arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leven

Voorkom kerststress in de keuken: 5 tips

#Koken #Kerst #Keukenstress
TPS Koken
Voorheen kon je altijd lekker aanschuiven bij je ouders of achtertante, maar dit jaar waag je je eraan: het koken van het beruchte kerstdiner. Je hebt het beloofd in een optimistische bui, want ‘zo moeilijk kan het toch niet zijn'? Tot op de dag voor kerst, als de stress toeslaat. Wij helpen je om deze taak te volbrengen, met vijf tips tegen keukenstress.

1. Bereid je goed voor
Zorg dat je weet wat je wil gaan maken en wat je daarvoor nodig hebt. Doe op tijd je boodschappen, zodat je zeker weet dat je alle benodigdheden in huis hebt. Bestudeer je recepten van tevoren en bepaal voordat je aan de slag gaat wat een goede volgorde is: eerst de aardappeltjes, of toch eerst het vlees aanbraden? Een goede planning is het halve werk, neem daar de tijd voor.

2. Werk vooruit
Als je het menu hebt samengesteld, kun je kijken of er iets op staat dat je alvast kunt maken of voorbereiden. Een soepje of taart kun je bijvoorbeeld prima een dag van tevoren al maken. Dat scheelt op de bewuste kerstdag al een hoop werk. Ook sauzen, marinades en sommige desserts hoef je niet op de dag zelf nog te maken.

Kerst gaat om gezelligheid en samen zijn, niet om hoe excellent het diner is

3. Zorg voor een opgeruimde en overzichtelijke werkplek
Niets is vervelender dan op het moment suprême het overzicht te verliezen, waardoor jouw dure wagyu-biefstuk in vlammen opgaat. Zorg er dus voor dat je keuken en aanrecht schoon is en dat je al het materiaal bij de hand hebt. Zo kan je snel schakelen tussen verschillende gerechten en kooktechnieken.

4. Blijf kalm
Misschien wel de allerbelangrijkste tip: blijf kalm. Soms zit het tegen of gaan dingen niet zoals je wil, blijf dan wel rustig en kalm. Zo behoud je het overzicht en ga je niet verder de mist in. Ook al gaat iets niet goed, ga vooral niet lopen stressen en probeer de draad weer op te pakken, zodat de rest van de gerechten wel op de gewenste manier geserveerd kan worden.

5. Geniet
Kerst gaat om gezelligheid en samen zijn, niet om hoe excellent het diner is. Geniet dus vooral van het proces en van gezellig samen koken. En onthoud: ook als alles in de soep loopt, bestaan er nog handige apps die ervoor zorgen dat er binnen mum van tijd een bezorger met een lekkere maaltijd voor je deur staat. Maak je dus vooral niet druk en geniet!

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen