arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

STICHTING SIA: GOLFEN VOOR EEN GOED DOEL

#StichtingSIA #SIAgolfdag #Goeddoel
Stichting SIA golfdag
Op 17 mei vindt het golfevent van Stichting SIA plaats. Tijdens dit event haalt de stichting donaties op voor jongeren met hersenletsel. We zijn trots om oprichter Sivan een TPS’er te noemen, vandaar dat we dit event sponsoren. Vandaag lees je meer over het verhaal achter Stichting SIA en het golfevent.

Stichting SIA (Siv in Actie) zet zich sinds 2017 in voor jongeren tussen de 20 en 35 jaar die NAH (niet aangeboren hersenletsel) hebben. Omdat hersenletsel meestal niet voorkomt onder jongeren, is het revalidatieproces vooral gericht op een oudere doelgroep. Sivan, die zelf op 26-jarige leeftijd hersenletsel heeft opgelopen, heeft hier veel moeite mee. “Ik vond het revalideren verschrikkelijk, omdat ik niet onder leeftijdsgenoten was en twee jaar lang niet kon praten.” Het personeel van het revalidatiecentrum was ervan overtuigd dat Sivan bang of onzeker is. "Ik kon toen niet uiten wat ik wilde. Ik was niet bang of onzeker, ik wilde gewoon niet omringd zijn door enkel vijftigplussers. Dit omdat ik geen activiteiten kon doen die bij mijn leeftijd hoorden en niks kon ondernemen met leeftijdsgenoten. Doordat ik niet kon uitleggen wat mij dwars zat en wat ik wilde, voelde ik me gevangen in mijn eigen lichaam.”

Na drie jaar revalideren hoort Sivan dat hij niet meer kan werken en voetballen. Hieraan toegeven is het laatste wat hij wil. “Familie en vrienden namen mij in bescherming en vertelden dat ik rustig aan moest doen, terwijl ik de instelling had om gewoon weer te gaan voetballen en werken. Meerdere mensen bleven mij wijsmaken dat ik niets meer zou kunnen. Na een revalidatie van twee jaar word je losgelaten met de boodschap dat ze je niet verder kunnen helpen. Ik viel in een soort zwart gat.” Na het zien van neuroloog Erik Scherder bij De Wereld Draait Door, besluit de tante van Sivan een gokje te wagen. Ze stuurt hem een brief met hierin het verhaal van Sivan en vraagt om hulp. Tot haar verbazing neemt Erik Schreder contact met haar op. Sivan krijgt hierdoor de kans om zijn verhaal te doen. Erik verwijst hem door naar de Edwin van der Sar Foundation. Hier wordt Sivan onderdeel van een class. Deze class bestaat uit een groep jongeren tussen de 18 en 30 jaar met NAH. De jongeren zijn ambitieus en hebben de drive om een succesvolle toekomst tegemoet te gaan. Ze krijgen intensieve begeleiding van een job-coach, studiebegeleider en een sporttrainer. Tijdens de class komen de jongeren in aanmerking voor aantrekkelijke stages en ontmoetingen met professionals. Dit resulteert erin dat de jongeren een kans krijgen in het bedrijfsleven.  “Na mijn herstel zat ik op een dag in de auto en bedacht ik me dat ik iets terug wilde doen voor de maatschappij en de Edwin van de Sar foundation”. Vanuit deze gedachte en dankbaarheid besluit hij Stichting SIA op te richten.

Deze donaties zijn bouwstenen om het revalidatieproces voor jongeren met hersenletsel te verbeteren

Stichting SIA organiseert sportevenementen met als doel zoveel mogelijk donaties op te halen. Deze donaties zijn bouwstenen om het revalidatieproces voor jongeren met hersenletsel te verbeteren. Sivan besluit om zich voornamelijk te richten op de organisatie van sportevenementen, omdat fit zijn en blijven er bij hem met de paplepel is ingegoten. Ondanks dat zijn hart sneller gaat kloppen van tal aan sporten, kiest hij ervoor om golfevenementen te organiseren. “Golfen was na mijn revalidatie een soort therapie voor mij.” Vol frustratie slaat Sivan tientallen golfballen over de groene velden. Wanneer hij merkt op dat het golfen hem echt helpt, lijkt het hem gaaf om anderen hier ook bij te betrekken door golfevenementen te organiseren. Zelf gaat Sivan geen balletje slaan op 17 mei, aangezien hij druk is met de organisatie. Wel is hij aanwezig om in gesprek te gaan met deelnemers. Vol trots en enthousiasme gaat hij in gesprek met de mensen over de stichting maar ook over de beleving van de dag zelf.

Tijdens de golfdag vindt er een groot toernooi plaats. Omdat niet iedereen een ervaren golfer is, volgen beginners een clinic. Tijdens deze clinic leren ze de basisinformatie over de sport. De echte kenners mogen meteen de baan onveilig maken tijdens het toernooi. De dag wordt drukbezocht: zowel TPS’ers als klanten en relaties van Sivan doen mee voor het goede doel. Na het golfen is het tijd om te genieten van een gezellige barbecue, een borrel en een loterij. De opbrengst van deze dag gaat naar het Radboud UMC in Nijmegen, waar wordt geïnvesteerd in iPads met software om jonge mensen met hersenletsel te trainen. Daarnaast investeren ze in moderne hometrainers en loopbanden, zodat de jongeren ook fysiek meer kunnen trainen. Het andere deel van de opbrengst van de golfdag gaat naar de Edwin van der Sar Foundation en wordt goed besteed aan de class waar Sivan zelf ook ooit inzat. 

Tijdens en na zijn revalidatie is Sivan alleen maar doorgegaan met knokken voor zijn doel: terugkeren naar het bedrijfsleven en het sportveld. Eigenlijk heeft hij nog niet vaak stilgestaan bij wat hij allemaal heeft bereikt. “Ik ben heel gelukkig en ik koester wat ik heb. Ondanks dat ik zo gelukkig ben, heb ik de gewoonte om alsmaar door te knokken. Hierdoor vergeet ik af en toe wat ik allemaal al heb bereikt.” Glimlachend vertelt Sivan dat hij het heel mooi vindt dat hij jongeren kan helpen na hun hersenletsel. Het ideaalbeeld voor Sivan is ervoor zorgen dat er intensieve revalidatie gerealiseerd wordt. Hierbij wil hij ieder individu een revalidatie aanbieden die precies bij haar of zijn wensen past. “Hiervoor moeten we nog meer geld inzamelen, het kost namelijk veel geld en tijd om dit te organiseren. Maar dat is het allemaal waard.”

Als hoofdsponsor van het evenement heeft TPS veel bewondering voor Sivan. Zijn wilskracht en behulpzaamheid zijn kenmerken die wij onwijs waarderen. We wensen Sivan veel succes tijdens het golf event!

Enthousiast over TPS?

Lees één van onze andere verhalen