arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken

Stand up: Beweeg tijdens je werkdag

#Bewegen #kantoorbaan #Healthylifestyle
Beweging op het werk TPS
Je leest het in alle kranten, ziet het voorbijkomen op blogs en op je werk heb je het vast wel eens gehoord: ‘zitten is het nieuwe roken’. De hele dag zitten is slecht voor ons: uit onderzoek blijkt dat mensen die een zittend beroep hebben, meer kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende beweegt, zelfs op een drukke kantoordag? TPS geeft je een aantal tips.

1. Voeg beweging toe aan je werk
Je bent bezig met het bijwerken van je mailbox. Dit doe je natuurlijk achter je bureau. Hoewel, zo natuurlijk hoeft dat niet te zijn: e-mails kun je ook prima beantwoorden als je staat. Probeer dit routinematig te doen: zo raak je er vanzelf aan gewend dat je altijd een half uurtje staat, terwijl je meteen je inbox bijwerkt. Hetzelfde geldt voor telefoongesprekken: leer jezelf aan dat je opstaat als je iemand belt. Zo heb je meteen wat beweging te pakken.

2. Vergaderingen kunnen ook lopend
Heb je een meeting met een collega? Waarom zou je dan aan een tafel gaan zitten? Je kunt net zo goed lopend vergaderen. Dan kan je meteen naar dat ene koffietentje lopen, om een lekkere cappuccino to go te halen.

3. Gebruik je pauze als beweegmoment
Tijdens je pauze heb je alle tijd om even te bewegen. Natuurlijk kun je het standaard blokje om te voet afleggen, maar je kunt jezelf (en je collega’s) ook uitdagen. Neem bijvoorbeeld je hardloopschoenen mee naar kantoor en leg 5 kilometer af. Of organiseer één keer in de week een mini-bootcamp tijdens jullie pauze. Zo heb je na de pauze genoeg energie om weer aan de slag te gaan!

4. Neem je reis onder de loep
Ga je iedere dag met de bus naar je werk? Bekijk eens of er een alternatief is, zoals de OV-fiets. Dit is een goedkoop én gezond vervoersmiddel. Pak je de auto? Ook dan kun je jezelf dwingen om meer te bewegen, door bijvoorbeeld je auto eens wat verder weg te parkeren en het laatste stuk te lopen.

5. Gebruik een stappenteller of app
Een stappenteller kan je helpen om bij te houden hoeveel je beweegt. Op de meeste stappentellers kun je zelfs reminders instellen om na zoveel tijd weer even te bewegen. Zo voorkom je dat je te lang achter elkaar blijft zitten. Wil je geen stappenteller om? Dan kun je een app gebruiken die hetzelfde voor je doet. Voorbeelden van dit soort apps zijn Standland en Stand Up!  

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen