Wat is yoga eigenlijk?
‘’Deze vraag krijg ik regelmatig en om eerlijk te zijn vind ik het best lastig om dit in één zin uit te leggen aan iemand. Zeker als diegene nooit eerder yoga heeft gedaan, wil ik niet al te zweverig overkomen en hem of haar afschrikken met termen als ‘Asana’s’ en ‘Pranayama’. Ik merk aan mezelf dat ik echt mijn best aan het doen ben om toegankelijke woorden te gebruiken om dit uit te leggen. Dat ga ik ook in deze blog doen.
Wat is yoga niet?
Om uit te leggen wat yoga is, begin ik meestal door te vertellen wat yoga níet is. Yoga is geen geloof. Soms worden yoga en het Boeddhisme in één adem genoemd, maar dit heeft niets met elkaar te maken. Wel streef je in beide naar hetzelfde doel, namelijk het zoeken van verlichting. Niet schrikken! Verlichting is chill, daar later meer over.
Yoga is ook geen sport. Soms bevind je je in een bepaalde yogales en begin je te twijfelen of het nu een yogales is of een bootcamp. De bedoeling van yoga is dat het juist voor iedereen toegankelijk is. Het uitvoeren van de fysieke houdingen (ofwel de Asana’s) is maar één van de onderdelen binnen yoga.
Wat is yoga dan wel?
Het woord yoga komt vanuit het Sanskriet, dit is de heilige taal van onder andere het Boeddhisme en Hindoeïsme. De westerse betekenis van yoga is ‘verbinding’: het verbinden van de lichaam en geest doormiddel van de ademhaling.
Eén van de belangrijkste onderdelen bij yoga is je ademhaling. Wij staan er vaak niet bij stil, maar je ademhaling begint bij je geboorte en eindigt bij je laatste dag van leven. Tussendoor gaat het continu door, zonder dat wij er moeite voor hoeven te doen. Je ademhaling is je levenskracht die de verbinding vormt tussen je lichaam en geest. Je hebt vast weleens in een situatie gezeten waarin je ademhaling omhoog schoot door stress of spanning. Dit is super handig wanneer je je in een levensbedreigende situatie bevindt. Alleen wanneer dit niet het geval is, doet het ons op lange termijn niet veel goeds. Deze stress schiet namelijk niet alleen in je ademhaling; alles in je lichaam wordt geactiveerd om te kunnen vechten of vluchten. Helaas zijn er veel mensen die onbewust en onnodig hoog en snel ademen. Door yoga leer je hier bewust mee om te gaan. Wist je trouwens dat wij onze ademhaling spiegelen aan de mensen om ons heen? Wanneer jij dus je ademhaling leert te beheersen, kunnen anderen dit onbewust kopiëren.
Yoga is een reis waarin je dieper op zoek gaat naar jezelf. Je kunt helaas niet in een uurtje yoga jezelf vinden en je lichaam en geest verbinden. Dit is eigenlijk een dagelijkse bezigheid, telkens train je om jezelf een bewuster en gelukkiger mens te maken. Ongeveer 2.000 jaar geleden heeft de geleerde Patanjali de stappen uitgeschreven waarmee wij onze reis kunnen bewandelen. Voor jullie heb ik de tien bekendste richtlijnen van Patanjali op een rij gezet, zodat jullie yoga kunnen beoefenen, ook als je niet dagelijks op de yoga mat staat. De stappen van yoga worden de Yama’s en Niyama’s genoemd. Dit zijn eigenlijk de morele en ethische principes die bij yoga horen.
De vijf Yama’s zijn:
- Gebruik geen geweld in gedachte, woord of daad;
- Je mag niet stelen (letterlijk niet natuurlijk, maar je steelt ook als je bijvoorbeeld altijd te laat komt. Je steelt iemand anders zijn tijd);
- Begeer niet het bezit of de prestaties van anderen (kijk niet te veel op naar anderen, niemand is beter of slechter dan jij);
- Spreek en leef naar de waarheid (dus ook in je eigen gedachten);
- Wees matig en geef niet toe aan buitensporige seksuele uitspattingen (tsja, je kan er in ieder geval over nadenken…).
De vijf Niyama’s zijn:
- Bewaar geestelijke zuiverheid en lichamelijke reinheid (douchen spreekt voor zich, maar vervuil ook je gedachten niet met negativiteit, roddels of haat);
- Onthecht je van materiële verlangens (is het daadwerkelijk zo belangrijk om die nieuwe Nikes te kopen?);
- Accepteer je levensomstandigheden;
- Herhaal de grote woorden van spirituele leiders (en kies lekker zelf wie jou het meeste inspireert);
- Wijd je aan een persoonlijke godheid of aan een universeel bewustzijn.
Sommige principes zijn staan misschien verder van je af dan anderen. Om yoga te beoefenen hoef je dit echt niet allemaal precies uitgewerkt te hebben. Ik vond het wel belangrijk om het te benoemen, omdat we vaak bij yoga alleen maar denken aan de houdingen (Asana’s) en niet weten dat er meer achter zit. Ik hoop dat je wat meer te weten bent gekomen over yoga en dat ik je door al de spirituele termen niet heb afgeschrikt. Ik zie je graag op de mat in een van de lessen. Waar we het (voorlopig) houden bij de houdingen/Asana’s. :)
Namaste (dit betekent: het goede in mij ziet het goede in jou en groet dat)!