skills. In de race tegen maar liefst vijf deelnemers zal Charif laten zien dat hij de beste barista van Nederland is. Hij vertelt ons hoe hij zich klaarstoomt voor deze spannende gebeurtenis.

“Het Dutch Barista Championship is dé wedstrijd voor barista’s”, vertelt Charif vol passie. Het kampioenschap biedt de barista’s nog meer verdieping in hun vak. Voor Charif zal dit het eerste kampioenschap zijn waaraan hij gaat deelnemen. Hij heeft er onwijs veel zin in en is druk in de weer om zich zo goed mogelijk voor te bereiden: “Tijdens het kampioenschap wordt er verwacht dat je binnen vijftien minuten drie gangen serveert. De gangen bestaan uit een espresso, een melk-gerelateerde koffie en een signaturekoffie.” Bij de gang van de signaturekoffie dienen de barista’s met behulp van een verrassend ingrediënt een vernieuwende twist te geven aan hun koffie. Hier heeft Charif al een mooi plan voor bedacht.

SCOREN BIJ DE JURY

Terwijl de deelnemers koffie maken, geven zij een presentatie. Hierbij let de jury op de techniek die je toepast, de smaakomschrijving van de koffie en het consistent handelen. “Als je niet consistent handelt, krijg je daarvoor punten in mindering.” Om de jury een unieke smaakervaring te bieden, heeft Charif lang gezocht naar de juiste koffiebonen. “Onlangs hebben we een switch gemaakt, omdat de smaak van de koffie die we eerst hadden na het branden veranderde, terwijl het verse koffie is.” Inmiddels heeft Charif andere bonen gevonden, waarmee hij verwacht goed te scoren bij de jury. Ook voor melk zocht hij een goede melkboer uit. Zijn koffierecepten beloven dus van uitstekende kwaliteit te zijn.  

Charif kijkt ernaar uit om zijn vaardigheden te laten zien aan de jury, maar vind het toch spannend. “Het is allemaal nieuw voor mij. In eerste instantie was de insteek om gewoon ervaring op te doen tijdens de voorrondes.” Inmiddels is hij één van de finalisten en heeft hij niet alleen ervaring opgedaan, maar maakt hij zelfs kans om de grote winnaar te worden. Het koffiezetten tijdens het kampioenschap zal wel even anders zijn dan hij gewend is. “Je staat niet alleen op een podium een presentatie te geven voor een jury, maar hebt ook nog een groot publiek dat naar je kijkt’’. Wel heeft Charif er vertrouwen in dat hij de presentatie in goede banen zal leiden.

Het Dutch Barista Championship is dé wedstrijd voor barista’s

OPTIMALE FOCUS

Zijn kansen voor het kampioenschap schat hij positief in. ‘’Tijdens de voorrondes heb ik veel punten laten liggen, omdat ik mijn smaakomschrijvingen was vergeten. Toch heb ik het gehaald.” Als hij tijdens de finale optimaal gefocust is, moet het dus goedkomen. 

Charif kijkt erg uit naar het kampioenschap: “Het is een mooie uitdaging, je gaat echt de diepte in met koffie en dat vind ik heel leuk.” Hij heeft tijdens de voorbereidingen veel geleerd. Zo kwam hij er niet alleen achter dat koffie ineens anders kan reageren, maar ontdekte hij ook hoeveel impact melk heeft op koffie. ”Verse melk van de melkboer is zo anders dan ‘verse’ melk die je uit de supermarkt haalt. Ik had er nooit bij stil gestaan dat dit zo’n grote invloed zou hebben op de smaak.” Natuurlijk heeft hij veel kennis van koffie. Hiernaast hoopt Charif punten te scoren voor de presentatie. “Ik houd het dicht bij mijzelf. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld hele uitbundige glazen en outfits te gebruiken, maar dit leidt af van waar het uiteindelijk om draait, namelijk de koffie.”

De passie voor koffie heeft Charif al vanaf zijn vijftiende. ‘’Ik ging er zes jaar geleden pas echt serieus mee aan de slag.” Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk is Charif toch zijn passie gaan volgen door fulltime als barista aan de slag te gaan. Hij probeert tot de dag van vandaag iedereen ‘echt’ koffie te leren drinken. ‘’We consumeren nu alleen en genieten niet echt meer van de smaak van koffie. Dat is zonde.” 

Wij geloven heilig in de kwaliteiten van onze Charif, hopelijk de jury van het Dutch Barista Championship ook. Ben je benieuwd hoe ver hij komt tijdens het kampioenschap? Houd dan onze socials in de gaten!

Lees één van onze andere verhalen