arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Stelvio: fietsen voor het Daan Theeuwes Centrum

#Sport #Goeddoel #ontwikkeling
Stelvio TPS
Nog iets meer dan een week en dan is het zover: dan trotseren 15 TPS’ers de hoogste Italiaanse bergpas Passo dello Stelvio op hun fiets. Zij nemen deel aan de Esperienza Stelvio 2018 van Stichting Bike4Brains met 30 andere deelnemers en worden die dag bijgestaan door een aantal vrijwilligers. Dit doen ze niet zomaar: iedere fietser heeft de afgelopen weken hard gewerkt om sponsorgeld op te halen voor het goede doel van dit jaar, het Daan Theeuwes Centrum in Woerden. TPS neemt je mee in het verhaal achter dit goede doel.

Daan Theeuwes was 23 jaar toen hij een ernstig scooterongeluk kreeg. Nadat er meteen een operatie werd uitgevoerd en hij drie keer een hartstilstand kreeg, was zijn prognose verre van optimistisch. Er volgden nog zeven andere operaties en Daan lag wekenlang in een diepe coma. Pas na twee maanden kwam hij verder tot bewustzijn en sprak hij zijn eerste woord. 

Acht maanden lang volgde hij een revalidatietraject in Nederland. Na die tijd kon hij niet zelfstandig lopen, zijn rechterarm en –hand niet gebruiken en had hij problemen met zijn geheugen. De enige optie die hij kreeg, was om naar een verpleeghuis of woongroep overgeplaatst te worden. De ouders van Daan, Adriaan en Dominique, hadden ondertussen een team van experts bij hun situatie betrokken. Zij waren erover eens dat er meer mogelijkheden voor Daan waren, maar dan wel met intensieve revalidatie in een verrijkte omgeving. Dit was alleen niet in Nederland beschikbaar. 

In Amerika vond de familie wat zij zochten bij het Shepherd Center in Atlanta, een van de meest toonaangevende revalidatiecentra in de wereld. Hier begon Daan opnieuw aan zijn revalidatie. Hij volgde vijf uur therapie per dag en werkte keihard aan zijn herstel. Na negen maanden ging Daan weer terug naar Nederland: hij kon lopen, zijn rechterarm en –hand weer deels gebruiken en had nu een tweetalige grote woordenschat. Momenteel revalideert hij nog steeds, maar minder intensief. Het is zijn doel om binnenkort weer te gaan studeren en over een paar jaar de Marathon van New York te rennen. 

De ervaringen van Daan vormen de basis voor het oprichten van het Daan Theeuwes Centrum. De familie wil de kansen die Daan heeft gehad, bieden aan iedereen met ernstig hersenletsel. Dit zodat zij stappen kunnen maken die het verschil maken. Op 3 september opent het centrum in Woerden. Er kunnen 45 jongeren in de leeftijdscategorie van 16 tot 30 terecht in het centrum. De jongeren volgen een programma van zes weken met intensieve revalidatie, waarbij alles gericht is op progressie en optimaal herstel.  

Wil jij onze TPS’ers en daarmee het Daan Theeuwes Centrum steunen? Je kunt nog doneren! Sponsor een specifieke deelnemer of doe een algemene donatie. 

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen