arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Vrijwilligerswerk in Costa Rica #1

#Vrijwilligerswerk #Costa Rica #Blog
Vrijwilligerswerk TPS
TPS’er Tessa ging vier weken naar Costa Rica om hier vrijwilligerswerk te doen. Tijdens haar reis hield ze een blog bij voor TPS. Hierbij deel 1, waarin ze alles vertelt over haar plan en de voorbereidingen.

“Mijn naam is Tessa Schlagwein. Sinds juli 2018 ben ik werkzaam bij TPS. Aan het begin van mijn carrière bij TPS heb ik een tijdje gesourced en samengewerkt met recruiters. Vervolgens ben ik zeven maanden werkzaam geweest bij Aon op de Client Services-afdeling. Binnenkort start ik bij Triodos Bank als CDD-analist. Voordat het zo ver is, doe ik vier weken vrijwilligerswerk in Costa Rica. Ik ga aan de slag in het Jaguar Rescue Centre in Puerto Viejo, een opvangcentrum voor wilde dieren. Van jongs af aan heb ik een grote liefde en interesse voor dieren en natuur. Al een langere tijd denk ik eraan om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland, om op deze manier mijn steentje bij te dragen aan de wereld. Nu heb ik eindelijk de keuze gemaakt dit te gaan doen! Gelukkig kan ik bij TPS vier weken verlof opnemen, zodat ik deze reis kan maken. 

Werken met luiaards
De reden dat ik voor Costa Rica heb gekozen, is in eerste instantie omdat ze hier luiaards hebben. Luiaards zijn echt onwijs leuke dieren en het lijkt mij geweldig om met ze te kunnen werken en nog meer over ze te leren. Daarnaast ben ik zelf nog nooit in Costa Rica geweest en heb ik veel goede verhalen gehoord over het land. Voornamelijk het feit dat het land zoveel doet aan natuurbehoud en een enorme biodiversiteit heeft, trekt mij aan. 

Via Facebook ben ik bij dit opvangcentrum terecht gekomen. Ik ben lid van een specifieke groep voor backpackers die reizen door Midden- en Zuid-Amerika. Hier heb ik gezocht naar aanbevelingen van mensen over dit soort vrijwilligerswerk. Veel mensen noemen het Jaguar Rescue Centre, dus vervolgens heb ik hier wat onderzoek naar gedaan. Ik wil er wel zeker van zijn dat het centrum goed werk doet en het welzijn van de dieren bovenaan zet. Er zijn namelijk nog genoeg centra die dieren gebruiken als toeristenattractie. Gelukkig blijkt het Jaguar Rescue Centre de juiste intenties te hebben, dus heb ik besloten om me aan te melden. 

Ik probeer regelmatig dingen buiten mijn comfortzone te doen

Jaguar Inn Hostel
Om vrijwilligerswerk te kunnen doen bij dit opvangcentrum wordt er gevraagd een donatie van $350,- te doen. Dit bedrag wordt gebruikt voor het centrum en de dieren. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor kost en inwoning. Er is een hostel direct naast het opvangcentrum, het Jaguar Inn Hostel. Dit hostel wordt gerund door dezelfde eigenaar als het Rescue Center. Hier verblijven voornamelijk vrijwilligers van het opvangcentrum. Ik heb er zelf voor gekozen hier te verblijven, omdat dit direct naast het centrum ligt en ik op deze manier samen met de andere vrijwilligers woon en beter contacten kan leggen. Naast het werk dat je in het opvangcentrum doet, is het mogelijk een week te werken en verblijven in La Ceiba. La Ceiba is een verblijf in de jungle waar enkele dieren die vanuit het opvangcentrum komen als voorbereiding op hun vrijlating. Het is een soort ‘final step’. 

Ik hoop dat de komende maand erg leuk en vooral leerzaam zal zijn. Regelmatig probeer ik dingen buiten mijn comfortzone te doen, zodat ik daar zelf persoonlijk van kan groeien. Werken in een ander land, met een andere cultuur en waarschijnlijk een andere manier van werken dan ik gewend ben, met mensen uit verschillende landen en met wilde dieren: bring it on! Ik ben benieuwd wat ik ervan ga vinden en of ik erna zal zeggen: ‘dit nooit meer’, of: ‘ik wil vaker dit soort vrijwilligersprojecten doen!’. 

Ik kijk er onwijs naar uit om te vertrekken en zal ik jullie binnenkort meer vertellen over hoe mijn vrijwilligerswerk in Costa Rica verloopt!”

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen