Van criminoloog tot manager
In 2017, na zijn bachelor Sociologie in Utrecht en een master interventiecriminologie in Amsterdam, wordt Leroy benaderd door TPS. “Iedere criminoloog wil een baan als rechercheur bij de politie, maar daar zijn maar zo weinig plekken dat het grootste deel op zoek moet naar wat anders.” Via TPS krijgt hij toch de kans om werkzaamheden die raakvlak hebben met zijn studieachtergrond te kunnen verrichten. Hier licht hij de meest gefortuneerde klanten door op de afdeling voor private banking.
Op deze opdracht kan Leroy dankbaar gebruik maken van de leidinggevende ervaring die hij als teamleider bij de Albert Heijn heeft opgedaan. “Omdat er bij de ING sprake was van een snelle doorloop van het personeel, had ik snel de benodigde ervaring en het overwicht om mijn stempel op de werkzaamheden te drukken en processen in het werk te verbeteren. Uiteindelijk bleek wel dat ik wat anders wilde dan dossiers doorlezen op zoek naar onregelmatigheden. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en aan de bel getrokken bij mijn projectmanager.”
Het zorgkantoor
Vanaf dat moment gaan de radertjes binnen TPS draaien. Leroy wordt vanuit TPS2Go geplaatst bij het zorgkantoor van Achmea in Apeldoorn. “Het zorgkantoor staat – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – los van de zorgverzekeraar. Je zou het kunnen zien als een organisatie die ervoor zorgt dat de verzekeraar zijn klant kent.” Leroy lacht als hij vertelt dat de KYC-ervaring van ING dan toch van pas komt.
“Het zorgkantoor kan verder een rol spelen in wachttijdbemiddeling voor verzekerden die lang moeten wachten op plaatsing bij een zorginstelling. Maar ook veel praktischer: als een klant zijn huis niet uit kan omdat het hem ontbreekt aan een rolstoel, dan kan het zorgkantoor daarvoor zorgen. Verder is het zorgkantoor eindverantwoordelijk voor de Wet Langdurige Zorg en willen we zorgen dat mensen hun leven kunnen leiden zoals ze dat willen.”
TPS Next: het managementklasje
Parallel aan deze TPS2Go-opdracht start Leroy in februari ook om een volgende stap in zijn carrière te maken. Hij vertelt dat hij heel veel plezier heeft in het leidinggeven en coördineren. Sinds februari 2019 heeft Leroy al diverse verdiepende workshops gehad met een aantal andere TPS’ers. “Het is een soort leiderschapstraject van een jaar met cursussen over LEAN, Sense, en netwerken. Daarnaast wordt veel nadruk op je drijfveren gelegd; ‘wat is mijn why?’ Hier viel ook het maken van een uitgebreide DISC-test onder. Het is bijna eng hoe accuraat die test je persoonlijkheid en drijfveren beschrijft.”
De praktijk
Uiteindelijk moet je natuurlijk ook in de praktijk kunnen coördineren en leidinggeven. “Ik maakte bij de Albert Heijn altijd de grap dat als ik in het magazijn met de benen omhoog kan gaan zitten, niks hoef te doen, dat het dan pas goed gaat. Dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling, het resultaat moet wel voldoende zijn” vertelt Leroy, “maar ik heb de ervaring dat het geven van vertrouwen en verantwoordelijkheden aan mensen er juist voor zorgt dat ze gaan vliegen en het beste uit zichzelf halen.”
Het geven van vertrouwen en verantwoordelijkheid is binnen zijn team ook van groot belang. “Ons team is in feite de vliegende keep van het zorgkantoor, als er bij andere teams te veel werk ligt, moeten wij ons het proces eigen maken en daarmee aan de slag. Het is dan mijn taak om het team hierin te faciliteren. De werkzaamheden kunnen variëren van financiën en facturering tot het nakijken van onduidelijkheden in de besteding van een persoonsgebonden budget (PGB). In zo’n geval dan gaan wij dat nakijken om te achterhalen of alles wel aan de regels voldoet.”
Naast faciliteren van zijn team bij Achmea in het geheel, begeleidt Leroy ook tien TPS-trainees in het bijzonder. “De nieuwe trainees zitten hier vaak drie tot zes maanden, en in die tijd help ik ze door middel van coaching en hun eerste kennismaking met de arbeidsmarkt. De begeleiding van mijn kant verschilt met die van de projectmanager in het feit dat de projectmanager zich meer richt op persoonlijke ontwikkeling. Ik kijk meer naar de hulp die nodig is op de werkvloer. Waarin kunnen zij zich verbeteren? Op deze manier hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van mijn collega’s en om ze een zachte landing te geven in de arbeidsmarkt.”
Dit artikel is geschreven door TPS'er Louis Roghair