arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leven

Rondreizen door Vietnam

#reizen #Avontuur #Vietnam
Tim reis Vietnam TPS
Tim is een echte reisfanaat: eerder maakte hij al een rondreis naar Bali en vlak voordat hij bij TPS begon, ging hij naar de Verenigde Staten. Onlangs maakte hij een grote reis naar Vietnam, samen met zijn vriendin Gabriella. Vandaag deelt hij zijn reisverhaal.

Dat Vietnam hun bestemming is, staat allang vast. Voornamelijk vanwege de prachtige natuur. Naast de natuur is de cultuur voor Tim een belangrijk element: niks is mooier dan ontdekken hoe mensen aan de andere kant van de wereld leven. Samen met zijn vriendin reist hij af naar het Zuid-Oosten. Dit wordt hun laatste trip met z’n tweeën, want in de zomer verwachten ze hun eerste kindje samen. Een bijzondere reis dus!

Samen vliegen ze naar Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Lang blijven ze niet in deze grote stad: eerst zijn ze namelijk op zoek naar rust. Een vier uur durende busreis brengt ze naar Halong Bay, een prachtige baai in Noord-Vietnam. Hier zijn grote berglandschappen te zien, waar Tim en Gabriella langsvaren tijdens een boottocht. Tijdens deze boottocht wordt er een heldendaad verricht: een van de Koreaanse passagiers is iets te overmoedig als er gevraagd wordt of iedereen kan zwemmen. Hij springt in het water en komt al snel tot de conclusie dat zijn zwemskills toch niet voldoende zijn. Tims vriendin Gabriella twijfelt geen moment en springt het water in om hem te helpen. Een andere reiziger gooit hen een boei toe en samen brengen ze de man weer terug naar de boot.

In Halong Bay bezoeken ze ook een apenrotseneiland, waar apen de hoofdbewoners zijn. Om hoger te komen, moet het tweetal als een stel apen naar boven klimmen. Iets wat voor de zwangere Gabriella best een uitdaging is, maar gelukkig gaat alles goed en bereiken ze zonder problemen de top. Hier hebben ze een prachtig uitzicht over meerdere kleine eilandjes.

Als ze weer veilig op de kade staan, zoeken ze een hotel uit voor hun volgende bestemming: Ninh Binh, een betoverend plattelandsgebied met prachtige rijstvelden. In Ninh Binh huren ze een scooter om snel op allerlei plekken te komen. Zo gaan ze naar de Hang Mua tempel, die ze bereiken door een gigantische trap te beklimmen. Bovenaan geniet het tweetal van het uitzicht over het landschap. Verder gaan ze ook hier met een boottocht mee. Een oud vrouwtje is die dag hun schipper. Moeiteloos roeit ze vele kilometers door de rivier. Onderweg varen ze door verschillende grotten, waarvan sommigen zo klein zijn dat het bootje er maar net tussen past. Uitrusten doen ze ook, in de biertuin bijvoorbeeld. Hier geniet Tim van heerlijke speciaalbiertjes en komen ze andere backpackers tegen.

Er is paniek in de tent: dit beest moet gevangen worden

Vanuit Ninh Binh nemen ze de nachtbus naar Hoian. De bus is ingericht met slaapplekken, alleen komt van slapen weinig terecht. Er zitten veel gaten in de Vietnamese wegen en de chauffeur schroomt niet om vaak te toeteren. Opgelucht stappen ze 14 uur later de bus weer uit, klaar om Hoian te verkennen. Deze stad is ingericht op toeristen: er zijn veel eettentjes, barretjes en boetiekjes. Gabriella ziet haar kans schoon om te shoppen, terwijl Tim alweer druk bezig is met plannen bedenken voor de volgende bestemming.

Dat wordt Mui Ne, een kustplaats in het Zuiden. Hier permitteert het stel zich een luxe verblijf: ze verblijven in een luxe hotel, met een zwembad dat overloopt in het strand. Elke dag hebben ze een uitgebreid ontbijt en er is voldoende tijd om lekker te relaxen en even bij te komen. Tijdens een nacht wordt die relaxte vibe ruw verstoord, als Tim wakker schrikt van een prikkend gevoel in zijn rug. Gabrielle checkt wat er is gebeurd, maar ziet alleen een klein rood stipje op zijn rug. Wanneer Tim de plek inspecteert in de badkamerspiegel, begint Gabriella ineens te gillen: “TIM! Een duizendpoot!” Het lange insect kruipt dwars over hun bed. Er is paniek in de tent: dit beest moet gevangen worden. Uiteindelijk krijgt Tim hem te pakken en zet hij de ongewenste bezoeker weer buiten.

Op de duizendpoot na hebben ze een relaxte tijd in Mui Ne. Toch liggen Gabriella en Tim niet de hele dag bij het zwembad, aangezien ze niet houden van niks doen. Ook hier huren ze een scooter en trekken ze erop uit. Zo bezoeken ze de zandduinen, trekken ze naar verschillende stranden en pakken ze een foodfestival mee. Vanaf Mui Ne gaan ze door naar Ho Chi Minh City. Dit gebied staat bol van de geschiedenis: een groot deel van de Vietnamoorlog heeft zich hier afgespeeld. Eerst bezoeken ze de Mekong Delta, een soort markt op een rivier. In verschillende kleine bootjes worden lokale etenswaren verkocht. Later staat een bezoek aan de Cu Chi-tunnels op het programma. 

Om in de tunnels te komen, moeten ze eerst door een smal luik. De tunnels zijn nauw: Tim kan niet rechtop staan en moet gebogen doorlopen. Het verhaal achter de tunnels maakt diepe indruk: mensen hebben hier jaren geleefd en gewoond in tijden van oorlog. Het voelt wel plezierig om weer rechtop te kunnen lopen als ze de tunnels uit zijn.

De volgende dag reizen ze weer terug naar Hanoi, waar ze nog twee dagen de stad verkennen. Daarna is het moment daar: ze nemen het vliegtuig terug naar Schiphol. Thuis stilzitten is geen optie: meteen denken ze al na over een volgende reis. Argentinië staat hoog op de lijst, aangezien Tims oma hier vandaan komt. Thailand is een goede tweede optie. Of wordt het toch een reis naar een ander gedeelte van de Verenigde Staten? De tijd zal het leren. Dat de baby van Tim en Gabriella veel van de wereld gaat zien, staat vast.

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen