Robins herfstige pompoensoep
Ingrediënten:
- 1 flespompoen
- 1 zoete aardappel
- 1 grote witte ui
- 1 halve winterpeen
- Halve rode peper
- 2 partjes verse of gedroogde knoflook
- 1 glas verse jus d´orange
- 2 blokjes kipbouillon en 1 liter water (of groentebouillon voor de vega-variant)
- 1 ½ eetlepel currypasta
- 1 theelepel komijnpoeder of zaadjes
- Klein pakje of blikje kokosmelk
- Kokosolie of andere oliesoort
- Optioneel: verse koriander
- Optioneel: volle yoghurt of creme fraiche
- Optioneel: vijfkruidenpoeder
- Optioneel: citroenblaadjes
Bereiden:
1. Doe de olie in een soeppan en start met het schoonmaken van de groenten. Verwijder de zaadjes, de boven- en onderkant en eventuele lelijke plekjes op de pompoen. Snijd deze in grove stukken, doe ze in de pan en zet het vuur zachtjes aan.
2. Schil de zoete aardappel en snijd ook deze in grote stukken. Voeg de stukken toe aan de pompoen. Rasp de wortel of maak hem goed schoon en doe de helft (of meer als dat beter uitkomt) in de pan. Maak de ui schoon, snijd deze in een paar grote stukken en voeg de ui toe bij de andere groenten. Halveer de rode peper en voeg de stukjes met zaadjes toe. Zet alvast een liter water op voor de bouillon die je zo gaat maken.
3. Roer de groenten goed door elkaar en laat ze 10 minuten glazig worden.
4. Voeg dan de currypasta, komijn en eventueel citroenblaadjes en vijfkruidenpoeder toe. Roer het geheel door elkaar en voeg het water met twee blokjes bouillon toe. Roer goed door elkaar en laat het 20 à 30 minuten zachtjes koken met de deksel er net niet helemaal op. Doe dit totdat al je groente zacht is.
5. Prik met een vork in de grootste stukken om te controleren of alle groente gaar is.
6. Haal eerst de citroenblaadjes eruit (als je deze hebt gebruikt). Voeg de kokosmelk toe en pureer het geheel tot een gladde soep. Voeg de jus d'orange toe.
7. Serveer de soep met verse koriander en een lepel volle yoghurt of crème fraiche. Eet smakelijk!
Enthousiast over TPS?