arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

TPS-VOLUNTEER IN BELIZE

#Vrijwilligerswerk #Student #Stage #ProjectsAbroad
Marije Projects Abroad TPS
Haar steentje bijdragen aan de maatschappij, dat is iets dat Marije graag wil. Als zij de mogelijkheid krijgt om via TPS vrijwilligerswerk in het buitenland te doen, hoeft ze dan ook niet lang na te denken. Op reis gaan en jezelf leren kennen, dat is de missie, Belize de bestemming. Wij spreken Marije over haar avontuur.

Afstuderen bij TPS

Terug in de tijd. Op haar studie Banking & Insurance komt Marije voor het eerst in aanraking met TPS, bij een presentatie op haar hogeschool. “We kregen een sollicitatietraining van recruiters en tijdens die training was het net alsof ik een echt gesprek had. Dat was echt heel leerzaam.” Toch is haar interesse in een baan bij TPS niet meteen gewekt. “Ik dacht dat je bij TPS geen vaste baan kon krijgen. Die zekerheid vond ik wel belangrijk. Maar toen ik me meer verdiepte in TPS, kwam ik erachter dat dat totaal niet het geval was en dat je juist verzekerd bent van een plek op de lange termijn.” 

Vooral de begeleiding en de focus op persoonlijke ontwikkeling spreekt Marije aan. “Het feit dat er echt wordt gekeken naar wat jij wil leren en welke opdracht daarbij past, vond ik heel fijn.” Al snel besluit Marije dat dit het bedrijf is waar zij wil afstuderen. Samen met twee anderen begint ze aan haar afstudeerstage bij TPS. “Ik deed onderzoek naar trends in de markt die invloed hebben op het personeel van TPS. Daarbij keek ik naar hoe het ideale profiel van de ‘medewerker van de toekomst’ eruitziet.” Met een goed gevoel kijkt ze op haar stageperiode terug. “Het was fijn dat we een groepje hadden met andere stagiairs, die precies in hetzelfde schuitje zaten. Verder hadden we twee begeleiders die ons hielpen en kregen we veel vrijheid tijdens het onderzoek, bijvoorbeeld om thuis te werken.”

Op avontuur in het buitenland

Nadat ze haar scriptie met een dikke voldoende heeft afgerond, gaat Marije op reis naar Thailand. Een fijne gedachte is wel dat ze op reis kan gaan terwijl ze na haar stage verzekerd is van een baan bij TPS. “Een rol als hypotheekadviseur of financial planner spreekt me erg aan en het traineeship Bank & Verzekeringen is een goede eerste stap om hier te komen. Dus voordat ik op reis ging, had ik mijn contract al getekend.” Na het zetten van de welbekende krabbel en de reis naar Azië, staat het Projects Abroad-avontuur op de planning. “Ik hoorde van mijn collega Jolieke dat ik kon beginnen met drie weken vrijwilligerswerk in het buitenland. Het leek me tof om eens alleen op reis te gaan en daarbij iets voor de maatschappij te doen. Het feit dat dit kon op kosten van TPS maakte het wel aantrekkelijker, omdat er meestal toch een prijskaartje aan zo’n verre reis hangt.”

Samen met Jolieke zoekt Marije een geschikt project uit. Het wordt uiteindelijk Belize, waar ze gaat werken in een asiel. “Het was een omgeving waar ik sowieso graag heen wilde, want Midden-Amerika vond ik altijd al heel mooi. Daarnaast wilde ik graag met dieren werken.” Voor haar trip heeft Marije een paar leerdoelen voor zichzelf opgesteld. Eén daarvan is leren om alleen te zijn. “Je bent echt op jezelf aangewezen als je alleen naar een vreemd land gaat. Thuis zou ik niet zo snel alleen dingen ondernemen, maar hier ging ik het hele eiland over, om te kijken wat er te doen was, te winkelen en tochten te maken.”

Mensen leven anders en denken anders

Tijdens haar verblijf In Belize verblijft Marije bij een gastgezin. “Het viel me echt op hoe rijk we eigenlijk zijn in Nederland. Een warmwateraansluiting kennen ze daar niet. De vrouw waarbij ik verbleef, woonde in een stacaravan met een aanbouw die mijn slaapkamer was. De eerste nacht daar was er nog een andere vrijwilliger. Privacy was er niet echt, aangezien het toilet niet eens een deur had, maar alleen een gordijn ervoor. En ik heb meerdere kakkerlakken gespot in de badkamer, dat was wel even schrikken.” Gelukkig zorgt de vrouw goed voor haar en kunnen ze het goed met elkaar vinden. “Het was een moeder van drie kinderen, ze was echt heel aardig. Ze was heel open en ik voelde me meteen onderdeel van het gezin.”

Dierenverzorging in het asiel

Haar werk in het asiel bestaat voornamelijk uit het verzorgen van de dieren. “De dag begon om half acht, als ik op de fiets stapte om naar het asiel te gaan. In de ochtend maakte ik vooral de verblijven van de honden en katten schoon. Verder gaf ik de dieren eten en zorgde ik ervoor dat de honden naar buiten gelaten werden. In de middag was ik voornamelijk bezig met het socialiseren van katten en kittens. Ze zijn namelijk best schuw, maar als ze geadopteerd worden moeten ze wel aan mensen gewend zijn. Daar zorgde ik voor.” 

In een asiel werken bevalt Marije, maar ze komt er toch achter dat ze hier niet professioneel iets mee zou willen doen. “Het werk is best leuk, maar ik miste het onderdeel dat je merkt dat je echt iets voor iemand betekent. Dat heb je wel als je bijvoorbeeld een verzekering afsluit voor een klant. Dat was voor mij wel een leermoment.” In haar vrije tijd verkent Marije het eiland en gaat ze snorkelen. “We hebben haaien gespot en het rif was echt heel mooi. Ik zou nog een keer terug willen naar Belize, maar dan neem ik mijn vriend mee. Dan kan ik hem alles laten zien.”

Wat Marije vooral meeneemt uit deze ervaring, is het feit dat het leven er in een ander werelddeel totaal anders uit kan zien. “Mensen leven anders en denken anders, maar hebben het ook prima. Het één is niet beter dan het ander. Veel mensen in Belize hebben hun leven gewijd aan God en leven volgens christelijke normen. Zelf heb ik dat niet, maar als mensen op die manier gelukkig zijn, is het ook goed.” De Projects Abroad reis is volgens Marije zeker een aanrader. “Als je twijfelt, moet je het gewoon doen. Zoek een locatie die je mooi vindt en een project dat goed bij je past en ga gewoon!” 

Wil jij meer weten over vrijwilligerswerk bij TPS?
Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen