Op de middelbare school was geschiedenis al Nieks favoriete vak. “Mijn ouders zeiden vroeger tegen mij: ‘je moet doen wat je leuk vindt’. Daarom ben ik geschiedenis gaan studeren. Na de bachelor trok de wereld van Defensie mijn aandacht. Vandaar de master krijgswetenschappen. Defensie dient een hoger doel en een baan daar heeft maatschappelijk nut.” Iets betekenen voor de maatschappij, dat is de insteek. Toch blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan: als Niek eenmaal klaar is met studeren in 2012, wordt er flink op Defensie bezuinigd. De vacatures die hem interessant lijken, blijven uit. Hier begint het omdenken. “Eerst was ik wel teleurgesteld, maar ik moest toch werken. Dus solliciteerde ik als fietskoerier bij Tempo Team. Daar vonden ze dat ik te hoog opgeleid voor die functie, maar gelukkig hadden ze wel iets anders voor me. Ik kon uitzendwerk doen bij Zorg van de Zaak.” In eerste instantie is het de bedoeling dat Niek de mailachterstanden bijwerkt. Dat gaat hem makkelijk af, dus zoekt hij naar meer uitdaging.
EERSTE STAPPEN RICHTING BUSINESS ANALIST
“Ik ben analytisch opgeleid, dus al snel ging ik kijken naar trends in de mails die ik zag. Wat waren de achterliggende problemen, wat was daar de oorzaak van? Hoe kunnen we de IT-oplossingen aan laten sluiten? Daar hield ik me steeds meer mee bezig. Gelukkig had ik een manager die me daar de ruimte voor gaf. Hij zei: ‘ga maar doen!’ Eigenlijk waren dit mijn eerste stappen als business analist.” Na een half jaar wordt het contract van externe medewerkers op zijn opdracht niet verlengd. Voor Niek betekent het een overstap naar een intern project van Tempo Team. “Ze gingen de planningsafdeling voor het horeca-gedeelte centraliseren. Dat was nu allemaal lokaal geregeld. Mijn taak was om dit te begeleiden. Dat hield in dat ik alle processen in kaart bracht en daarbij keek welke taken er door welke mensen moesten worden uitgevoerd.”
Als dit project is afgelopen, is Niek een tijdje zoekend. “In die tijd zag TPS online voorbijkomen. Ik had door mijn tijd bij Zorg van de Zaak al wat ervaring in de financiële sector. Daarom leek het me logisch om daar een vervolg aan te geven. Bovendien kon ik bij TPS de Wft-certificaten halen die je nodig hebt om in deze branche aan de slag te gaan.” Als hij het hoofdkantoor aan het Amsterdamse Kraanspoor binnenstapt, voelt het meteen goed. “De sfeer sprak me aan en de mensen waren heel vriendelijk. Het sollicitatiegesprek was heel ongedwongen en ontspannen.”
Vol goede moed begint hij aan zijn eerste opdracht. “Bij een zorgverzekeraar beoordeelde ik aanvragen voor hoortoestellen. Per aanvraag kreeg ik 40 seconden de tijd. Het was echt lopende band-werk. Ook nu ging ik kijken wat ik zelf nog meer kon doen om mijn werk leuker te maken. Bij mijn opdrachtgever heb ik aangegeven dat ik meer wilde doen. En ik ben project captain geworden bij TPS, waardoor ik meer connectie had met het bedrijf en mijn collega’s op andere opdrachten. In de gesprekken met mijn projectmanager Suzanne heb ik aangegeven dat ik klaar was voor een volgende opdracht.”
NEXT STEP: TEAM LEAD
En die volgende opdracht komt er, want niet veel later gaat Niek aan de slag bij a.s.r. Hier krijgt hij bij een levensverzekeringenproject de rol van team lead. Zo klimt hij steeds een stap verder, want na een paar maanden staat de volgende opdracht voor de deur. Bij het KYC-center van ING vervult Niek de rol van projectmanager. “Ik zorgde ervoor dat processen binnen het project goed verliepen en gaf leiding aan een team van 15 man.”
Op een gegeven moment wordt hij benaderd door Capgemini. “Ze zagen op LinkedIn dat ik mijn Wft’s had gehaald en ervaring had als business analist. Toen vroegen ze of ik wilde solliciteren. TPS had toen nog geen traject voor business analisten, dus ik besloot het te doen.” Je zal misschien denken dat een rol van business analist onverwachts is voor een oud-student geschiedenis, maar volgens Niek is niets minder waar. “Het heeft allebei te maken met oorzaak en gevolg. Er gebeurt iets en dat heeft verschillende effecten. En die effect hebben ook weer een gevolg. Dus eigenlijk heeft het meer raakvlakken dan je in eerste instantie denkt.”
WERKEN IN IERLAND EN BAHREIN
Via Capgemini pakt hij verschillende grote projecten op. “Mijn eerste project bij de Rabobank was bij de bedrijven-helpdesk, ter ondersteuning van de SEPA-migratie.” Na de opdracht bij Rabobank, gaat Niek aan de slag bij Bank of Ireland. In deze periode vliegt hij regelmatig naar Dublin. “Ik deed daar een IT-transformatie-project voor een nieuwe betaaloplossing.” Na zijn avontuur in Ierland werkt Niek bij ABN Amro, om vervolgens een tweede project bij de Rabobank op te pakken.Tijdens dit project werkt hij samen met een team in India. “We werkten aan het product ‘Rabo betaalverzoek’. Een gedeelte van het team zat in Utrecht, het andere deel in India. Toen ben ik ook naar India afgereisd. Voor mij een leerzaam moment, want alles gaat daar heel anders dan hier in Nederland. De manier van werken is heel hiërarchisch. Als je zo’n team goed wil aansturen, moet je wel werken volgens de gebruiken die daar gelden. Daar heb ik veel van geleerd.”
Na bijna vier jaar bij Capgemini, wordt Niek door Mobiquity gevraagd voor een project in Bahrein. “Hier was een team bezig om een nieuwe digitale bank te bouwen, gebaseerd op de laatste innovaties. Het leek me een mooie kans. Ierland was alweer een jaar geleden en het leek me wel tof om weer naar het buitenland te gaan.” Niek besluit ervoor te gaan. Toch loopt dit nieuwe hoofdstuk in zijn carrière anders dan verwacht. “Ik was daar product owner, maar ik vond het helemaal niet leuk. Ik voelde me echt de ingehuurde hulp. Mensen uit Bahrein hebben connecties, daarom zijn de managers. Maar ze kennen de inhoud niet. De developers kijken naar jou als product owner, maar doen wel alles op hun eigen manier. Daarbij werd ik soms gewoon denigrerend behandeld, dat was niet oké.”
DE WERELD VAN BLOCKCHAIN
Het blijkt geen match te zijn, dus wordt Niek overgeplaatst naar een ander project. Als dit project is afgelopen, komt Corona net om de hoek kijken. “Er was tijdelijk geen werk, dus toen heb ik een paar maanden thuisgezeten. Dat vond ik helemaal niks, want ik wil iets te doen hebben. Dus werd solliciteren en een nieuwe baan vinden mijn prioriteit.” In die periode ziet hij een vacature voor product owner op het gebied van blockchain bij ING voorbijkomen. “Toen ik solliciteerde, kreeg ik te horen dat de rol al vervuld was. Maar ze zochten nog wel iemand voor de functie van product manager. Al snel kon ik op gesprek komen en binnen no-time kon ik al beginnen.”
Binnen deze functie is hij verantwoordelijk voor de IT-infrastructuur van DLT, een verzamelnaam van blockchain. “Ik zorg ervoor dat er een visie is op de ontwikkeling van een bepaald product. Met als doel dat mensen het product gaan gebruiken en dat het een succes wordt. Blockchain is een fantastische stap in technologie, waar je hele toffe dingen mee kan doen. Ik kan niet delen met wat voor projecten we precies bezig zijn, maar wat ik wel kan zeggen is dat we de komende jaren echt nog een enorme technologische vooruitgang gaan maken. Dan wordt handel verder geoptimaliseerd en worden processen geautomatiseerd. Dat ik daar een grote rol in speel, vind ik heel tof.” Bovendien is hij in deze job elke dag bezig met nuttige dingen voor de maatschappij. En zo is de cirkel rond.
Nu hij als alumni terugkijkt op zijn tijd bij TPS, denkt hij vooral aan alle activiteiten waar hij aan mee heeft gedaan. “Project captain avonden, evenementen en Wft-klassen: als het kon, was ik erbij. Ook heb ik samen met een aantal collega’s een innovatieve denktank opgezet, die we TPS X noemden. Ik geloof erin dat je op deze manier verder komt. Werken kan iedereen, je moet meer doen dan alleen het werk dat er van je verwacht wordt. Aanwezig zijn, je mening geven, meedenken en het bedrijf laten groeien: dat zorgt ervoor dat je opvalt en kansen krijgt. Vragen stellen, mezelf openstellen voor nieuwe ideeën en nieuwsgierig zijn: dat heeft me gebracht tot waar ik nu ben.”
Enthousiast over TPS?