arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leven

Skip je winterdip

#Tips #Healthy #winter
Tips tegen winterdip TPS
Vandaag, op de kortste dag van het jaar, begint officieel de winter. Dat betekent: drie truien onder je winterjas aandoen en in het donker weggaan én thuiskomen. We zijn soms sneller hongerig, moe en somber. Oftewel: je kan te maken krijgen met een winterdip. Je winterdip verslaan? TPS geeft je zes tips:
 1. Ga naar buiten
  De winter kan soms regenachtig en grijs zijn, maar er zijn genoeg zachte en zonnige dagen. Benut deze dagen optimaal en ga lekker naar buiten. Zo neem je weer wat vitamine D op en ben je ook nog eens gezond bezig. Is het toch slecht weer? Zorg dan voor warme kleding, neem een paraplu mee en trotseer het weer. Des te lekkerder is het om bij thuiskomst een warme kop thee of chocomelk te drinken.

   
 2. Sport je fit
  Het kan natuurlijk nooit kwaad om wat meer te bewegen, maar wat blijkt: sporten helpt zeker bij een winterdip. Door te sporten in de buitenlucht sla je twee vliegen in één klap: beweging en frisse lucht. Rol jij jouw yogamatje liever binnen uit? Geen zorgen, ook een uurtje thuis trainen doet veel goeds voor hoe je je voelt. Beweeg én chill. Want ook ontspannen is belangrijk. Plan tussen je activiteiten door wat tijd in om te relaxen of iets voor jezelf te doen.

   
 3. Slaap voldoende
  Tijdens de donkere dagen kan je slaapritme wat in de war raken. Zorg daarom voor een goed dag- en nachtritme, door bijvoorbeeld een avondritueel op te bouwen. Doe bijvoorbeeld wat rek- en strekoefeningen, zet je gedachten op papier en leg je kleren klaar voor de volgende dag. Het kan helpen om ’s avonds eerder je telefoon weg te leggen. Het vermijden van blauw licht is namelijk belangrijk voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. En wie weet val jij wel beter in slaap na een rondje hardlopen of een warme douche.
   
   
 4. Eet gezond 
  Ga jouw winterdip te lijf met gezond eten. Spoiler alert: er bestaat geen product dat je de winter doorhelpt. Omdat er niet één product is dat alle voedingsstoffen bevat die je nodig hebt, is ook in de winter gezond en gevarieerd eten een must. Hoe verleidelijk die chocoladekerstkransjes ook zijn, je krijgt er vaak weinig energie van. Eet liever een stuk fruit of neem een handje noten.  
   
 5. Breng het zonnetje in huis
  Uit onderzoek blijkt dat een daglichtlamp ons een betere stemming en meer energie kan bezorgen. De naam verraadt het al, een daglichtlamp straalt licht uit dat vergelijkbaar is met natuurlijk daglicht. Door een daglichtlamp op tafel te zetten tijdens het ontbijt, trakteer je je lichaam op het licht waar het zo naar snakt. Sommige daglichtlampen kunnen ook als wekker worden gebruikt. Dus heb je in de winter net even wat meer moeite met opstaan? Dan is een wake-up light wat voor jou. Een wake-up light bootst de zonsopkomst na. Doordat het licht van de lamp steeds feller gaat branden, word je op een natuurlijke manier wakker. Rise and shine!
   
 6. Luister naar muziek
  Last but not least: muziek! Zet eens wat vrolijke liedjes aan. Muziek bevordert namelijk de aanmaak van dopamine, ons zogenoemde gelukshormoon. Dat zorgt voor een goede stemming en een blij gevoel. Wist je trouwens dat we met koud weer meer behoefte hebben aan nostalgie en mooie herinneringen? Houd dat in gedachte bij het opstellen van jouw happy playlist.

Het klinkt simpel: ga naar buiten, blijf sporten, slaap voldoende en eet gezond. Kortom: zorg goed voor jezelf. Hoewel de meesten van ons hier best goed in slagen, blijft het toch een uitdaging om onze winterdip echt de baas te worden. Onze bonustip is daarom: praat erover. Mochten bovenstaande tips niet werken, vraag dan eens aan vrienden en familie hoe zij omgaan met deze koude winterdagen. Dus: hoe wapen jij je tegen de winterblues?

 

Enthousiast over TPS? 
Lees één van onze andere verhalen