arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Like a pro: TPS'er Joost deelt tips voor jouw ontwikkelgesprek

#ontwikkeling #Tips #Leren
Ontwikkelgesprek tips van projectmanager Joost
In de serie Like a pro leren jouw TPS-collega’s je de kneepjes van hun vak. Deze week kijk je mee met people manager Joost. Als professional bij TPS heb je altijd een persoonlijke coach, jouw people manager. Eén keer per maand hebben jullie een gesprek waarin jouw ambities en ontwikkeling centraal staan. Maar, hoe haal jij nou het meeste uit jouw ontwikkelgesprek? People manager Joost geeft je vijf tips.

Tip 1. Bereid je voor

Tijdens jouw ontwikkelgesprek kijkt jouw people manager met je mee en bespreken jullie wat jij wil bereiken. Stel jezelf daarom van tevoren de vraag: wat wil ik bereiken? Schrijf bijvoorbeeld een aantal concrete en behapbare actiepunten op. “Durf te dromen. Maar stel geen onrealistische doelen op voor jezelf, want het is balen als je daardoor je doelen niet haalt. Kijk vooral vanuit wat er al is, niet vanuit wat er ontbreekt.”

Tip 2. Be the idiot

Het is duidelijk: jouw ontwikkeling draait om jou. Zet daarom zelf de eerste stap en kom met een vraag. “Heb het lef om vragen te stellen en wees niet bang om dom over te komen. Zoals de inspirerende spreker Simon Sinek zegt: be the idiot. Daar help je niet alleen jezelf, maar ook anderen mee. Want als jij iets niet begrijpt, is de kans groot dat anderen dat ook niet doen.”

Durf vragen te stellen: be the idiot

Tip 3. Focus

“Focus op wat jij wil, niet op wat een ander van jou verlangt. Alleen dan kan je er iets mee doen. Ga daarom voor jezelf op zoek naar iets wat voor jou waarde toevoegt. Dit kan een rol, project of taak zijn. Probeer uit te leggen wat je ziet, ervaart en voelt. Zo geef jij jouw people manager invalshoeken om naar de situatie te kijken. En misschien wel het allerbelangrijkste: wees open in wat voor jou wel of niet werkt.”

Tip 4. Vraag om feedback

Een andere belangrijke tip van Joost is om niet altijd te denken: ‘ik los het zelf wel op’. Niet alleen jij, maar ook anderen kunnen een bijdrage leveren aan jouw ontwikkeling. Door jezelf kwetsbaar en open op te stellen, krijg je meer inzicht in jezelf. “Vraag daarom eens om feedback van mensen om je heen. Je kunt daar concrete momenten voor zoeken, zoals wanneer je van baan, team of functie verandert.”

Tip 5. Blijf leren

“Ontwikkelen gaat niet altijd in een stijgende lijn. Het is vallen en opstaan. Gun jezelf daarom de tijd.” Ook als je tevreden bent met hoe het nu gaat, raadt Joost aan om te blijven leren. “Als het nu al zo goed gaat … stel je voor wat er dan gebeurt als je actief aan de slag gaat met jouw ontwikkeling.”

Wat neem jij mee naar je volgende ontwikkelgesprek?

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen