arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Like a pro: TPS'er Alana deelt fotografietips

#Tips #Leren #profielfoto
Fotograaf en TPS'er Alana
Van collega’s kun je leren, want bij TPS heeft iedereen zijn eigen talent. In de serie Like a pro leren jouw collega’s je de kneepjes van hun vak. Deze week kijk je mee met fotograaf en projectmanager Alana. Zij geeft je tien tips om jouw portretfotografie naar een volgend level te tillen. Wil jij ook gave foto’s maken? Volg dan deze tips:

Tip 1. Apparatuur

“Of je nu de camera van je smartphone of een peperduur fototoestel gebruikt. De beste camera is er een die je gebruikt. Een goede fotograaf maakt mooie foto’s met elke camera.” Wil je toch investeren in een nieuwe camera, dan raadt Alana je aan om eerst een aantal camera’s te testen. Zo voorkom je een miskoop. “Je kunt apparatuur lenen of huren, zodat jij makkelijk kan beslissen welk model het beste is voor jou.” 

 

Tip 2. Ken je camera

Een digitale camera heeft veel instellingen, maar hoe gebruik je ze om het meeste uit je foto’s te halen? Alana: “Laat je vooral niet overdonderen door de techniek. Begin bij het begin. Pak rustig de handleiding erbij en raak vertrouwd met de knopjes, kom erachter waarvoor ze dienen en leer je camera instellen.” Voor een begrijpelijke uitleg en praktische tips heeft Alana de ultieme tip. “Klop eens bij een ervaren fotograaf aan. Zij delen vaak met liefde hun kennis. Leer het van een pro!”

Leer het van een pro!

Tip 3. Voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je goed voorbereid aan de portretfotoshoot begint. Weet wat je wil gaan doen, wat voor licht je wil gebruiken en welke technische kennis je nodig hebt om het portret te schieten dat je voor ogen hebt. “Denk na over de sfeer die je met jouw portretfotografie wil uitstralen en maak daarbij bijvoorbeeld een moodboard om wat inspiratie op te doen. Bedenk dus wat jij wil en bespreek dit met je model. Begin ook niet meteen met fotograferen, maar maak eerst een praatje voor een ontspannen sfeer.”

Tip 4. Op scherp

Het lijkt zo simpel, maar een scherp beeld schieten is zo gemakkelijk nog niet. Als je een scherpe foto wilt, heb je meer nodig dan een vaste hand. “Met een statief elimineer je in ieder geval alvast de beweging van jezelf. Zet daarna je camera op één scherpstelpunt en gun je camera de tijd om correct te focussen. In een portret zijn het vaak de ogen die als eerste de aandacht van de kijker trekken. Een ongeschreven regel bij portretfotografie is dan ook om altijd op de ogen scherp te stellen. Focus op het oog dat het dichtst bij de camera is. Maak van je foto een eyecatcher!” 

Tip 5. Licht

Zonder licht kun je niet fotograferen. Sterker nog, de belichting maakt of breekt je foto. “Bij portretfoto’s heb je het liefst diffuus (verspreid), zacht licht. Jouw model wordt hierdoor spannend belicht, zonder dat er schaduwen over het gezicht vallen. Een bewolkte dag is beter dan een zonnige dag! Maak je de foto binnen en in de ochtend of avond, plaats je model dan bij een raam (op het noorden). Het licht valt van één kant naar binnen op het gezicht van je model.”

Tip 6. Compositie

Met de juiste compositie probeer je een beetje orde te creëren in de chaos. Een onmisbare regel is volgens Alana de regel van derden. “Trek vier denkbeeldige lijnen, zodat er negen gelijke vlakken over je beeld ontstaan. Wanneer het belangrijkste beeldelement zich op een kruispunt van deze lijnen bevindt, wordt het beeld automatisch sterker. Oftewel, trek het onderwerp uit het midden voor een dynamischer beeld.”

Tip 7. Achtergrond

Niet alleen de persoon die je op de foto zet is belangrijk, ook de omgeving doet ertoe. Zoek naar een achtergrond waarbij direct duidelijk is waar de foto is genomen. “Leg dus ook de omgeving vast, maar zorg voor een onscherpe achtergrond. Fotografeer je graag met je smartphone? Gebruik dan de portretstand en vermijd de groothoeklens.”

Tip 8. Persoon

It’s all in the details. Maak je een portret van iemand? Geef diegene dan wat kledingadvies mee voor de fotoshoot. “Verschillende mensen, verschillende wensen. Bedenk dus eerst wat je wil bereiken en welke styling daarbij past. Daar moet het model zich prettig bij voelen. Hoe meer ontspannen de sfeer op de set is, hoe beter je foto’s zijn. Als je iemand op zijn gemak stelt, kom je dichterbij en maak je mooiere foto’s.”   

Tip 9. Oefening baart kunst

Fotograferen is een kunst. Het maken van goede foto’s vraagt dan ook enige oefening. Alana: “Oefenen, oefenen, oefenen. Of je nu op je beste vriend, huisdier, plant of random voorbijgangers oefent. Maak je camera je beste vriend en experimenteer. Gun jezelf ook de tijd om je techniek te verbeteren.”

Tip 10. Nabewerking

Tijd om alle gewenste basisbewerkingen uit te voeren. Pas je kleur aan, knip uit, retoucheer, maak scherper … “Heb je een mooi effect gecreëerd? Sla dit dan op als ‘preset’ en gebruik deze filter later opnieuw. Er bestaan ook standaard presets om mee te beginnen, bijvoorbeeld van jouw favoriete fotograaf of in een app voor fotobewerking.” Een paar van Alana’s favoriete (gratis) apps: Lightroom, VSCO en Snapseed.

Alana heeft nog één extra lifehack die iedereen zou moeten weten en toepassen. “Een verborgen foto-functie is dat je met je oordopjes (met draad) ook een foto kan nemen. Zo neem je op afstand een zelfportret, door de volumeknop van je oortjes in te drukken en zo een foto te nemen.” Wie weet maak jij binnenkort de nieuwe LinkedIn-profielfoto van jouw beste vrienden én die van jezelf.

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen