arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leven

Q&A: Bas Mouter

#ontwikkeling #reizen #voetbal #experience
Traineeship, voetbal in Amerika
Bas Mouter begonnen als trainee, maar inmiddels accountmanager bij TPS. Voordat Bas aan zijn TPS-carrière begon vertrok in 2011 voor twee maanden naar Amerika om daar voetbaltraining te geven. Tijdens deze reis heeft Bas zich op professioneel en persoonlijk vlak positief ontwikkeld. Deze groei neemt hij nog dagelijks mee in zijn dagelijkse werkzaamheden bij TPS. In deze Q&A lees je alles over zijn reis en ontwikkeling.

Q: Hoe kwam het dat je training mocht gaan geven in Amerika?

A: “Ik was voetballer bij VV Oegstgeest, een club bij ons in het dorp. Ik was niet een heel bijzondere voetballer. Ik kom echt uit een trainersfamilie. Mijn vader is voetbaltrainer  van de amateur landskampioen. Mijn broer is trainer bij ADO Den Haag. Het lag daarom sowieso voor de hand dat ik iets met voetbaltraining zou gaan doen. Toen ik 18 jaar was voetbalde ik in A1 en ging voor de eerste keer mijn schouder uit de kom. Ik had hierdoor veel schade overgehouden aan mijn schouderkom. Ik ben hier aan geopereerd, maar helaas meestal als je dit een keer hebt gehad dan blijft het terugkomen. Dus je raadt het al... al snel ben ik weer begonnen met voetballen en ging mijn schouder voor de tweede keer uit de kom. Ik moest weer geopereerd worden. Vanaf toen ben ik gestopt met voetballen, zodat dit niet nog een keer kon gaan gebeuren.  Met het trainen van mijn D1-team ben ik niet gestopt (jongens van 12/13 jaar). Mijn voetbalclub vond het zonde dat ik stopte met voetballen, om te voorkomen dat ik helemaal met voetbal zou stoppen wilden ze mijn trainingscursus UEFA-C betalen. Deze cursus werd gegeven door twee docenten, een van die docenten, ging zelf altijd naar Amerika via de organisatie ‘Total Soccer Academy’ uit Ohio. In 2011 werd hij echter aangesteld als hoofd opleidingen van Willem II en RKC (twee prof clubs), hij kon daardoor zelf niet naar Amerika. Hij heeft mij toen voorgesteld als zijn vervanger. Ik werd dus in een keer gebeld door Total Soccer Academy met de vraag of ik dat wilde gaan doen.”  

Q: Met wie ga je naar Amerika toe? 

A: “Ik ging met coaches van Twente en Excelsior naar Amerika toe. Vier jongens in totaal.” 

 

Voetbaltraining in Amerika

Q: Hoe verliep de reis?

A: “We vlogen vanuit Düsseldorf, de avond voor we gingen zijn we met z’n vieren op stap gegaan in Almelo. De volgende ochtend vlogen we vanuit Düsseldorf naar Chicago en vanuit daar door naar Ohio. In Ohio werden we opgehaald door de Nederlandse eigenaar van de academie. Hij had een goed CV opgebouwd, voordat hij naar Amerika ging, was hij coach bij NAC en PSV.”

Q: Hoe zag een dag in Amerika er voor jou uit?

A: “In Amerika is het gebruikelijk om je kinderen in de zomer onder te stoppen op een summer camp. Total Soccer Academy was zo’n camp waar kinderen ‘s ochtends werden gedropt en ‘s avonds weer werden opgehaald. De eerste week moesten wij de kinderen vooral een beetje bezig houden. We kregen toen echt heel kleine kinderen, die natuurlijk nog niet zo goed met zo’n bal overweg kunnen. We konden die niet echt trainen dat was wel saai. Gelukkig werd het daarna een stuk leuker. In de tweede en derde week mochten we namelijk voetbaltraining geven aan de Amerikaanse high School kampioen. Dit was het team St. Ignatius, Cleveland. De trainingen die wij daar gaven waren voor voetballers die graag in het team wilden komen, wij deden dus de voorselectie. Als je in het team wilde komen, dan moest je meedoen aan ons summer camp. Daar stonden we dan op van de grote American Football Fields training te geven. Dat was echt een goed gevoel. In Amerika is het ook nog zo dat je als coach echt wordt gezien als held. Dus alles wat jij zegt nemen ze meteen voor waar aan. We hebben in de weken daarna ook nog op meisjes high schools training gegeven dat is weer heel anders en ook heel leuk om mee te maken.”

Q: Wat deed je als je geen training hoefde te geven?

A: “In de weekenden gingen we feesten, sportwedstrijden kijken en shoppen van het geld dat we daar verdienden. We verdienden daar elke week 500 dollar.”
 

 

Vooral een teamsport zorgt ervoor dat je elkaar stimuleert, samenwerkt en samen doelen stelt en behaalt.

Q: Wat was je uitdaging en wat heb je geleerd van deze tijd als trainer in Amerika?

A: “Ik heb vooral geleerd om creatief te zijn. We maakten natuurlijk lange dagen. Je moet een groep dan uren achter elkaar trainen en je kan natuurlijk niet altijd hetzelfde doen, want dan wordt het ook saai voor ze. Daarnaast was het daar ook elke dag ongeveer 35 graden, dus moest je zorgen dat je met lage intensiteit workouts begon. Ik moest dus heel creatief zijn in het opstellen van de trainingsschema’s. Mijn andere les en uitdaging was om de Nederlandse voetbalcultuur bij de voetballers over te brengen. Amerika is meer van het voetbal: ‘lange halen, snel thuis’ en in Nederland focussen we ons meer op techniek en structuur.”

Q: Wat heb je qua persoonlijke ontwikkeling daar geleerd?

A: “Lef, door naar een plek te vertrekken waar je niemand kent. Leven in gastgezinnen waardoor je continu in een heel andere cultuur leeft en deze ook leert kennen, hierdoor leer je weer anders te kijken naar je eigen rituelen.”

Q: Waarom zouden mensen moeten gaan sporten?

A: “Vooral een teamsport zorgt ervoor dat je elkaar stimuleert, samenwerkt en samen doelen stelt en behaalt. Eigenlijk leert het je alles wat je in je werkende leven ook nodig hebt. Verder houdt sporten je fris. Als ik na een werkdag thuiskom en ik heb die avond voetbaltraining, kom ik na de training fitter thuis dan dat ik vanuit werk thuiskwam. Je hebt meer energie, je hoofd is weer leeg en daardoor heb je weer ruimte voor nieuwe ideeën. Daarom zou iedereen moeten sporten!”   

Accepteer de marketingcookies om deze video te bekijken.
Wil je ook zo'n carrière als Bas?
Lees één van onze andere verhalen