arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leven

Wanderlust - Maleisië

#reizen #Verslag #Wereld
Reis Julius Maleisië
Julius is professional bij TPS. Vorig jaar maakte hij een reis naar Maleisië, vandaag deelt hij zijn verhaal.

‘’Reizen is voor mij erg belangrijk: eigenlijk ben ik hier de laatste jaren steeds meer fan van geworden, omdat ik vind dat je veel van de wereld gezien moet hebben. Je leeft tenslotte maar één keer. Er is een reis waar ik jullie graag meer over wil vertellen: vorig jaar ben ik in september samen met mijn vriendin Nicole naar Maleisië geweest.

Vooraf hadden we al veel activiteiten en overnachtingen geboekt, omdat we meerdere plekken van Maleisië wilden zien. We zijn begonnen in Kuala Lumpur (West-Maleisië) waar we uiteraard de bekende Petronas Towers, Chinatown en de Batu Caves hebben gezien. De Batu Caves zijn meerdere grotten, waarvan de grootste 400 meter lang en 100 meter hoog is. Kuala Lumpur is verder een mooie, maar erg drukke stad. Vooral het verkeer is een ramp: ik spreek uit ervaring en raad het je niet aan om hier met een scooter rond te gaan rijden!

Na een paar dagen in Kuala Lumpur zijn we doorgevlogen richting het eiland Borneo (Oost-Maleisië), naar de stad Kuching. Toen we hier aankwamen, waren er flinke bosbranden in Indonesië. Het weer in Kuching was erg nevelig door alle rook die naar Maleisië waaide, maar dat mocht onze pret niet drukken! De eerste dag zijn we met een persoonlijke gids naar het Bako National Park geweest. Dit park is als het ware afgesloten van het land en ligt direct aan de zee, dus de enige manier om daar te komen is via een boot, het laatste stukje moet je zelfs door het water lopen. Dit is wel een echte aanrader, je kijkt je ogen uit! In Bako hebben we twee pittige wandeltochten gemaakt, waar we van alles gezien hebben: wilde slangen, blauwe krabben en zelfs neusapen. Het was geweldig om dit soort dieren in het wild tegen te komen. De rest van de dagen hebben we Kuching verkend en zijn we nog het binnenland in geweest: hier hebben we onder andere een crocodile farm bezocht en zijn we naar de welbekende longhouses geweest. In deze longhouses wonen hele gemeenschappen, die soms wel uit 60 gezinnen bestaan. Ze wonen in aparte ‘appartementen’, wel allemaal onder één dak.

Ik vind dat je veel van de wereld gezien moet hebben

Na ons bezoek aan Borneo zijn we doorgevlogen richting Miri. Dit ligt ten noorden van Kuching, op zo’n drie uur vliegafstand. Mijn vader woont hier, dus dat was eigenlijk de belangrijkste reden om naar Miri te vliegen. We zijn hier vier dagen gebleven, waarin ik uiteraard veel tijd heb doorgebracht met mijn vader en zijn gezin. Samen hebben we de Niah Caves bezocht, een hele toffe ervaring waar je zeker een zaklamp voor nodig hebt aangezien je twee kilometer door donkere grotten loopt. Ook zijn we nog naar de Lambir Waterfalls geweest, nog een ontzettend mooie plek! Er zaten wel heel veel muggen in dit gebied, dus als je hier niet zo van houdt kan je dit beter overslaan. 

Na Miri zijn we doorgevlogen naar Kota Kinabalu, wat ten noorden van Miri ligt. Hier hebben we uiteraard de stad verkend. Op de eerste dag zijn we naar het piepkleine eilandje ‘Sapi’ geweest, wat naast Kota Kinabalu ligt. Wil je helderblauw water zien en snorkelen, dan moet je hier geweest zijn! Kota Kinabalu staat bekend om de Mount Kinabalu, een berg die met zijn hoogte van 4095 meter de hoogste berg van heel Maleisië is. Wederom fantastisch om dit te zien: we hadden een prachtig uitzicht.

Onze laatste bestemming was Langkawi, wat in West Maleisië ligt, vlakbij de grens tussen Thailand en Maleisië. Hier hebben we de omgeving verkend op een scooter, waarbij we bijna het hele eiland hebben gezien. Links rijden was geen pretje, hoewel je er wel snel genoeg aan gewend raakt. Helaas regende het Langkawi een hele dag, maar met temperaturen rond de 30 graden was dat geen ramp en heeft het ons scooterritje niet verpest. Ik kan nog veel meer vertellen over onze reis. Als je een keer van plan bent om naar Maleisië toe te reizen, laat het me dan weten dan geef ik je een paar goede tips! Onze volgende reisbestemming wordt waarschijnlijk Canada. Het lijkt mij erg tof om een camper te huren en veel van Canada te kunnen zien!’’

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen