arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Banken & Verzekeren

TPS alumni: van acceptant naar ondernemer

#alumni #Carrière #Eigenbedrijf
Jan Slot TPS
Na zijn studie begon Jan bij TPS. Dat hij bij een bank aan de slag wilde, wist hij allang. Alleen bij welke organisatie of in welke functie, dat was hem nog onbekend. Nu, vijf jaar later, is hij ondernemer en heeft hij een eigen hypotheekadvieskantoor. Ook geeft hij Wft-trainingen aan nieuwe TPS’ers. Wij spraken hem over de stappen die hij heeft gezet.

Vol enthousiasme loopt Jan het Amsterdamse Kraanspoor binnen. “Het is wel veranderd sinds ik hier voor het laatst was”, grijnst hij. Tijdens Wft-trainingen is Rotterdam namelijk zijn standplaats. Wanneer hij door het kantoor loopt, wordt hij door iedereen begroet. “Hey Jan, vertrouwd gezicht!” Het moge duidelijk zijn: Jan is nog lang niet vergeten door TPS’ers. 

Ondernemer worden was oorspronkelijk geen levensdoel voor Jan. Tijdens zijn studie Rechten had hij maar één toekomstdroom: rijk worden. “Dat is allang niet meer zo, maar dat leek toen belangrijk. Ik dacht dat ik bij een bank dit doel snel kon behalen.” Als hij zowel zijn bachelor- als zijn masterdiploma op zak heeft, is het tijd om te kijken naar wat zijn volgende stap wordt. “Op Google zocht ik naar traineeships. Dat leek me een goed idee, omdat je zo op verschillende plekken terecht komt en kunt kijken wat je leuk vindt en wat niet.” 

Start als hypotheekacceptant

TPS valt hem meteen in positieve zin op. “De sfeer was meteen goed toen ik binnenkwam. Het voelt heel huiselijk en gezellig, alsof je bij een vriendenclub over de vloer bent. Ik ben ook bij andere detacheerders op gesprek geweest, maar daar voelde het net alsof ik in een ziekenhuis stond. Saaie grijze muren, mensen die alleen maar gericht zijn op geld. Dat is bij TPS totaal anders.” Na twee positieve sollicitatiegesprekken gaat Jan aan de slag bij zijn eerste opdrachtgever, Welcium in Hoorn. Hier werkt hij als hypotheekacceptant. 

Binnen deze functie houdt hij zich bezig met het beoordelen van hypotheekdossiers. Zo zit hij als het ware tussen de hypotheekadviseur en de bank in. Al snel ervaart Jan een bepaalde vorm van ongeduldigheid. “Ik wil snel meer leren en meer doen. Soms vond ik het acceptantenwerk wel saai en wilde ik verder. Dat was mijn uitdaging en dat heb ik me wel moeten beseffen. Je begint onderaan de ladder en pas als je wat laat zien, kom je verder.” Gelukkig voor hem heeft zowel TPS als Welcium al snel door dat Jan meer in zijn mars heeft. Hij wordt procescoach. 

Overgenomen door Delta Lloyd

Na een aantal maanden bij Welcium gaat zijn leercurve stijl omhoog. Het is tijd voor een volgende stap, in de vorm van een nieuwe opdracht. Delta Lloyd is voor Jan de tweede opdrachtgever binnen zijn TPS-carrière. Hier voelt hij zich meer op zijn plek. “De sfeer op de eerste opdracht paste niet helemaal bij mij. Bij Delta Lloyd was dat anders.” De match tussen Jan en Delta Lloyd is zo groot, dat ze hem een voorstel doen om in vaste dienst te komen. Hij besluit op het voorstel in te gaan en neemt afscheid van TPS. 

Bij Delta Lloyd krijgt Jan de kans om zijn Lean green belt te halen. Daarnaast zet hij een onboardingstraject op voor nieuwe hypotheekacceptanten. Bijna twee jaar later is het tijd voor een volgende stap: Jan gaat werken als senior acceptant en procescoach bij ABN AMRO. “Ik was veel bezig met hoe we dingen op de afdelingen konden verbeteren en vernieuwen.” Toch komt na een tijd zijn leergierige ongeduld weer om de hoek kijken. “Ik heb uitdaging nodig. Ik wil op mijn bek gaan, daar leer ik van.” Al snel dient zich een nieuwe kans aan: Jan wordt teammanager. Het lijkt een mooie stap vooruit, maar toch voelt het voor hem niet helemaal goed. “Ik ontdekte dat ik niet goed aard in een politieke omgeving. Ik heb daar geen radar voor en zeg te veel wat ik vind. Daardoor voelde ik me heel onzeker binnen deze rol.”

Al weet je ergens niet zoveel van, als je de juiste drive hebt en je er echt voor wil gaan, dan lukt het

Die onzekerheid gaat aan hem vreten. “Ik heb mijn baan opgezegd, terwijl ik net een dochtertje had gekregen. Daar was mijn vrouw natuurlijk niet zo blij mee, maar die zag ook in dat ik zo niet gelukkig zou worden.” Het kan geen toeval zijn dat hij een maand nadat hij zijn ontslag indient, gebeld wordt door een connectie. “Zij vroegen mij of ik wilde werken aan de lancering van een nieuw hypotheekproduct. Voor mij een enorme kans, maar ik kon dit project niet in loondienst doen. Als ik ‘ja’ zou zeggen, moest ik als zelfstandige aan de slag. Dat is achteraf gezien de beste keuze die ik ooit heb gemaakt.”

Zoveel mogelijk fouten maken

Het eerste wat zijn nieuwe opdrachtgever tegen hem zegt is: “Jan, ik wil dat je zoveel mogelijk fout doet, zodat het product perfect is als we het op de markt brengen.” Het geeft hem enorm veel vrijheid. “Ook al weet je ergens niet zoveel van, als je de juiste drive hebt en je er echt voor wil gaan, dan lukt het gewoon. Ik heb geleerd: ga maar uitzoeken hoe iets werkt. Misschien doe je er langer over dan iemand die het al weet, maar uiteindelijk lukt het.” Na maanden hard werken is het zover: het nieuwe hypotheekproduct gaat de markt op en zijn opdracht zit erop. 

“Ik had in korte tijd zoveel kennis opgedaan waarvan ik wist dat ik er meer mee kon. Toen besloot ik mijn eigen hypotheekadvieskantoor op te zetten. Onder deze noemer geef ik nu mensen hypotheekadvies en verzorg ik Wft-trainingen.” Die twee dingen lijken misschien totaal verschillend, maar voor Jan gaat het voornamelijk om één ding: mensen verder helpen. Of dat nu met advies over hun hypotheek of het behalen van hun Wft-certificaat is. “Dat is het verschil tussen mijn dienstverlening en die van de hypotheker om de hoek: hij wil geld verdienen, ik wil een relatie opbouwen en jou als klant verder helpen.” 

“Werk hard en durf te vallen”

Het feit dat de cirkel weer rond is nu hij trainingen bij TPS geeft, geeft Jan een goed gevoel. “Het voelt alsof ik terug ben gekomen bij het bedrijf waar ik mijn start mocht maken. Ik vertel dat ook altijd tijdens mijn trainingen: vijf jaar geleden zat ik op de plek waar jullie nu zitten. Ik heb veel stappen gezet de afgelopen jaren. Het is niet altijd goed gegaan, maar dat kan ook niet.” Als hij de vraag krijgt over wat hij andere TPS’ers mee zou willen geven, hoeft Jan niet lang na te denken. “Als je een droom of doel hebt, moet je je niet laten afleiden door je angst om op je plaat te gaan of mensen die zeggen dat jij het niet kan. Doe het gewoon. Het is een kwestie van hard werken en durven vallen.”

Van zijn tijd bij TPS heeft hij in ieder geval een hoop geleerd. “Vooral van de gesprekken met Jelle en Sandra, als we het hadden over mijn drang om altijd meer te willen. Die zeiden: leuk dat je veel wil en veel kan. Maar als je altijd vooraan rent, mis je de hele groep achter je. Daar ben ik me nu meer van bewust. Je hebt andere mensen nodig. Laatst heeft iemand een marathon binnen twee uur gelopen, maar dat kon alleen met behulp van andere mensen. Dat is het belangrijkste.”   

Ben jij een TPS'er en wil je een startershypotheek afsluiten? Jan geeft zijn oud-collega's 20% korting op hun factuur. Bekijk de website van Starteradviseur voor meer informatie. 

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen